Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Πως θα μειωθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα

Ισοδύναμα μέτρα που θα οδηγούν στη μείωση του μέσου μισθού κατά περίπου 15% με 20%, έναντι της περικοπής του κατώτατου, η οποία ωστόσο δεν αποκλείεται, αναζητά η κυβέρνηση Παπαδήμου, με την Τρόικα των δανειστών να εντείνει τις πιέσεις της, την ίδια στιγμή που στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν έντονες αντιδράσεις και από τα τρία κόμματα που συμμετέχουν σε αυτήν. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, με στόχο την... εξεύρεση κοινής στάσης στις απαιτήσεις της τρόικας και βασική διακύβευση την εκταμίευση της 7ης δόσης και την υπογραφή της νέας δανεικής σύμβασης. Η αρχή θα γίνει με τον αρχηγό της ΝΔ Αντ. Σαμαρά, ο οποίος σε διάφορους τόνους και μέσω εκπροσώπων του, διαμηνύει πως το κόμμα του δεν δέχεται νέα μέτρα, εκτός από αυτά που υπεγράφησαν το 2011, ενώ σκληρή στάση κρατά και για το δεύτερο καυτό θέμα που καίει την κυβέρνηση, και δεν είναι άλλο από τη μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Σήμερα, συνεδριάζουν και οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων, οι οποίοι δημόσια, συμφωνούν πως δεν πρέπει να μειωθεί ο κατώτατος μισθός. Στη συνάντηση δεν θα συμμετάσχει η ΓΣΕΕ, που έχει ορίσει για αύριο συνεδρίαση των οργάνων της, προκειμένου να αποφασίσει τη στάση της. Βάσει όλων των ενδείξεων, πιο πιθανό είναι η Συνομοσπονδία των εργαζομένων να αποφασίσει για τη διεξαγωγή απεργιακών κινητοποιήσεων, παρά για συμμετοχή σε διάλογο με τους εργοδότες ή και την κυβέρνηση, που θα οδηγεί σε μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Σε αυτό το τεταμένο περιβάλλον, κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν τη λύση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, ώστε να μην υπάρξει συζήτηση και ψηφοφορία σχεδίου νόμου από τη Βουλή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση μέτρα για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, με κεντρικό θέμα την μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Με αναφορές στην αύξηση που δόθηκε τον περασμένο Ιούλιο, βάσει της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας την οποία οι δανειστές χαρακτηρίζουν αδικαιολόγητη, έως και την περίοδο 1985-1987 που υπήρξαν νομοθετικές παρεμβάσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, οι εκπρόσωποι των δανειστών, με e-mail προς την κυβέρνηση, ζητούν τη μείωση του κατώτατου μισθού, που σε 12μηνη βάση αγγίζει τα 863 ευρώ το μήνα, έναντι 748 σε Ισπανία και Σλοβενία, 665 σε Μάλτα, 566 ευρώ σε Πορτογαλία, 349 σε Πολωνία, 319 σε Τσεχία, 317 σε Σλοβακία, 281 ευρώ το μήνα σε Λετονία και Ουγγαρία, 278 σε Εσθονία, 232 σε Λιθουανία, 157 ευρώ το μήνα σε Ρουμανία και 123 ευρώ σε Βουλγαρία.

Παράλληλα, η Τρόικα ζητά την κατάργηση ή τη μείωση του 13ου και 14ου μισθού, στον ιδιωτικό τομέα. Εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, και βρεθεί κοινή συνισταμένη από τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, δεν αποκλείεται, να αποφασιστεί και να θεσμοθετηθεί η ενσωμάτωση των Δώρων και Επιδομάτων στον βασικό μισθό, ώστε να καταβάλλονται μόνον 12 μισθοί το χρόνο. Μέσω αυτής της ενσωμάτωσης, δεν αποκλείεται ένα μέρος από τα επιδόματα να κοπούν.

Ως το πλέον σίγουρο μέτρο, θεωρείται το πάγωμα των ονομαστικών μισθών, κατώτατων και μη, για τα επόμενα χρόνια και τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2014. Αυτό στην πράξη συνεπάγεται μείωση μισθών λόγω του πληθωρισμού αλλά και μεγαλύτερη μείωση του κατώτατου μισθού, αφού έτσι δεν θα δοθεί η τελευταία δόση της αύξησης (ευρωπαϊκός πληθωρισμός του 2011) που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας από την 1η Ιουλίου 2012.

Με στόχο τη «διάσωση» του κατώτατου μισθού στην κυβέρνηση επεξεργάζονται ήδη διατάξεις και για την κατάργηση ή αναστολή εφαρμογής του μέτρου των ωριμάνσεων, που οδηγεί σε αύξηση των μισθών, ανάλογα με τα χρόνια που παραμένει στον ίδιο εργοδότη ένας εργαζόμενος. Σύμφωνα με τις πιέσεις των δανειστών, το μέτρο αυτό αφορά περισσότερο τις ΔΕΚΟ αλλά και τις Τράπεζες, στις οποίες οι τριετίες – πολυετίες προβλέπονται στους γενικούς κανονισμούς προσωπικού.

Το μόνο σημείο που φαίνεται πως συμφωνούν εργοδότες-ΓΣΕΕ και κυβέρνηση, είναι το θέμα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών. Βέβαια, σε μια περίοδο που τα έσοδα των Ταμείων καταρρέουν, λόγω της υψηλής ανεργίας και της περαιτέρω μείωσης των μισθών που επιβάλλει η τρόικα, το μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί από το υπουργείο Εργασίας με μεγάλη ευκολία...

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου