Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Ένα σενάριο επιστροφής στη δραχμή.

Του Δημήτρη Κόρακα, Διδάκτορα Χημικού

Αν και η επιστροφή στη δραχμή χωρίς πρωτογενή τομέα στη χώρα μας είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Παραθέτω ένα σενάριο για την επιστροφή στο εθνικό μας νόμισμα. 
Αρχικά θα κλείσουν οι τράπεζες της χώρας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για 5 – 10 μέρες για να προσαρμοστούν κατάλληλα και για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της υποτίμησης, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει η εκτύπωση των δραχμών. Οι καταθέσεις στις τράπεζες και... οι διάφορες χορηγήσεις από τις τράπεζες θα μετατραπούν σε δραχμές, στην ισοτιμία 1 Ευρώ = 340,75 δραχμές. Η Ελληνική κυβέρνηση θα δραχμοποιήσει όλες τις δανειακές συμβάσεις και θα αναστείλει προσωρινά την ελεύθερη εξαγωγή κεφαλαίων. Οι μισθοί, οι συντάξεις και οι φόροι του δημοσίου θα πληρώνονται σε δραχμές.

Μόλις ανοίξουν οι τράπεζες γίνεται άμεσα υποτίμηση 50%, όσο είναι περίπου η χαμένη ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, από τότε που η χώρα μπήκε στο Ευρώ. Η Τράπεζα της Ελλάδας θα αγοράζει και θα πουλά συνάλλαγμα στην ισοτιμία 681,5 δραχμές/Ευρώ. Στη νέα ισοτιμία οι Έλληνες θα αγοράζουν τα μισά εισαγόμενα προϊόντα, ενώ το Ευρώ θα κινείται ελεύθερα ως νόμιμο νόμισμα, μέχρις ότου η δραχμή βρει την εξωτερική της ισοτιμία με το δολάριο, συνδεόμενη με καθεστώς διευθυνόμενης διακύμανσης.

Σίγουρα κατά την έναρξη αυτής της μεταρρύθμισης θα συμβούν και τριγμοί και ίσως ορισμένα απρόβλεπτα φαινόμενα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να συσταθεί Νομισματική Επιτροπή η οποία μπορεί να ελέγχει τις τραπεζικές πιστώσεις, πιθανά ελλείμματα του δημοσίου, προσωρινές ελλείψεις στην αγορά κ.ά.

Με την υποτίμηση της δραχμής η εγχώρια οικονομία θα στηριχτεί από πλευράς ρευστότητας και θα αναπτυχθεί πολύ γρήγορα. Οι κάτοχοι ξένων νομισμάτων (ευρώ, δολαρίων, στερλινών κ.λπ.) θα αποκτήσουν σημαντικά διαθέσιμα σε δραχμές. Τα διαθέσιμα αυτά, τα οποία σήμερα είναι αποθησαυρισμένα θα απορροφηθούν από τις τράπεζες (επιτόκια 15 %) και θα πέσουν στην ελληνική αγορά. Με τον τρόπο αυτό θα σχηματιστούν ισχυρά συναλλαγματικά αποθέματα, μέχρι η δραχμή να διώξει το Ευρώ (Νόμος του Gresham). Με τον τρόπο αυτό το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα πέσει από το 10% του ΑΕΠ, που είναι σήμερα, στο 3%.

Όπως είναι σήμερα τα πράγματα, το έλλειμμα των τρεχουσών εξωτερικών συναλλαγών απαιτεί συνεχή εξωτερική χρηματοδότηση με την επιβολή όλων αυτών των καταπιεστικών μέτρων. Παρόλα τα μέτρα αντί να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα, συνεχώς αυξάνεται. Ενώ με την επαναφορά της αναγκαστικής κυκλοφορίας θα αποκατασταθεί η ρευστότητα μέσω της αναχρηματοδότησης των τραπεζών από την εξαγορά ομολόγων του δημοσίου, που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους.

Η ενεργός ζήτηση από τις εξαγωγές και τον τουρισμό θα αυξηθεί. Τα κεφάλαια της Ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας που σήμερα βρίσκονται στην Ελβετία και σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους, θα πέσουν στην ελληνική αγορά οπότε θα κινηθεί η οικονομία μας.

Πολλά από τα μέτρα του Μνημονίου, όπως μείωση της φορολογίας, κατάργηση της γραφειοκρατίας, μείωση των δημόσιων δαπανών κ.ά. θα εξακολουθήσουν να ισχύουν με σκοπό το σχηματισμό πρωτογενούς πλεονάσματος, για να πεισθούν οι ξένες αγορές και οι επενδυτές ότι η χώρα είναι πλέον κατάλληλη για ανάπτυξη.

Οι λαθρομετανάστευση, η μαύρη εργασία και παραεμπόριο θα περιοριστούν σημαντικά διότι δεν θα τους ελκύει πλέον το ισχυρό Ευρώ, που με μεγάλη ευκολία το εξήγαγαν προς τις χώρες τους.

Το μέσο οικογενειακό εισόδημα θα αρχίσει να ανεβαίνει με την απασχόληση περισσότερων μελών στον παραγωγικό τομέα, ενώ σήμερα η ανεργία φτάνει 30% του ενεργού πληθυσμού.

Όσον αφορά των εξωτερικό χρέος, η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καλέσει τους πιστωτές για να διαπραγματευτούν τις λήξεις και τα επιτόκια των δανείων. Διαφορετικά θα πρέπει να τα δραχμοποιήσει. Οι ξένες κυβερνήσεις δάνεισαν για να σώσουν το Ευρώ και όχι την Ελλάδα. Το 95% του εξωτερικού χρέους είναι σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία με ένα προεδρικό διάταγμα αυτομάτως δραχμοποιούνται. Το δημόσιο χρέος με την υποτίμηση της Δραχμής θα μειωθεί στο μισό, δίχως νέες ανταλλαγές ομολόγων, αυτό λέει το αγγλικό δίκαιο και τα δικαστήρια στο Λουξεμβούργο.

Η νομισματική μεταρρύθμιση δεν είναι ανέφικτη. Η εθνική νομισματική πολιτική είναι η μόνη ενδεδειγμένη οικονομική στρατηγική για την αντιμετώπιση της παρατεταμένης ύφεσης στην Ελληνική οικονομία, προτού η οικονομική καταπίεση εξελιχθεί σε εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα. Απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση, απελευθέρωση της οικονομίας, μείωση της γραφειοκρατίας, περικοπή στις σπατάλες του δημοσίου κλπ. Μόνο έτσι θα δούμε σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας.

2 comments:

  1. παρα πολυ ωραια τα λεει ο καθηγητης , εαν την ειχαμε κοπανησει πριν 3 χρονια τωρα δεν θα ειμαστε σε αυτην την καταντια. ενδεχομενως να ειχαμε αποκατασταθει πληρως οικονομικα. αλλα με ποιους; με τζεφρι κ πολντο; δυστυχως
    Νικος πειραιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Nαι, στη δραχμουλα μας!!!!!Νομιζω ηρθε η ωρα της!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή