Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Φθίνουσα Πολιτεία...

Γράφει ο ΒΑΣ. Α. ΚΟΚΚΙΝΟΣ,
Επίτ. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου

Εκείνοι που δεν ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση είναι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, εκπαιδευτικοί, ιατροί και δικαστικοί. Εισήλθαν στον κλάδο τους γιατί είχαν τα νόμιμα προσόντα και προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, κατά κανόνα, επί πολλές δεκαετίες και τώρα υφίστανται μειώσεις μισθών και συντάξεων, με συνέπεια να εισπράττουν ποσά πείνης.
Όμως οι αρχιερείς των κρατικών αδικιών και αυθαιρεσιών, από το 2009, απρόθυμοι να εγκαταλείψουν τις παραδοσιακές μεθόδους σπατάλης, προσπαθούν... να περιορίσουν τις κρατικές δαπάνες, μόνον δια της περικοπής μισθών και συντάξεων. Ιδιαιτέρως δε των τελευταίων, διότι τους συνταξιούχους θεωρούν αδυνάμους ή ανικάνους για να τους βλάψουν.
Ωστόσο θορυβούν υπέρ των συναδέλφων τους πρώην βουλευτών. Για παράδειγμα, γνωστός έγκριτος ιατρός, βουλευτής και πρώην υπουργός, εδήλωσε προς τα ΜΜΕ, ότι οι συντάξεις των τέως βουλευτών είναι συντάξεις πείνης! Αλλά οι πρώην βουλευτές υποτίθεται ότι ασκούσαν κάποιο επάγγελμα και θα έπρεπε να είναι ασφαλισμένοι στον οικείο ασφαλιστικό φορέα, από τον οποίον δικαιούνται συντάξεως. Αυτό όμως δεν συμβαίνει και στους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους και λειτουργούς.
Από τα ΜΜΕ έχει καλλιεργηθεί στους πολίτες ένα ταξικό μίσος εναντίον ορισμένων τάξεων. Κάποιοι αντιπαθούν τους ιατρούς, διότι αμείβονται, όπως επιβάλλεται. Άλλοι αντιπαθούν τους δικηγόρους για τον ίδιο λόγο και διότι παρίστανται σε συμβόλαια τυπικά.
Το ότι πολλές φορές οι δικηγόροι προστατεύουν τους αγοραστές για να μην αγοράσουν ένα ακίνητο βεβαρημένο με υποθήκη και προσημείωση ή κατάσχεση, αυτό ολίγοι το εκτιμούν και έχουν ως πρόχειρο το ερώτημα: «τί χρειάζεται ο δικηγόρος για να δωρίσω ένα ακίνητο στο παιδί μου;»
Ίσως είναι περιττός. Όπως είναι και όταν συμβαλλόμενος είναι ένας συνταξιούχος δικαστής. Γιατί τί θα προσθέσει ο δικηγόρος της επαρχίας, όταν συμβαλλόμενος ως πωλητής ή αγοραστής είναι ένας συνταξιούχος δικαστής;
Πάντως, πολλοί πολίτες μισούν τους δικαστές. Δεν αγανακτούν εάν οι σερβιτόροι των ΕΛΠΑ και οι υπάλληλοι της ΕΥΔΑΠ και άλλων ΔΕΚΟ έχουν μισθούς και συντάξεις ποσού ανωτέρου αυτών των ανωτάτων δικαστών. Αγανακτούν και ενοχλούνται μόνον όταν οι αποδοχές των τελευταίων υπερβαίνουν τις δικές τους. Αυτή δυστυχώς είναι η πραγματικότητα.
Στην κατά των δικαστών αντιπάθεια συμβάλλει και η πολιτική εξουσία, όταν παρωθούνται διάφοροι συνδικαλιστές να διαμαρτυρηθούν δήθεν για τους μισθούς των δικαστών, προκειμένου να μειώσουν αυτούς.
Η ηγεσία της πολιτείας οφείλει να γνωρίζει ότι το έργο των δικαστών είναι δυσχερέστατο και η έκδοση αποφάσεων επί υποθέσεων με πολλά και δυσχερή ουσιαστικά και νομικά προβλήματα, δεν είναι εύκολη.
Η μείωση των αποδοχών των δικαστών εξαφανίζει την ψυχική ηρεμία τούτων, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ευσυνείδητη άσκηση των καθηκόντων τους. Όμως, η πολιτεία από το ένα μέρος μειώνει τις αποδοχές των δικαστών και από το άλλο απαιτεί από αυτούς θυσίες ζωής και αυταπαρνήσεως. Μελέτη του ΚΕΠΕ προτείνει περικοπή των συντάξεων, με πλαφόν το ποσό των 2.400 ευρώ, τόσο για τις κύριες όσο και για τις επικουρικές συντάξεις.
Ενώ οι εισηγούμενοι το «πλαφόν» αυτό (το οποίο όλα δείχνουν ότι θα κατέβει και πιο κάτω) γνωρίζουν ότι για τις επικουρικές συντάξεις έχουν γίνει μακροχρόνιες κρατήσεις από τους δικαιούχους συντάξεως και συνεπώς, αν επιβληθεί τούτο, θα πρέπει να επιστραφούν οι κρατήσεις από το δημόσιο στους δικαιούχους.
Επιπλέον, οι ανωτέρω εισηγητές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι επιτρεπτό να αποσυνδεθούν οι συντάξεις των δικαστικών λειτουργών από τους μισθούς των εν ενεργεία δικαστών, κατά την έννοια του άρθρου 88 του Συντάγματος, όπως έχουν δεχθεί με αποφάσεις τους οι Ολομέλειες και των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας.
Επομένως, τυχόν μείωση των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών, κατά παραβίαση του νομίμου ποσοστού επί των αποδοχών των εν ενεργεία δικαστών, θεμελιώνει αδικοπραξία εις βάρος όλων των συνταξιούχων δικαστών, των οποίων οι συντάξεις αυθαιρέτως θα μειωθούν.
Έχει επισημανθεί κατ’ επανάληψη, ότι η ελληνική Πολιτεία όφειλε, πριν περικόψει μισθούς και συντάξεις, να ελέγξει αμέσως και περικόψει τις 200.000 συντάξεις που καταβάλλονται στο όνομα αποβιωσάντων συνταξιούχων, 50.000 συντάξεις αναπήρων, οι οποίοι δεν έχουν αναπηρία για την οποία συνταξιοδοτήθηκαν και των 200.000 συντάξεων αντιστασιακών, οι 80.000 των οποίων συνταξιοδοτήθηκαν μετά το 1995 (με το νόμο 2029). 46 ολόκληρα χρόνια μετά τη λήξη του ανταρτοπολέμου! Ιδιαιτέρως θα έπρεπε να ελεγχθούν τα δικαιολογητικά των συνταξιούχων, που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1930 και ήσαν κατά την κατοχή 10 μόλις ετών! Τί είδους αντίσταση έκαναν;
Και οι τρεις κυβερνήσεις από το 2009 έως σήμερα (Παπανδρέου, Παπαδήμα και Σαμαρά) επιδόθηκαν στην ικανοποίηση των δανειστών μας και όχι στην ανάπτυξη της χώρας, για την οποίαν μόνον λεκτικώς φροντίζουν. Αντί της αυξήσεως των αποδοχών για να κινηθεί η οικονομία, τις περικόπτουν με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η ύφεση. Και αντί της αυξήσεως της αγροτικής παραγωγής, μελετούν την περαιτέρω φορολόγησή της.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου