Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Εκτός Δημοσίου οι πρώτοι 700 επίορκοι υπάλληλοι

Του Θάνου Πασχάλη

Εκατοντάδες εφοριακοί, τελωνειακοί, πολεοδόμοι, αστυνομικοί, καθηγητές γυμνασίων και λυκείων, γιατροί του Ε.Σ.Υ. που βαρύνονται με σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα, όπως απιστία περί την υπηρεσία, απάτη αλλά ακόμη και παιδεραστία, αποτελούν την «αφρόκρεμα» από τους... περίπου 700 επίορκους υπαλλήλους του δημοσίου που εδώ και 3 εβδομάδες έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Στόχος να δοθεί ένα τέλος σε μια περίοδο ατιμωρησίας και ανοχής σε φαινόμενα διαφθοράς και διεφθαρμένων υπαλλήλων, πού παρότι έφθαναν να υπεξαιρούν ακόμη και χρήμα από τα δημόσια ταμεία παρέμεναν ακλόνητοι στις θέσεις τους ή ακόμη και αναβαθμιζόμενοι, καθώς τα πειθαρχικά συμβούλια, αποτελούμενα και από συναδέλφους τους, τους επέβαλαν ποινές-χάδια (όπως στέρηση αποδοχών ή υποβιβασμό) δίνοντάς τους ουσιαστικά άφεση αμαρτιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη λίστα των επίορκων υπαλλήλων που έχουν αποταχθεί από την υπηρεσία τους και έχουν ενταχθεί στο καθεστώς της αυτοδίκαιης αργίας, λαμβάνοντας το 1/3 του μισθού τους μέχρι η υπόθεσή τους να τελεσιδικήσει στα πειθαρχικά συμβούλια, περιλαμβάνονται από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης 60 αστυνομικοί, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος, απιστία περί την υπηρεσία, κατάχρηση εξουσίας κ.α. και οι οποίοι παρέμεναν στην υπηρεσία τους και τους είχαν επιβληθεί ποινές όπως διαθεσιμότητα και προσωρινή παύση.

Από το Υπουργείο Δικαιοσύνης τίθενται εκτός Δημοσίου 71 υπάλληλοι κατά κύριο λόγο σωφρονιστικοί υπάλληλοι, δικαστικοί υπάλληλοι αλλά και δικαστές, για τους οποίους εκκρεμούν σοβαρότατα πειθαρχικά παραπτώματα, ενώ ορισμένοι από αυτούς αντιμετωπίζουν και ποινικές κατηγορίες.

Πρωτοκαθεδρία στους επίορκους έχει το Υπουργείο Υγείας, καθώς σε αυτοδίκαιη αργία έχουν υπαχθεί 170 υπάλληλοι οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ιατροί του Ε.Σ.Υ., διευθυντές κλινικών, φαρμακοποιοί αλλά ακόμη και διοικητικοί υπάλληλοι.

Εκτός από τους διευθυντές κλινικών περιλαμβάνονται και επιμελητές (αλλά ακόμη και μία πρώην Διοικητής Νοσοκομείου) για τους οποίους διενεργήθηκαν ΕΔΕ, μετά από καταγγελίες πολιτών ότι ελάμβαναν συστηματικά φακελάκια, ενώ ορισμένοι από αυτούς εμπλέκονται ακόμη και σε προμήθειες νοσοκομειακών υλικών, καθώς είχαν συνάψει συμβάσεις με εταιρείες ελάμβαναν μίζες από τις υπερτιμολογήσεις των υλικών.

Σημαντική θέση στον κατάλογο των επίορκων κατέχει και το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς οδηγούνται σε αργία 102 εφοριακοί, τελωνειακοί και υπάλληλοι του Υπουργείου με σοβαρότατες κατηγορίες, όπως υπεξαίρεση και απάτη.

Το «χέρι στο μέλι» φαίνεται πως έβαλαν και 75 υπάλληλοι του Υπουργείου Εργασίας (απασχολούμενοι κυρίως σε ασφαλιστικά ταμεία), καθώς περιλαμβάνονται στη λίστα των 700 επίορκων με παραπτώματα, όπως υπεξαίρεση και απιστία περί την υπηρεσία. Στην ίδια λίστα περιλαμβάνονται επίσης 160 επίορκοι (δάσκαλοι, καθηγητές), οι οποίοι έλαβαν ήδη ειδοποίηση να σταματήσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους, καθώς από τις 12.11.2012 βρίσκονται σε αυτοδίκαιη αργία, αντιμετωπίζοντας σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα, όπως απάτη και σε ελάχιστες περιπτώσεις ακόμη και παιδεραστία.

Το απίστευτο στην περίπτωση αυτή είναι ότι για τους συγκεκριμένους επίορκους υπαλλήλους οι συνάδελφοί τους συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ αρνήθηκαν να δώσουν τα ονόματά τους, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους έστω και εάν αυτό γινόταν μετά από πολλά χρόνια.

Απίστευτος είναι και ο αριθμός των επίορκων υπαλλήλων κυρίως από πολεοδομίες και οικονομικές υπηρεσίες των Δήμων. Από τους Δήμους περιλαμβάνονται στη λίστα των επίορκων 350 υπάλληλοι μόνιμοι και αορίστου χρόνου, όπως άλλοι 80 από τις Περιφέρειες, αντιμετωπίζοντας οι περισσότεροι κατηγορίες για οικονομικές ατασθαλίες. Από τις Αποκεντρωμένες Περιφέρειες οδηγούνται εκτός Δημοσίου 50 υπάλληλοι, 22 από το Υπουργείο Εξωτερικών, 6 από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και 3 από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Για τα δύο τελευταία Υπουργεία υπάρχει σκεπτικισμός στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για το μικρό αριθμό επίορκων υπαλλήλων που απέστειλαν τα δύο συγκεκριμένα Υπουργεία και σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει έλεγχος για το εάν έχουν δώσει πραγματικά στοιχεία.

Τα παραπτώματα των δημοσίων υπαλλήλων

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης οι 700 περίπου επίορκοι υπάλληλοι του Δημοσίου μόνιμοι και αορίστου χρόνου απομακρύνθηκαν από τις υπηρεσίες τους, καθώς διώκονται ή τιμωρούνται για σοβαρά ποινικά ή πειθαρχικά παραπτώματα με σκοπό, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον και το κύρος της υπηρεσίας.

Σύμφωνα με το Ν. 4093/2012 τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία από τις 12.11.2012 (δηλαδή παραμένουν εκτός υπηρεσίας) όσοι στερήθηκαν την προσωπική τους ελευθερία μετά από απόφαση πρωτοβάθμιου ή δευτεροβάθμιου ποινικού δικαστηρίου ή εκδόθηκε για αυτούς ένταλμα προσωρινής κράτησης ή τους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι.

Επίσης, εκτός υπηρεσίας τίθενται όσοι παραπέμφθηκαν αμετάκλητα ενώπιον αρμόδιου δικαστηρίου για κακούργημα ή για τα πλημμελήματα της κλοπής, της υπεξαίρεσης (κοινής και στην υπηρεσία), απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, δωροδοκίας, καταπίεσης, απιστίας περί την υπηρεσία και για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

Όμως δεν είναι τα μοναδικά αδικήματα για τα οποία οι συγκεκριμένοι επίορκοι πήραν την άγουσα από το Δημόσιο, καθώς αφορά και σε όσους επιβλήθηκε η ποινή της προσωρινής ή οριστικής παύσης από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια. Τέλος, στην έξοδο από το Δημόσιο βρέθηκαν και όσοι υπάλληλοι έχουν μέχρι σήμερα παραπεμφθεί στα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια για παραπτώματα όπως απιστία στην υπηρεσία, υπεξαίρεση, παράβαση καθήκοντος, ανάρμοστη συμπεριφορά σε πολίτες, αναιτιολόγητη απουσία από την υπηρεσία, άρνηση αναγνώρισης συντάγματος, προσπόριση οικονομικού οφέλους υπέρ ιδίων ή τρίτων, σοβαρή απείθεια, άρνηση συνεργασίας με ελεγκτικές αρχές.

Εκτός Δημοσίου τέθηκαν ακόμη και μέλη πειθαρχικών οργάνων που παρέλειψαν να ασκήσουν δίωξη και να τιμωρήσουν πειθαρχικά παραπτώματα υπαλλήλων.

Οι 700 επίορκοι υπάλληλοι έχουν ήδη ενημερωθεί από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και από τις 12.11.2012 έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία λαμβάνοντας το 1/3 του μισθού τους. Θα επιστρέψουν στην υπηρεσία τους μόνο εάν δικαιωθούν από τα πειθαρχικά συμβούλια (στα οποία δεν θα συμμετέχουν ως μέλη εκπρόσωποι των εργαζομένων) ή εάν προσβάλλουν την ποινή της αργίας στα δικαστήρια και πετύχουν την επαναφορά τους στο Δημόσιο. Εάν τα πειθαρχικά συμβούλια τους επιβάλλουν ποινές οριστικής παύσης απολύονται χωρίς αποζημίωση και χωρίς να λαμβάνουν στο εξής το 1/3 του μισθού τους.

Πηγή: 6 Μέρες

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου