Κάθισα να γράψω λίγο αφότου ξεκίνησε η συνεδρίαση του πολύ κρίσιμου Eurogroup, χωρίς φυσικά να έχω εικόνα του τι γίνεται. Το μόνο που διαπίστωσα, είναι ότι ΟΛΟΙ, και οι 18, ήταν απέναντί μας. Ακόμα και οι ΥΠΟΙΚ χωρών που υπέστησαν λιτότητα, εξέφραζαν σκεπτικισμό για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης – η οποία, διοργανώνει διαδηλώσεις στο εσωτερικό, όπου ακούγεται ο ύμνος του… ΕΑΜ (!), αλλά μάλλον ρήξη προετοιμάζει – μακροπρόθεσμα - έξω…
Συγκεκριμένα, ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ Μάικλ Νούναν, δήλωσε πως «δεν πιστεύω ότι υπήρξε κάτι πραγματικά χειροπιαστό στις συζητήσεις των τελευταίων ημερών. Κατά τη γνώμη μου, ο κ. Βαρουφάκης θα πρέπει να είναι πιο συγκεκριμένος στα αιτήματά του».
Χθες, στο Σύνταγμα, εκτός από τα γνωστά γραφικά πανό, οι φωτογραφίες των οποίων όμως κάνουν το γύρο του κόσμου, κάποιοι έκαιγαν ευρωπαϊκές σημαίες. Με λίγα λόγια, διαμορφώνεται συστηματικά – και κατόπιν σχεδιασμού στην Κουμουνδούρου - ένα αντιευρωπαϊκό κλίμα, το οποίο θα το βρούμε μπροστά μας. Όπως καταλαβαίνετε, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν για τις συγκεντρώσεις στην Ελλάδα, όπως δεν ανησύχησαν στο παρελθόν για τους «αγανακτισμένους». Επίσης, δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν για τις συγκεντρώσεις ολίγων δεκάδων ή εκατοντάδων που κινητοποιούν οργανώσεις της άκρας αριστεράς στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, βρίσκονται αυτές τις κρίσιμες ώρες απέναντί μας. Δυσκολεύονται πολύ να καταλάβουν τη λογική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που απλά προσπαθεί να εξαγάγει τη λογική των θαλασσοδανείων στο εξωτερικό. Η ελληνική κυβέρνηση, ένα πράγμα προσπαθεί να κάνει: να κερδίσει χρόνο, ώστε να επιβάλλει την κυριαρχία της στο εσωτερικό. Δεν την ενδιαφέρει διόλου να αποφύγει μια ρήξη με τους εταίρους μας στην ευρωζώνη. Τα όσα μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Europe 1 και η πολιτική του συντάκτρια Καρολίν Ρου για τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολαντ, είναι χαρακτηριστικά: «Είτε είναι στις Βρυξέλλες είτε σε υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια το ερώτημα τίθεται με σοβαρότητα και μπορώ να σας πω ότι ο πρόεδρος ο ίδιος φαντάζεται αυτό το σενάριο.
Μου εκμυστηρεύθηκε πριν από μερικές ημέρες ότι πριν από πέντε χρόνια, εάν η Ελλάδα έβγαινε από την Ευρωζώνη, αυτό θα είχε παρασύρει την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία. Σήμερα λέει ο Φρανσουά Ολάντ δεν θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Πιο ξεκάθαρα η Ευρώπη είναι έτοιμη να το αντιμετωπίσει». Με λίγα λόγια, η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δεν τρομάζει πια κανέναν… «Η μεγάλη διαφορά μεταξύ της νέας κυβέρνησης και της προηγούμενης είναι ότι η σημερινή είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με κατεστημένα συμφέροντα, προκειμένου να επανεκκινήσει την Ελλάδα και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων της», λέει σε άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα «New York Times» ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.
Ας του πει κάποιος να μην κοροϊδεύει τον κόσμο. Η ελληνική κυβέρνηση, με τον τρόπο που δρα, όχι μόνο δεν κερδίζει την εμπιστοσύνη των εταίρων της, αλλά αντίθετα, απομονώνει τη χώρα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το μέλλον της. Και αυτό συνιστά ΕΓΚΛΗΜΑ εις βάρος των εθνικών συμφερόντων.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου