Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Είναι θέμα Σαμαρά οι μαϊμού συντάξεις!

Κάθε άλλο παρά «νέα» (με τα νέα πολιτικά δεδομένα) είναι η κυβέρνηση Σαμαρά. Σε λίγο κλείνει ένα έτος στην εξουσία, σε μια περίοδο που ο πολιτικός χρόνος είναι εξαιρετικά συμπιεσμένος-και απαιτητικός. Η αντιστροφή του οικονομικού κλίματος και η επάνοδος σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σίγουρα δεν μπορούν να προκύψουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Κάποιες κινήσεις, όμως, προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού και της εκλογίκευσης του κράτους μπορούν -κι έπρεπε- να έχουν ήδη γίνει. Όχι μόνο επειδή αποτελούσαν προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού (και μάλιστα επεξεργασμένες και κοστολογημένες στα ...διάφορα «Ζάππεια»!) αλλά διότι παραμένουν... εθνικό ζητούμενο και προϋπόθεση επιβίωσης εδώ... και κάμποσες δεκαετίες!

Το ζήτημα των «μαϊμού» συντάξεων δεν είναι το μόνο, αλλά είναι το προκλητικότερο! Τρέχει στην επικαιρότητα από... το 2009 και τέσσερα χρόνια τώρα δεν έχει γίνει το παραμικρό, ενώ είναι εξαιρετικά απλό και εύκολο. Έχουν «ολοκληρωθεί» μέχρι στιγμής... δυο «γενικές απογραφές» των συνταξιούχων, η κοινή γνώμη έχει βομβαρδιστεί με εντυπωσιακούς αριθμούς συντάξεων που καταβάλλονται σε... πεθαμένους και μη δικαιούχους και ο «εκσυγχρονισμός» του κράτους εξαντλήθηκε εκεί!

Πληροφορηθήκαμε, πάλι, ότι... τελικά οι μαϊμούδες συντάξεις είναι περίπου 52.000 (!) (τόσοι δεν προσήλθαν να καταγραφούν ως νόμιμοι συνταξιούχοι), από τις οποίες οι 10.000 είναι τελεσίδικα βεβαιωμένο ότι χορηγούνται σε... ήδη πεθαμένους! Και ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης ανακοίνωσε πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς το δημοσιονομικό κόστος αυτών των αχρεωστήτως καταβαλλομένων συντάξεων (των 10.000...) είναι περίπου 420 εκατομμύρια τον χρόνο -και μάλιστα χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμη (;) η τελευταία απογραφή σε Δημόσιο και ΙΚΑ! Και μας... διαβεβαίωσε ότι φέρνει τώρα νομοσχέδιο για την «οριστική» αντιμετώπιση της απαράδεκτης αυτής κατάστασης, που θ' αρχίσει από... τον Ιούνιο!

Όλοι θυμόμαστε πώς τον περασμένο Νοέμβριο, στο πλαίσιο της τελευταίας «επικαιροποίησης» του μνημονίου προέκυψε ένα ανυπέρβλητο «άνοιγμα» 320 εκατομμυρίων ευρώ, που για να καλυφθεί επιβλήθηκε μια ακόμη περικοπή συντάξεων, κύριων και επικουρικών, σε όσους... ζωντανούς και δικαιούχους συνταξιοδοτούνται! Η εξαγγελία για ξεκαθάρισμα των «μαϊμούδων» συντάξεων μετράει κοντά 4 χρόνια, που σημαίνει ότι αν είχε ολοκληρωθεί έγκαιρα (όπως είναι απολύτως εφικτό με τη σύγχρονη τεχνολογία της μηχανοργάνωσης...), όχι μόνο οι τελευταίες περικοπές των συντάξεων δεν θα είχαν επιβληθεί, αλλά και συνολικά το δημόσιο θα είχε γλυτώσει μέσα σ' αυτό το διάστημα περίπου 1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή το μισό από το κόστος (που έπεσε στις πλάτες μας...) του νέου επικαιροποιημένου μνημονίου!

Αρκεί μια σαφής και αυστηρή εντολή (με την απειλή της αποπομπής κάθε «αρμοδίου», του υπουργού περιλαμβανομένου...) του πρωθυπουργού για να επισπευσθεί αυτή η καταραμένη (και πολιτικο-κομματικά ύποπτη...) γραφειοκρατία, εξ αιτίας της οποίας συνταξιοδοτούνται... φαντάσματα και περικόπτονται συντάξεις και μισθοί ζωντανών! Στην ηλεκτρονική εποχή μας, τα πάντα μπορούν να διασυνδεθούν με το πάτημα ενός απλού κουμπιού! Στη Δανία π.χ. (και όχι μόνο) ο κάθε πολίτης «χαρακτηρίζεται» με έναν και μοναδικό αριθμό που τον ταυτοποιεί σε κάθε δραστηριότητα και συναλλαγή του, από τη μέρα που γεννιέται (κάρτα εργασίας, ασφαλιστικός φορέας, αριθμός ταυτότητας και διαβατηρίου, δίπλωμα οδήγησης μέχρι... πιστοποιητικό θανάτου!) και δεν επιτρέπει «κρυψίματα». Κι εμείς εδώ καμωνόμαστε πως δεν μπορούμε να βρούμε ένα τρόπο να ξέρει το κράτος ποιοι... ζούμε και ποιοι έχουμε πεθάνει; Να μας τρελάνουν θέλουν;

Έστω, λοιπόν, μέχρι τον Ιούνιο αυτή η εγκληματική και κοστοβόρα ολιγωρία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί. Οριστικά! Κι όχι μόνο να πάψουν να πληρώνονται μαϊμούδες συνταξιούχοι (σημειώστε: μεταξύ των... βεβαιωμένα πεθαμένων που συνταξιοδοτούνται, είναι και 2.100 μέλη των σωμάτων ασφαλείας!), αλλά το κράτος να κινηθεί ταχύτατα και αποτελεσματικά εναντίον τόσο των ψευτοσυνταξιούχων όσο και εναντίον των συγγενών που απέκρυψαν τον θάνατο των προσφιλών τους για να εξακολουθούν να εισπράττουν τις συντάξεις τους, καθώς επίσης και των τυχόν επίορκων κρατικών λειτουργών που διευκόλυναν τη σχετική απατεωνιά! Να εξασφαλίσει την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων δισεκατομμυρίων με κάθε πρόσφορο μέσον, ακόμη και με δημεύσεις σπιτιών και περιουσιών με συνοπτικές διαδικασίες, που θα προβλέπονται από σχετικό νόμο που θα περάσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος από τη Βουλή!

Ο κ. Σαμαράς, που μας έχει πει ότι «θα κάνει τ' αδύνατα δυνατά να σώσει τη χώρα...», ας ξεκινήσει από το συγκεκριμένο. Και απλό...

Θάνος Οικονομόπουλος

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου