Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Ανήθικα (πράσινα) ρουσφέτια σε εφοριακούς-τελωνειακούς!

Με αίθουσα διαγωνισμού βολέματος «πράσινων» παιδιών έμοιαζε το υπουργείο Οικονομικών λίγα 24ωρα προτού προκηρυχθούν οι εκλογές.
Μετακινήσεις σε προσοδοφόρες θέσεις ή σε άλλες, που δεν ενέχουν τον κίνδυνο μετάθεσης, ήταν κάποια από τα ανήθικα ρουσφέτια που έλαβαν χώρα λίγες ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών.
Οι τοποθετήσεις «πράσινων» παιδιών σε θέσεις τμηματαρχών αλλά και διευθυντών στη...
φοροεισπρακτική μηχανή ξεπέρασαν τις 320, αναγκάζοντας ακόμα και τους ίδιους τους συνδικαλιστές να ζητήσουν την ανάκλησή τους. Τελωνεία, εφορίες, κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αλλά και του υπουργείου Ανάπτυξης είχαν την... τιμητική τους. Μάλιστα οι περισσότερες από αυτές τις μετακινήσεις πραγματοποιήθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, στις 9 και τις 10 Απριλίου, λίγες μόνον ώρες προτού προκηρυχθούν οι εκλογές της 6ης Μαΐου.
Οι αλλαγές δρομολογήθηκαν επί των ημερών του τέως υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά φέρουν την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου. Για αξιοκρατικά κριτήρια ούτε λόγος, αφού ο τελευταίος νόμος δίνει το δικαίωμα απευθείας στον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών να έχει λόγο για κάθε τοποθέτηση. Ετσι δεν τίθεται θέμα ούτε για μοριοδότηση ούτε για προϋπηρεσία ούτε για πτυχία και λοιπά προσόντα. Ειδικότερα εντοπίστηκαν οι ακόλουθες περιπτώσεις:
-Διακόσιες τρεις τοποθετήσεις και επανατοποθετήσεις τελωνειακών σε θέσεις τμηματαρχών και προϊσταμένων σε όλα τα τελωνεία της Ελλάδας. Πρόκειται για καραμπινάτο ρουσφέτι, αφού σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο για τη Δημόσια Διοίκηση υπάλληλοι που επανατοποθετούνται στο ίδιο πόστο δεν μπορούν να μετακινηθούν από αυτό, πριν από την παρέλευση ενός έτους.
Αρα όσοι απέκτησαν αυτό το... bonus δεν κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση τους, αν προκύψει άλλη κυβέρνηση μετά τις επικείμενες εκλογές. Με τον τρόπο αυτό οι «εκλεκτοί» του υπουργού κατοχυρώνουν τη καρέκλα τους, ενώ την ίδια στιγμή οι υπόλοιποι υπάλληλοι των τελωνείων αποκλείονται από το να έχουν την ευκαιρία να επιλεγούν για μια ανάλογη θέση. Φυσικά δεν τίθεται καν θέμα για εφαρμογή αξιοκρατίας. Οι επιλογές έγιναν από το υπουργικό γραφείο με κομματική προτεραιότητα.
-Εκατόν είκοσι μετακινήσεις, τοποθετήσεις και μεταθέσεις εφοριακών και συνολικά υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών. Οι περισσότερες από αυτές αφορούν περιπτώσεις μετακινήσεων από εφορίες β' τάξης σε εφορίες α' τάξης. Ο λόγος είναι η πιθανότητα κατάργησης των εφοριών β' τάξης και το ενδεχόμενο να καταργηθούν μαζί τους και οι θέσεις εργασίας. Με αυτές τις μετακινήσεις όμως κάποιοι θεωρούν ότι «σώθηκαν» από το ενδεχόμενο της απόλυσης.
Υπάρχουν όμως και μεμονωμένες τοποθετήσεις προϊσταμένων σε θέσεις γενικών διευθυντών. Πρόκειται για δύο τέτοιες περιπτώσεις, όπου οι... ευνοημένοι της διαδικασίας δεν έχουν τα απαραίτητα χρόνια προϋπηρεσίας. Παρ' όλ' αυτά, εκτελούν χρέη γενικών διευθυντών και καρπώνονται τα οικονομικά οφέλη.
Ειδικά γι' αυτές τις περιπτώσεις έγιναν ενστάσεις από άλλους εργαζομένους στο υπουργείο Οικονομικών.
Ταυτόχρονα αρκετές από τις παραπάνω μετακινήσεις είχαν κατάληξη την «προσοδοφόρα» γενική διεύθυνση ιδιωτικών επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης. Συνδικαλιστές του υπουργείου σχολίαζαν ότι εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για την επάρκεια αρκετών από τους υπαλλήλους που τοποθετήθηκαν στη συγκεκριμένη διεύθυνση. Ολως τυχαίως, οι πιο πολλές από αυτές τις επιλογές, καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές, έχουν γίνει με κριτήριο την κομματική ταυτότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των μετακινήσεων πραγματοποιήθηκε ύστερα από ανάλογες αιτήσεις των ενδιαφερόμενων, για το τυπικό του πράγματος. 


dimokratia

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου