Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Ο πιο εκτεταμένος (και ανούσιος) μετασχηματισμός!

Εάν ο ανασχηματισμός ήταν από πλευράς κυβέρνησης το κλείσιμο του ματιού στους ψηφοφόρους ότι “έλαβε το μήνυμα” των ευρωεκλογών, τότε θα μπορούσε κανείς να πεί ότι η κυβέρνηση κατάλαβε ότι πήρε μήνυμα μεν, δεν το διάβασε ή δεν το κατάλαβε όμως.

Συνήθως μετά από κάποιον ανασχηματισμό οι δημοσιογράφοι κάθονται και διαβάζουν τα ονόματα αυτών που έφυγαν, σημειώνουν τα νέα ονόματα και προσπαθούν να... καταλάβουν τις πολιτικές κατευθύνσεις που σηματοδοτούν αυτές οι αλλαγές, προσπαθούν να καταλάβουν το προς τα πού θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση. Οι... “νορμάλ” δημοσιογράφοι τουλάχιστον και όχι αυτοί που αποτελούν “γραφείο τύπου” κάποιου κόμματος είτε λόγω μισθωτής εργασίας είτε λόγω ιδεολογικών αγκυλώσεων.

Αν προσπαθήσει κανείς να το κάνει αυτό στον παρόντα ανασχηματισμό είναι βέβαιο ότι δεν θα βγάλει άκρη. Πρόκειται κυριολεκτικά για ένα “ανακάτεμα της τράπουλας”. Ανακάτεμα που έγινε όχι με σκοπό να δημιουργηθεί μία νέα “βάση” για την κυβέρνηση αλλά μόνον και μόνον να γίνει ο ανασχηματισμός. Κάτι που επιτείνει τις υποψίες κάποιων ότι ίσως τελικά πάμε για εκλογές γρηγορότερα από ό,τι υπολογίζαμε συντηρητικά περίπου στον Μάρτιο εν όψει εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το όνομα που έπεσε σαν “βόμβα” στο τραπέζι ήταν αυτό του νέου “τσάρου” της οικονομίας κ. Χαρδουβέλη. Δεν το παίζω “εξειδεικευμένος” στα οικονομικά, οπότε και εγώ σήμερα μαζί με καμιά 10αριά εκατομμύρια Έλληνες αρχίσαμε να ψάχνουμε στο google, ποιός είναι ο άνθρωπος αυτός που θα κρατά το τιμόνι της ελληνικής οικονομίας.

Φυσικός διάδοχος του Στουρνάρα!

Ο κ.
Χαρδούβελης είναι καθηγητής στο τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και έχει διατελέσει Οικονομικός Σύμβουλος & Επικεφαλής Οικονομικών Μελετών του ομίλου της EUROBANK.
Στο εξάμηνο της κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα (Νοε.2011 - Μάιος 2012) διατέλεσε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Είναι Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου και στο Centre for Money, Banking and Institutions του Surrey Business School. Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών καθώς και εκπρόσωπος της στο EBF- EMAC. Επίσης είναι μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του CIIM, του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΟΒΕ και του ελληνικού Ιδρύματος Harvard.
Είναι κάτοχος διδακτορικού Διπλώματος στα Οικονομικά από το Berkeley-Καλιφόρνια USA (1983), και Master of Science και Bachelor of Arts στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Harvard-Μασαχουσέτη USA (1978).
Έχει διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής στο Barnard College, Columbia University (1983-1989), και Αναπληρωτής και στη συνέχεια Τακτικός Καθηγητής στο Rutgers University- Νέα Υερσέη (1989-1993).
Την τετραετία 2000–2004 διετέλεσε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, κ. Σημίτη. Έχει εκτεταμένη εμπειρία σε κεντρικές τράπεζες και τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα: Υπήρξε ο Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος(1996-2000), Οικονομικός Σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος (1994-1995), όπου υπήρξε Αναπληρωτής του Διοικητή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και Σύμβουλος Ερευνών στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης (1987-1993).

Όπως καταλαβαίνει κανείς, από τις επιλογές του κ. Χαρδουβέλη, αυτός αποτελεί “φυσικό διάδοχο” του σημιτικού Στουρνάρα, στην θέση του υπουργού οικονομίας. Τόσο φυσικό που αναρωτιέται κανείς ποιός ήταν ο λόγος που αντικαταστάθηκε ο κ. Στουρνάρας, αφού είναι σαφές ότι οι κεντρικές επιλογές των δύο προσώπων είναι πάνω κάτω οι ίδιες.
Δεν μπορούμε παρά να υποθέσουμε ότι πρόκειται για αλλαγή – επικοινωνιακό τρύκ από την πλευρά της κυβέρνησης.

Το πόσο “κολλάει” με την κυβέρνηση της ΝΔ ο κ. Χαρδουβέλης -όσο δηλαδή και ο κ. Στουρνάρας – το αποκαλύπτει ένα κείμενο του 2012, της νέας κυβερνητικής εκπροσώπου της κυβέρνησης Σ. Βούλτεψη, αναφερόμενο σε αυτόν το οποίο κλείνει με την εξής παράγραφο: “Ειδικά ο κ. Χαρδούβελης, αντί να προσπαθεί να μας πείσει ότι πρέπει να δεχθούμε την τιμωρία μας από τους ανίκανους εκπροσώπους των δανειστών μας, να φροντίσει να κόβουμε εισιτήρια στα μουσεία μας, όπου παραμένουν όσα εκθέματα μας επέτρεψαν να κρατήσουμε στη χώρα μας οι αρχαιοκάπηλοι «μεγάλοι τιμωροί».

Υ.Γ. Αν είναι μαζοχιστής και του αρέσουν οι τιμωρίες, κάτι θα βρεθεί και γι’ αυτόν… “ Τελικά βρέθηκε... Βρέθηκε η θέση του υπουργού Οικονομίας!

Ανάμεσα σε άλλα έγραφε τότε η κ. Βούλτεψη:΅”Από εκβιασμό σε εκβιασμό φθάσαμε και στο τελευταίο στάδιο του ραγιαδισμού. Στο «σφάξε με αγά μου, ν’ αγιάσω».Όπου και να στραφείς, πάντα πάνω σε κάποιον εθελόδουλο θα πέσεις, έτοιμο να εξηγήσει, να δικαιολογήσει, να ταυτιστεί με τη γνώμη των δανειστών.

Από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό των Οικονομικών ως τους αρμόδιους (λέμε τώρα) υπουργούς, γενικούς γραμματείς, πρώην και επίδοξους καταστροφείς της χώρας. Σα να μην μας έφθαναν όλοι αυτοί, τελευταίως προστέθηκε και καινούργιος «αναλυτής» των ψυχαναγκαστικών προβλημάτων των δανειστών μας.
Πρόκειται για τον διευθυντή του Οικονομικού Γραφείου του κ. Παπαδήμου, Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος στα διαλείμματα προσφοράς των υπηρεσιών του μεταξύ Σημίτη και Παπαδήμου (πάντα από το ίδιο πόστο), κάνει και τον καθηγητή στο τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Όπως είπε μιλώντας στο Σκάι, οι δανειστές μας «γνωρίζουν πως αν καταργηθεί ο 13ος και 14ος μισθός η κατανάλωση θα υποχωρήσει περαιτέρω και θα υπάρξει μεγαλύτερη ύφεση, αλλά… θέλουν με την πίεση αυτή να δουν ότι "οι Έλληνες έχουν σοβαρευτεί και βλέπουν πλέον τα προβλήματα στον τόπο"»!
Αν και οικονομολόγος, αποδέχεται δηλαδή ότι η χώρα στραγγαλίζεται καθαρά για λόγους παραδειγματισμού, για να τιμωρηθεί δηλαδή, να εξουθενωθεί και να μηδενιστεί, να μην υπάρξει η παραμικρή περίπτωση να συνέλθει.”

Ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το πρόσωπο του νέου υπουργού ΠΡΟ.
ΠΟ. Β. Κικίλια. Ο γνωστός μπασκετμπολίστας – και μετέπειτα ιατρός – ήταν μία ακόμη από τις “μεταγραφές-σόκ” της κυβέρνησης. Είναι γνωστό ότι ο κ. Κικίλιας αποτελεί “αγαπημένο παιδί” του σχήματος του Α. Σαμαρά, καθώς επί ημερών του γνώρισε σειρά εσωκομματικών αναβαθμίσεων.

Και έφτασε μέχρι και στην καρέκλα του υπουργού ενός από τα πιο κρίσιμα υπουργεία. Δεν θα επιχειρήσουμε να κρίνουμε τον κ. Κικίλια, πριν αυτός αποδείξει την οιαδήποτε ικανοτητά του στην διαχείριση οιουδήποτε δημοσιού αξιώματος, αφού έχω την εντύπωση ότι το μόνο “πόστο” που είχε έως τώρα ήταν αυτό του περιφερειακού συμβούλου στην Αττική. Αξίζει όμως να δούμε κάποιες από τις απόψεις του σχετικά με την εξωτερική πολιτική της χώρας μας που είδαν ξανά από χθές το απόγευμα το φώς της δημοσιότητας: “Αν θέλουμε να δούμε το μέλλον της περιοχής μας, κάτω από πρίσμα γεωστρατηγικών συνεργασιών, συμμαχιών και συμπράξεων, είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να εξαιρούμε το Ισραήλ”!

«Η συνεργασία με το Ισραήλ, προσφέρει στην Ελλάδα την ευκαιρία να διευρύνει το διεθνές τόξο επιρροής της προς τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική»
Η Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το πρώτο εξάμηνο του 2014, αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για να τραβήξει η Ελλάδα από το μανίκι την υπόλοιπη Ευρώπη. Να κάνουμε εμείς το πρώτο βήμα. Και να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα του Ισραήλ να λειτουργήσει ως φυσικό ανάχωμα εξτρεμιστικών ομάδων από τα νότια σύνορά μας.
Η Ελλάδα δίπλα στο Ισραήλ γίνεται πιο ισχυρή απέναντι στην Τουρκία. Η Ελλάδα μαζί με το Ισραήλ αποκτά μια πρόσθετη εναλλακτική για το θέμα της ΑΟΖ, παρακάμπτοντας την Αίγυπτο και τις τρικλοποδιές της».
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον... Σε ένα τόσο κρίσιμο για τα εσωτερικά ζητήματα της χώρας Υπουργείο, όπου πολλά ακούμε τελευταία για τις προσβάσεις των Ισραηλινών. Και μάλιστα όταν “τρέχει” η υπόθεση της ΧΑ.

Από εκεί και πέρα στα σημειωτέα θα πρέπει να είναι και η αντικατάσταση του Α. Γεωργιάδη από τον Μ. Βορίδη στο υπουργείο Υγείας. Ο πρώην υπουργός Υγείας ανέλαβε στους ώμους του ένα μεγάλο μέρος της επίθεσης που δέχτηκε η ΝΔ, λόγω της θερμής υπεράσπισης εκ μέρους του των κυβερνητικών επιλογών. Και βρέθηκε τελικά εκτός κυβερνητικού σχήματος. Ο διαδοχός του Μ. Βορίδης θα κληθεί να διαχειριστεί ανάμεσα στα άλλα και τις αποφάσεις του προκατόχου του. Η στάση που θα κρατήσει, θα κρίνει ίσως και τις “σχέσεις” μεταξύ των δύο...

Δημήτρης Παπαγεωργίου

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου