Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Ο μέσος Έλληνας δεν θέλει αλλαγές

Δώσε μας σενάρια για εκλογές. Δώσε μας προεδρολογία και εκλογολογία. Ρίξε και κάποια ονόματα για να νοστιμίσει η σούπα και να φανταζόμαστε πόσους θέλουμε για να ρίξουμε τους άχρηστους και να φέρουμε τους άλλους. Τους ποιους άλλους; Μην μας σκοτίζετε. Και άστε μας στις επαναστατικές, στις σοσιαλιστικές, στις καπιταλιστικές και στις φιλελεύθερες φαντασιώσεις μας. Οι πραγματικές αλλαγές λίγο μας νοιάζουν…

Παρακολουθούσα με θλίψη την φτωχή επικαιρότητα των ημερών αυτών που εκτός από...
εγκλήματα και ληστείες Τραπεζών (από πιθανούς κατσαμπλιάδες επαγγελματίες επαναστάτες) πρωταγωνιστικό ρόλο έχει μόνο η προεδρολογία επειδή πάντα επεκτείνει την εκλογολογία.

Και σκεπτόμουνα πόσο μικρή σημασία έχει για την ελληνική πραγματικότητα η παρουσίαση θεμάτων όπως το χθεσινό μου σημείωμα για την κωμική και απίστευτη προχειρότητα λειτουργίας του διεφθαρμένου κράτους μας.

Διαβάζοντας όμως προσεκτικά (όπως πάντα) τα γραπτά αναγνωστών του Capital.gr, που παρακολουθούν και την στήλη, βοηθήθηκα για στο συμπέρασμα του προλόγου επειδή το διασταύρωσα με απόψεις γνωστών παλαιών σχολιαστών με ευρυμάθεια και πάντα προσεκτικές επισημάνσεις.

Πριν προχωρήσω σε παραπέρα συμπεράσματα που ενισχύουν τον (κλεμμένο από το σχόλιο που ακολουθεί) τίτλο ας δούμε πρώτα τι πιστεύει ο σχολιαστής nikos_pap “Ακόμη δεν έχει γίνει σαφές το προφανές που απέδειξε η κρίση. Ο μέσος Έλληνας (όχι ο αναγνώστης του CAPITAL) δεν θέλει αλλαγές. Δεν τον νοιάζει που δεν παράγουμε αγαθά αιχμής. Δεν τον νοιάζει που οι Έλληνες επιστήμονες φεύγουν και διαπρέπουν στο εξωτερικό. Δεν τον νοιάζει που οι πόλεις διέπονται από άναρχη δόμηση χωρίς σεβασμό για τις στοιχειώδεις ανάγκες των ΑΜΕΑ. Δεν τον νοιάζει αν τρώνε λεφτά οι πολιτικοί καθώς αυτός είτε είναι τεμπέλης Δημόσιος υπάλληλος, είτε φοροφυγάς.

Το σουβλατζίδικο, το νυχάδικο, το κομμωτήριο, ο φούρνος, η καφετέρια, το τυροπιτάδικο, το κονέ να μπούμε στο δημόσιο να παίρνουμε μίζα να βγάζουμε το 2500άρι μας και ένα 1500άρικο μαύρα ακόμη και είμαστε άρχοντες . ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ δαγκωτό . Σκασίλα μας ποιος θα βγει.»

Λίγο πιο κάτω ο επίσης γνωστός για τις πάντα ενδιαφέρουσες θέσεις του VforVagelis επισημαίνει : «Θα μπορούσα να αναλωθώ για σελίδες στο τι θα έπρεπε να κάνει ο έλληνας για να φτιάξει την χώρα του. Και θα το έκανα αν πίστευα ότι μπορούσε να δει το δάσος και να μη χαζεύει διαρκώς το δέντρο. Δεν θέλει όμως . Δεν τον συμφέρει γιατί ξέρει ότι το ξήλωμα του παλιού προς όφελος των επόμενων γενεών θα το πληρώσουν οι παρούσες γενεές. Οπότε εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι αυτό είναι αδύνατο να συμβεί. Είναι πιο εύκολο να μεταθέσεις ένα πρόβλημα από το να το λύσεις.

Οι πολίτες αυτής της χώρας εκπαιδεύτηκαν εντατικά για 30 και πλέον χρόνια στο να ασχολούνται μόνο με το εγώ τους.

Ίσως να μην είναι μακρυά η μέρα που θα μας πετούν από αεροπλάνα , όπως στην Αφρική , “ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ” βοήθεια. Η αρχή ήδη έχει γίνει με τα επιδόματα που δίνονται στους φτωχότερους συμπατριώτες μας. Μόλις δεν θα υπάρχουν τα χρήματα ούτε και για αυτό…»

Δεν διαπίστωσα διαφωνίες στις παραπάνω τοποθετήσεις. Αντίθετα τα σχόλια επιβραβεύθηκαν.

Συνεπώς δικαιολογείται τώρα και η δημοσιογραφική μου μαρτυρία μέσα από εμπειρίες του ρεπορτάζ από την αρχή της μεταπολίτευσης μέχρι σήμερα. Εμπειρίες που επιβεβαιώνουν απόλυτα τα παραπάνω σχόλια και προκαλούν ανάλογα (με τα σχόλια) ερωτήματα αναπάντητα μέχρι τώρα.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στήριξε το 1974-1980 την επιχειρηματολογία του για την ένταξή μας στην τότε ΕΟΚ (το 1981) στην ξεχωριστή (μεταξύ άλλων) ναυτιλίας μας, στην πολύπλευρη παρουσία του ελληνικού επιχειρηματικού παραγωγικού τομέα όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην διεθνή αγορά .Και στον υπόγειο πλούτο της χώρας χρήσιμο για όλη την ΕΟΚ.

Σήμερα τίποτε απ όλα ούτε στηρίζουν ούτε δικαιολογούν την παρουσία μας στην Ε.Ε.

Γιατί, εκτός της ναυτιλίας που έχει πανιά…, όλα τα άλλα τα καταβρόχθισε κυριολεκτικά το κράτος. Διαλύσαμε και τον ιδιωτικό παραγωγικό τομέα και τις προοπτικές εξωστρέφειας της οικονομίας μας μέσω του ορυκτού πλούτου. Το κράτος καραγκιόζης σκόρπισε τον πλούτο του στις συντεχνίες και στους κομματικούς.

Εμείς γιατί τα βλέπουμε όλα αυτά με απάθεια και δεν αντιδρούμε καθόλου εκτός από το να ψηφίζουμε και να αλλάζουμε κυβερνήσεις ;

Ο Ανδρέας Παπανδρέου έφερε στην χώρα μια ψευτοαλλαγή και ένα ψευτοσοσιαλισμό που τον κράτησε για 30 χρόνια. Τον στήριξαν όσοι τον στήριξαν, γιατί δικαίωσε τις προσδοκίες τους ή γιατί το κράτος-τέρας τους βόλεψε έστω και με δανεικά που θα πληρώνουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας όλων μας;

Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει τον τόπο έστω και με συμμαχικές πολιτικές δυνάμεις που δεν έχουν καμία σχέση μαζί του. Γνωστά ρετάλια από τα αριστερά μέχρι τα δεξιά και μέχρι το τίποτα…Τι θα συμβεί όταν διαπιστώσουμε ότι ο αριστερισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν τον σοσιαλισμό του Παπανδρέου; Θα τον διώξουμε ή θα ξεχάσουμε την «επανάσταση» αν μας προσφέρει περισσότερο κράτος για πλιάτσικο;


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου