Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Απαιτείται επείγουσα αλλά και ουσιαστική απογραφή

Η νέα κυβέρνηση, αν επιθυμεί να ξεκινήσει σωστά τη θητεία της, οφείλει να καταγράψει τι ακριβώς παρέλαβε - δημιουργώντας μια απογραφή για τη γενική κατάσταση της χώρας. Μια απογραφή, όμως, που καμία σχέση δεν θα έχει με τις απογραφές:
1. Του κ. Αλογοσκούφη του 2004-2005 ή
2. Του κ. Παπακωνσταντίνου το 2009-2010.
Οι απογραφές εκείνες υπήρξαν κομματικές κατασκευές οι οποίες δεν στόχευαν στην... αποτύπωση της πραγματικότητας, αλλά στη μείωση του αντιπάλου και, άρα, υπήρξαν, ως ένας βαθμό, χαλκεία.
Η νέα κυβέρνηση και η ελληνική κοινωνία (και τώρα και διαχρονικά) έχουν ανάγκη από μια ουσιαστική απογραφή, η οποία να καταγράψει όλα τα μεγέθη της οικονομίας και της κοινωνίας τους και σε απόλυτους αριθμούς και ως ποσοστά του ΑΕΠ ή του ενεργού πληθυσμού.
Με άλλα λόγια: Καμιά άσκηση φορολογικής ή δημοσιονομικής ή οικονομικής ή εισοδηματικής πολιτικής δεν πρόκειται να είναι αποτελεσματική, εάν και η κυβέρνηση και οι πολίτες δεν γνωρίζουν:

1. Πόσο είναι το δημόσιο χρέος, πώς διαμορφώθηκε ημερολογιακά, πώς εξυπηρετήθηκε διαχρονικά και ποια είναι η έκτασή του σε απόλυτους αριθμούς και ως ποσοστού του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
2. Πόσο είναι το Ελλειμμα του Αγροτικού ισοζυγίου, πόσο του Εμπορικού Ισοζυγίου και πόσο το Ελλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών και τη διαχρονική σχέση Εισαγωγών / Εξαγωγών από το 1981 και ύστερα.
3. Ποια είναι η καθαρή θέση όλων των ελληνικών Τραπεζών, ποια είναι τα χρέη τους και πόσα είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε Επιχειρήσεις και Νοικοκυριά.
4. Ποιοι είναι οι λόγοι ένεκα των οποίων το μεν 36% των εργαζομένων παραμένει ανασφάλιστο και 500.000 εργαζόμενοι, επιπλέον, παραμένουν απλήρωτοι… Και
5. Πόση είναι η μετανάστευση επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες και πόση είναι η μετανάστευση κεφαλαίων σε ξένες τράπεζες.

Όλα αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να συγκεντρωθούν το συντομότερο δυνατό, ύστερα από Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου και να κατατεθούν σε Ειδική Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, ώστε κανένας να μη μπορεί να αμφισβητήσει την αλήθεια τους και ώστε κανένας να μην μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι θύμα πολιτικής σκευωρίας.
Τα στοιχεία όλα να δοθούν στη δημοσιότητα, να τα πληροφορηθεί και ο λαός, ώστε ούτε αυτός να μη μπορεί, πια, να παριστάνει τον εξαπατημένο ή τον ευκολοπίστευτο και ότι ψήφιζε τους Αλφα ή τους Βήτα «καλή τη πίστει».
Και -το κυριότερο- ώστε κανείς να μην παριστάνει το θύμα όταν αναζητηθούν ευθύνες!

Χρήστος Θεοχαράτος

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου