Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Γιατί δεν τους αλλάζει τα πετρέλαια;

Μια βασική εξαγγελία της νέας κυβέρνησης, από τη στιγμή που παρουσίασε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η πάταξη της λαθρεμπορίας του πετρελαίου. Εδώ υπήρξε μάλιστα και μια πρώτη κοστολόγηση των εκτιμώμενων εσόδων, μέσω των οποίων θα γινόταν η χρηματοδότηση της νέας κοινωνικής πολιτικής.

Απορώ γιατί δεν εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την ιδανική αυτή ευκαιρία να στήσει την προηγούμενη κυβέρνηση στη σέντρα. Διότι είναι κοινό μυστικό, ότι με εντολή, ή έστω με την ανοχή, της κυβέρνησης Σαμαρά, χαλάρωσαν προεκλογικώς οι πιέσεις της εφαρμογής των ψηφιακών συστημάτων στα πρατήρια. Άλλο που δεν ήθελαν οι... ενδιαφερόμενοι: Μόλις είδαν ότι τους έκλεισαν οι αρμόδιοι το μάτι, έπεσε πανελλαδικώς... σύρμα. Έτσι, έχουμε εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες, από τον περασμένο Νοέμβριο, σημαντικές καθυστερήσεις στις εφαρμογές, παρατάσεις σιωπηλές, πλην όμως άκρως αποτελεσματικές...

Οι επόμενοι σταθμοί στην πορεία της πάταξης της φοροκλοπής ακουμπάνε τα διυλιστήρια και το ναυτιλιακό πετρέλαιο. Εκεί γίνεται ακόμα αυτό που γινόταν πάντα. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν όλες οι τεχνολογίες για το στήσιμο κατάλληλων συστημάτων και εφαρμογών. Δεν είμαστε βέβαια και οι... πρώτοι ανά την υφήλιο, που χρειαζόμαστε σαφείς και ελεγχόμενες μετρήσεις και καταγραφές. Μια βόλτα σε άλλες χώρες που δεν χαρίζονται θα μας δώσει τα απαραίτητα φώτα.

Δεν πάσχουμε από έλλειψη τεχνολογίας, ούτε καν από έλλειψη χρηματοδότησης, σχετικά με την πολύκροτη φορολόγηση των πετρελαιοειδών και την είσπραξη των αναλογούντων φόρων. Η έλλειψη που -μάλλον συνεχίζεται- βρίσκεται στο πολιτικό και στο οργανωτικό επίπεδο, εκεί πρέπει η κυβέρνηση να περάσει από τα λόγια στην πράξη. Και στον έλεγχο των πράξεων!

Θα πετύχαινε μ' ένα σμπάρο τρία τρυγόνια:

  1. Θα έδειχνε έμπρακτα την αποφασιστικότητά της -στο εσωτερικό και στο εξωτερικό- να περάσει στην άμεση υλοποίηση προεκλογικών εξαγγελιών, με δικά της μέσα.
  2. Θα ανέβαζε την αξιοπιστία της με θετικό αντίκτυπο στους πολίτες, που θέλουν επιτέλους να σταματήσουν τα πάρτι των λήσταρχων.
  3. Θα έβαζε την απελθούσα κυβέρνηση στη σέντρα, και δικαίως, για τις σκόπιμες παραλείψεις της.
Για να δούμε...

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου