Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Αυτό το κράτος θα πουληθεί

Εάν η χώρα αποφύγει τελικά πιθανή τραγωδία Βαλκανικής απομόνωσής, ως κατάληξη της «επανάστασης» της κυβέρνησης προς ολόκληρη την Ευρώπη, το σαραντάχρονο καθεστώς των αποτυχημένων κρατικών μονοπωλίων που λειτουργούν σε βάρος των αιχμαλώτων φορολογούμενων αποκλείεται να σταθεί. Τα κρατικά μονοπώλια (ως έχουν σήμερα) θα πουληθούν. Και ορθότατα ο κ. Βαρουφάκης (διορθώνοντας την στάση του) εγγυήθηκε προσωπικά (δηλώσεις στο BBC) όλες τις συμφωνίες της Cosco για τον Πειραιά.

Η αποκρατικοποίηση, οι λεγόμενες επανακρατικοποιήσεις του ΟΤΕ, ίσως του ΟΠΑΠ, οι κρατικοποιήσεις στις αερομεταφορές, στην ακτοπλοΐα με κρατική Εταιρία και στον Τουρισμό με ανάλογες κρατικές παρεμβάσεις, είναι προγράμματα αποκλειστικά συνδεδεμένα με την τελική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον της χώρας.

Εάν η κυβέρνηση (με τις εξασφαλισμένες πλάτες των ΑΝΕΛ) προφασισθεί αδιαλλαξία των δανειστών και έλθει σε ρήξη με την Ευρώπη, το ΔΝΤ, και τις ΗΠΑ και εγκαταλείποντας ευρωζώνη και Ε.Ε. περιορισθεί αναγκαστικά σε κλειστό Βαλκανικό γεωπολιτικό χώρο και τότε βεβαίως η ιδιωτική οικονομία της Ελλάδας θα είναι μόνο οι λαϊκές αγορές.

Εάν αντίθετα απλώς μπλοφάρει (α λα Ανδρέα Παπανδρέου) για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και έχει κατά νου να ενταχθεί αμετακίνητα σε ευρωπαϊκό προσανατολισμό, όπως όλα τα αριστερά ευρωπαϊκά κόμματα (πράγμα που απαιτεί και το πάνω από το 80% του ελληνικού λαού), ξεχάστε τα σημερινά κρατικά μονοπώλια και το θέατρο των κρατικοποιήσεων.

Τι πραγματικά συμβαίνει θα φανεί, κατά την άποψή μου, οπωσδήποτε μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Έστω και μέσα από τα γνωστά συμφραζόμενα… του ΣΥΡΙΖΑ που όμως ξέρουν να μεταφράζουν οι ομιλούντες την κομμουνιστικήν…

Αλλά ας επιστρέψουμε στην ουσία των ιδιωτικοποιήσεων των κρατικών μονοπωλίων.

Το «σκηνικό» και το θέατρο που έστησε η κυβέρνηση με την κ. Βαλαβάνη για ξήλωμα του ΤΑΙΠΕΔ, με τον κ. Λαφαζάνη για αποκλειστικό κρατικό μονοπώλιο στην ενέργεια και στο υπέδαφος, με τον κ. Δρίτσα για ανατροπή των συμβάσεων Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και τον κ. Σπίρτζη για τα αεροδρόμια, το Ελληνικό και τις υποδομές έχει πολλαπλές σκοπιμότητες και ισάριθμες μεταφράσεις.

Η κυβέρνηση έπρεπε να βάλει πλάτη στην διεθνή διαπόμπευση του ουάουου… του κ. Βαρουφάκη με μια κίνηση του στιλ… εμείς εννοούμε… αυτά που λέμε και τσαλακώνουμε… τις ιδιωτικοποιήσεις ως το άλφα και ωμέγα των μεταρρυθμίσεων σας…

Πέραν τούτου η κυβέρνηση, ως αριστερή, πρέπει να συντηρεί και με θεάματα την επαναστατικότητα της μειοψηφίας του λαού που ακόμη την πιστεύει.

Στην ενέργεια τώρα, τις Σκουριές, τα πετρέλαια, και γενικά το υπέδαφος, ασφαλώς και θα ήταν έκπληξη αν ο συνεπέστατος κομμουνιστής κ. Λαφαζάνης εγκατέλειπε τόσο την αριστερή πλατφόρμα που περιμένει να δει πράξεις όσο και τους, υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, αγώνες του Φωτόπουλου και της παρέας του ακόμη και σε βάρος των εργαζομένων της ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του κ. Δρίτσα για τον ΟΛΠ και του κ. Σπίρτζη για τις υποδομές είναι (κατά πάσα βεβαιότητα) προσωπικές αριστερίστικες κραυγές άνευ σημασίας και προς τούτο δεν αντέχουν σε παραπέρα συζήτηση.

Γι’ αυτό, προφανώς, και ο (εκ των 2-3 ρεαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ) κ. Δραγασάκης, ως επικεφαλής πυρόσβεσης κάθε γκάφας της κυβέρνησης άδειασε (με πραγματικά κομψότατο τρόπο) τις αστοχίες Δρίτσα και Σπίρτζη ανταλλάσσοντας μάλιστα εύστοχες «πάσες» με τον επίσης ρεαλιστή κ. Σταθάκη.

Ας δούμε όμως το όλο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και επί της ουσίας.

Με δεδομένο (αν είναι δεδομένος όπως είπαμε) τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας, ας θυμηθούμε πως εκτός από μνημόνια, δανειστές και μεταρρυθμίσεις οφείλουμε και έναντι της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε. να απελευθερώσουμε την αγορά από τα κρατικά μονοπώλια στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο φυσικό αέριο, στα νερά, στις μεταφορές και όπου αλλού υπάρχουν στρεβλώσεις για τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Η Κομισιόν θεωρεί κλειστή την αγορά ρεύματος λόγω ΔΕΗ, του φυσικού αερίου λόγω ΔΕΣΦΑ, των μεταφορών λόγω ΤΡΑΙΝΟΣΕ (που την χαρακτηρίζει και επιδοτούμενη) αλλά και συγκεκριμένων επαγγελμάτων της κρατικής συντεχνιακής πολιτικής.

Άρα ο μοναδικός δρόμος να διασώσουμε τα κρατικά μονοπώλια είναι να φύγουμε από το ευρώ και την Ε.Ε. Να κλειστούμε στα Βαλκανικά μας σύνορα. Και να εφαρμοσθεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για ανακατανομή των φορολογικών βαρών μιας και με την δραχμή η Ελλάδα θα επιστρέψει στον απίθανο πλούτο… του 2000. Εάν όμως δεν φύγουμε από την Ε.Ε. τα κρατικά μονοπώλια θα πουληθούν ανεξάρτητα από τον χρόνο που θα απαιτηθεί και από την μετονομασία που θα δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ιδιωτικοποιήσεις.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου