Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Χαράτσι και στα γιαπιά!

Μπορεί η κυβέρνηση να αποφάσισε την οριζόντια μείωση του τέλους ακινήτων κατά 15%, αλλά φαίνεται να επιχειρεί να καλύψει το κενό που προκύπτει, ή μέρος αυτού, από τις οικοδομές που δεν έχουν καν ολοκληρωθεί.

Συγκεκριμένα, στο πολυνομοσχέδιο, που κατατίθεται απόψε στη Βουλή, αναφέρεται ότι «αντικείμενο του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων είναι οι ηλεκτροδοτούμενες δομημένες επιφάνειες ακινήτων... οποιασδήποτε μορφής, ανεξάρτητα αν αυτές είναι αποπερατωμένες ή μη κατά την ως άνω ημερομηνία και ανεξάρτητα από την ορθή αναγραφή των στοιχείων τους στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος».

Ουσιαστικά, όπως προκύπτει από την παραπάνω διάταξη, το τέλος ακινήτων θα επιβληθεί και στις υπό κατασκευή οικοδομές, με εργοταξιακό ρεύμα.

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζεται ότι κάτι τέτοιο ίσχυε ούτως ή άλλως, με διοικητικές αποφάσεις του ΥΠΟΙΚ, αλλά δεν είχε αποτυπωθεί ρητά στον προηγούμενο νόμο, κάτι που ωστόσο, αρνούνται οι εκπρόσωποι των κατασκευαστών.

«Με αφορμή δημοσιεύματα περί επιβολής νέου φόρου και στις υπό ανέγερση οικοδομές, επισημαίνεται ότι ουδείς νέος φόρος επιβάλλεται. Το ΕΕΤΗΔΕ, το τέλος που ίσχυε ως σήμερα, επιβάλλονταν και στις υπό ανέγερση οικοδομές που ηλεκτροδοτούταν και εφαρμόζονταν από τη ΔΕΗ, με διοικητικές λύσεις. Αυτό που αλλάζει σήμερα στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο, είναι μόνον η ρητή αποτύπωση στο νόμο και καμιά αλλαγή δεν επέρχεται με την επιβολή του νέου τέλους», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

«Αν επιβληθεί χαράτσι και στο εργοταξιακό ρεύμα θα πρόκειται για κανονική κλοπή. Θα είναι ένα ακόμα σκληρό χτύπημα στην οικοδομή. Το εργοταξιακό ρεύμα χρησιμοποιείται για τα εργαλεία που κατασκευάζουν την οικοδομή και όχι για την ηλεκτροδότηση του ακινήτου», σχολίασε στη Voria.gr o πρόεδρος του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος Σπύρος Παγώνης.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου