Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Μπρος τζιχαντιστές και πίσω κούρδοι για τον Ερντογάν

Επεισόδια προκαλούν οι Κούρδοι σε μια έκρηξη εθνισμού και πατριωτισμού, μπροστά στις μάχες των ομοεθνών τους και των Ισλαμιστών Ουαχαμπιτών του Ισλαμικού κράτους.

Δεκάδες Κούρδοι παραβίασαν τα μέτρα ασφαλείας του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στις Βρυξέλες, διαμαρτυρόμενοι για την απραξία της Ε.Ε εναντίον των Ισλαμιστών. Ζητούν κάνοντας καθιστική διαμαρτυρία, να ενισχυθούν από την Ε.Ε και τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων, ώστε οι Κούρδοι Μουσουλμάνοι να μπορέσουν να πολεμήσουν τους Τζιχαντιστές κλπ.

Την ίδια ώρα χιλιάδες Κούρδοι συγκρούονται καθημερινά με δυνάμεις της αστυνομίας και της χωροφυλακής, σε γενικευμένα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη. Οι Κούρδοι κατηγορούν την αστυνομία και την χωροφυλακή, πως συνεργάστηκαν με Ισλαμιστές. Σε άλλες πόλεις της Τουρκίας συνεπλάκησαν Κούρδοι αριστεροί με Τούρκους εθνικιστές των Γκρίζων Λύκων, ενώ οι Κουρδικές οργανώσεις, κυρίως αριστερές, προειδοποιούν πως αν πέσει η Κουρδική πόλη Κομπανί, στα χέρια των Ισλαμιστών, θα χυθεί αίμα στην Τουρκία.

Η στάση του Οτσαλάν!

Για εμάς τους Έλληνες το όνομα Οτσαλάν φέρνει στο μυαλό την μεγαλύτερη ίσως ατιμία της σύγχρονης ιστορίας μας, μία κίνηση που εξέθεσε τους Έλληνες ως σύνολο παρόλο που έγινε από μία δράκα κυβερνώντων μετά από ένας θεός ξέρει τι είδους συμφωνίες. Για τους Κούρδους όμως ο Οτσαλάν είναι κάτι σαν τον Μαντέλα για τους μαύρους νοτιοαφρικανούς, είναι ο ιστορικός τους ηγέτης, ακόμη και φυλακισμένος, είναι το πρόσωπο σύμβολο το οποίο έχει αν όχι την πρακτική τουλάχιστον την ηθική ηγεσία των Τούρκων. Πριν από κάποιες ημέρες, αυτός, ο Οτσαλάν έδωσε και το τελικό τελεσίγραφο προς τον Ερντογάν. Ο αδερφός του Οτσαλάν, Μεχμέτ Οτσαλάν προειδοποίησε λοιπόν την Τουρκία: «Αν πέσει η Κομπάνι στο Ισλαμικό Κράτος τελείωσαν όλα» σημείωσε.

«Οι μαχητές μας στην Κομπάνι θα υπερασπιστούν την πόλη μέχρι θανάτου. Η αντίσταση θα μεταφερθεί από όλους τους Κούρδους όπου υπάρχει τζιχαντιστής» υπογράμμισε με νόημα ο Μεχμέτ Οτσαλάν.
Για να ρίξει στην συνέχεια την βόμβα: "Δεν θα υπάρξει καμιά υποχώρηση στις μαριονέτες του Ισλαμικού Κράτους και φυσικά θα έχουν τεράστιο πρόβλημα οι κυβερνήσεις και τα πρόσωπα που τους στήριξαν" δήλωσε ο Μεχμέτ Οτσαλάν μεταφέροντας τις κουβέντες του φυλακισμένου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν. «Όποια χώρα τους στήριξε θα βυθιστεί στην καταστροφή. Θα παλέψουμε το Ισλαμικό Κράτος και όσους τους στήριξαν μέχρι τέλους. Οι Κούρδοι θα αντισταθούν» κατέληξε ο Κούρδος ηγέτης στέλνοντας το τελεσίγραφο στον Πρόεδρο της Τουρκίας. Και το οποίο ακόμη δεν έχει... λήξει!

Οι αμερικανο-κουρδικές σχέσεις στο προσκήνιο

Όμως αυτό που έχει πραγματική σημασία είναι οι αμερικανο-κουρδικές σχέσεις, όπως αυτές διαμορφώνονται έναντι των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων. Οι αμερικανο-κουρδικές σχέσεις δοκιμάσθηκαν πολλές φορές κατά την τελευταία δεκαετία. Στους Κούρδους ηγέτες δεν άρεσε η στήριξη που παρείχε η κυβέρνηση Ομπάμα στον Ιρακινό Πρόεδρο, Nourial-Maliki, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν ανήσυχοι από την επιδίωξη του Κούρδων για ανεξαρτησία από το Ιράκ.

Οι ΗΠΑ είχαν επίσης αποφασίσει να μην συνεργασθούν με το ΡΚΚ λόγω των μακροχρόνιων εχθροπραξιών στην Τουρκία, ενώ κρατούσαν αποστάσεις από την αντίστοιχη οργάνωση της Συρίας το Democratic Union Party ή PYD που διατηρεί στενές σχέσεις με το ΡΚΚ. Μολονότι το PYD πολεμάει χρόνια τους τζιχαντιστές στη Συρία, δεν μπόρεσε ο ηγέτης του, Saleh Muslim, να πάρει πέρυσι βίζα για να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον και να συζητήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας.

Ο εκπρόσωπος του PYD στη Γαλλία, Khaled Issa, συναντήθηκε ωστόσο τους τελευταίους μήνες με Αμερικανούς αξιωματούχους για να συζητήσει ενδεχόμενη στρατιωτική συνεργασία. Οι ΗΠΑ, οι οποίες σημειώνουν ότι δεν διαθέτουν επίσημες σχέσεις με το PYD, ενημέρωσαν την Τουρκία για τις ανεπίσημες συνομιλίες. Ο Masoud Barzani επίσης ο οποίος διατηρούσε και αυτός αποστάσεις από τους Κούρδους της Συρίας άρχισε να συνεργάζεται πιο στενά με την συριακή κουρδική οργάνωση σύμφωνα με σύμβουλο της περιφερειακής κυβέρνησης του ιρακινού Κουρδιστάν.

Η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG) στο Βόρειο Ιράκ ξεχωρίζει από την υπόλοιπη Μέση Ανατολή λόγω του κοσμικού τρόπου ζωής και του φιλοδυτικού της προσανατολισμού. Και ως εκ τούτου είναι αυτή που έχει τις περισσότερες επαφές με τις ΗΠΑ. Όπως προείπαμε όμως, συνεργάζεται πλέον στενά και με τους Κούρδους της Συρίας. Δεν θα πιέσει προκειμένου να βοηθηθούν και αυτοί έναντι του ISIS; Και τι θα γίνει με τους Κούρδους της Τουρκίας; Θα τριχοτομηθεί το πολυάριθμο κουρδικό έθνος;

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου