Τρίτη, 9 Ιουνίου 2015

Η επόμενη κυβέρνηση

Είναι υπερβολικά πολλές οι δηλώσεις Τσίπρα που διεκδικούν χώρο στην ελληνική μνήμη, πιστεύω όμως ότι αυτή στο stern στις 15/2/15 «αντί για χρήματα χρειαζόμαστε χρόνο, για να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας για τις μεταρρυθμίσεις. Σας υπόσχομαι: η Ελλάδα σε έξι μήνες θα είναι μια άλλη χώρα», θα τον στοιχειώσει. Μετά από 4 μήνες αδράνειας που η κυβέρνηση δεν έχει παράγει το παραμικρό έργο, συναγωνιζόμενη τη ρητορική αδράνεια της προηγούμενης κυβέρνησης και αφήνοντας το ταμείο να αδειάσει, ζητήσαμε από το ΔΝΤ παράταση για τη δόση. Ούτε καν ρήξη, ούτε καν να ψελλίσουμε «δεν χρωστάμε - δεν πληρώνουμε» που έλεγαν προεκλογικά, αλλά παρακαλέσαμε να μας δώσουν την άδεια για παράταση, ελπίζοντας ότι τα «πυρηνικά όπλα» της άλλης πλευράς δεν θα χρησιμοποιηθούν γιατί τα δικά μας ήταν τζούφια. Φαντάσου τι θα είχε γίνει αν αντί για 300 εκ. δόση είχαν να καλύψουν, όπως το 2009 ο Παπανδρέου, και 24 δις πρωτογενές έλλειμμα.

Είναι ελληνική παράδοση, όταν δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, πετάμε την μπάλα στην κερκίδα, φωνάζουμε για τη στραβοκλοτσιά και προκαλούμε εκλογές. Στρουθοκάμηλοι, αλλά αντί για το κεφάλι στο χώμα κρυβόμαστε στην κάλπη και στην απόφαση του λαού μέχρι να γίνουμε κοψοχέρηδες και πάλι. Οι 600 χιλιάδες συμπατριώτες μας προσκύνησαν το σκήνωμα της αγίας Βαρβάρας, μάλλον για να τους ξαναδώσει το κομμένο χέρι που έριξε στην κάλπη το ψηφοδέλτιο στις 25/1. Στον Σύριζα απειλούν με εκλογές τους βουλευτές τους, όμως η επόμενη κυβέρνηση και 200 έδρες να βγάλει ο Σύριζα στην κάλπη, όταν ψηφίζει την εφαρμογή των νέων μνημονιακών μέτρων πάλι γύρω στα 120 ναι (δικά της) θα έχει maximum, οι υπόλοιποι θα το παίζουν αντάρτες. Αν στην παρούσα Βουλή πήγαινε προς ψήφιση η όποια συμφωνία χρηματοδότησης και εισπρακτικών μέτρων, πιθανόν να έκανε ρεκόρ θετικών ψήφων από τα 5 κόμματα. Τραγική ειρωνεία ότι το χειρότερο πακέτο μέτρων θα ψηφιστεί από τους περισσότερους βουλευτές στην 5ετή μνημονιακή ιστορία μας. Από την αποκάλυψη της κρίσης το 2010 και μετά έχουν κυβερνήσει και τα 6 κόμματα, και έχουμε κολλήσει ακόμη στην αναπόληση της οικονομίας του 2004-2009 που μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Μόνοι μας εναντίον των 183 χωρών του ΔΝΤ και των 17 της Ευρωζώνης. Αν «η μόνη ρεαλιστική στο τραπέζι είναι η ελληνική πρόταση», όπως λέει ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, ας αναρωτηθεί γιατί κανένας τρίτος πέρα από την ΕΕ δεν είναι διατεθειμένος να χρηματοδοτήσει «τη μόνη ρεαλιστική πρόταση»;

Στον Σύριζα το πρόβλημα είναι ότι τα δικά τους προεκλογικά «ζάππεια» της αρλούμπας για τσαμπουκά, προσκυνημένους γερμανοτσολιάδες και διαγραφή χρέους έληξαν πανηγυρικά, όταν προχθές το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης αντικαταστάθηκε από 47 σελίδες σκληρής και άδικης λιτότητας με κάτω τα χέρια. Το επόμενο σενάριό τους είναι εκλογές για τη ρήξη. Δηλαδή το επιχείρημα θα είναι επειδή αυτά που λέγαμε προεκλογικά «μέρα μεσημέρι» έκατσαν στη «μία στο εκατομμύριο» και ήταν αρλούμπες, ξαναψηφίστε μας για να πάμε σε ρήξη, αλλά και πάλι μπορεί αυτά που σας υποσχόμαστε για ρήξη να αποδειχτούν και αυτά αρλούμπες. Ακόμη και έτσι όμως, στο καλύτερο σενάριο για τον Τσίπρα, θα δυναμώσει τη φωνή του Λαπαβίτσα, της Ζωής και του Λαφαζάν, θα ισχυροποιήσει την εσωκομματική αντιπολίτευση, αν όπως φαίνεται επιλέξει να την κρατήσει εντός του κόμματος. Η αριστερή πλατφόρμα και οι υπόλοιποι θα κρύβονται πίσω από τους άλλους, όπως έκανε και ο Αλέξης μαζί με τον Σαμαρά, κρυμμένοι πίσω από τις πλάτες του Παπανδρέου και των υπουργών του. Αντιπολίτευση στα λόγια, φραπέ ή φρέντο στα καφενεία, και στα κανάλια της διαπλοκής του Αυτιά και του Παπαδάκη, παραμύθια για ρούβλια από τον Πούτιν, γονυκλισίες στην αγία Βαρβάρα, και κάθε 1η του μηνός στην τράπεζα να τρέχει το 8χίλιαρο του βουλευτή. Όπως έγραφε και ο «αναρχικός» κ. Βαγγέλης Διαμαντόπουλος όταν διεκδικούσε το βουλευτικό αυτοκίνητο, «η μεγαλύτερη περικοπή των βουλευτικών διευκολύνσεων έγινε από την κυβέρνηση Γ. Α. Παπανδρέου έτσι ώστε ο λαός να καταπιεί ευκολότερα το “χάπι” του μνημονίου, αντιλαμβανόμενος τις περικοπές ως ισοδύναμες “θυσίες” των πολιτικών προσώπων». Την ώρα που οι άνεργοι πληρώνουν 23% ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ, βαφτίζει ως «διευκολύνσεις» το 10χίλιαρο, το αυτοκίνητο, τα δωρεάν τηλέφωνα, τους γραμματείς και φαρισαίους, όπως με την ίδια ευκολία βάφτιζαν την τρόικα θεσμούς κ.λπ. Αντίστοιχα στο κομματικό ραδιόφωνο, που πληρώνεται από την κρατική επιδότηση, ο δημοσιογράφος και βουλευτής που αρθρογραφούσε προεκλογικά ότι «λαμογιστάν τέλος» και ότι «θα τα πάρουμε από τους πλούσιους, θα πάρουμε πίσω τα κλεμμένα», μετά τη γαργάρα του, αναφέρει στον «τζιχάντ» συνάδελφό του ότι τρέμουν οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι μη στραβώσει ο Λαφαζάν και ο Αλέξης και την κάνει η Ελλάδα στροφή για τον Πούτιν που περιμένει με ανοιχτές αγκάλες!! Κάποιες άλλες εποχές θα τα ανάγραφαν για πλάκα και χαβαλέ εδώ στην Αthens Voice στην «τζιχάντ» στήλη τους να γελάμε, τώρα τα λένε και τα πιστεύουν, βγάζουν αβίαστα περισσότερο γέλιο από πριν.

Την ίδια ώρα 600 νέοι άνεργοι κάθε ημέρα προστίθενται στο 1,5 εκ., ο ΕΝΦΙΑ θα συνεχίστει και νέα αριστερή λιτότητα έρχεται, και ψάχνουν 1,8 δις παραπάνω έσοδα μόνο από τον ΦΠΑ που πληρώνει και ο άνεργος και ο απλήρωτος εργαζόμενος και ο βουλευτής του 8χίλιαρου. Έχουν περάσει 130 μέρες ανέμελης διακυβέρνησης για ένα κράτος που καίγεται για εισπράξεις και δεν έχει πάρει ούτε ένα εισπρακτικό μέτρο για να μη χάσει τη δημοφιλία των γκάλοπ, «άσ’ το για αργότερα», όπως ο Καραμανλής, ούτε καν ΕΝΦΙΑ και φορολογικές δηλώσεις να τραβήξει πιο μπροστά χρονικά, να βγάζει τις υποχρεώσεις του. Προτιμά και έχει σταματήσει τις πληρωμές των χρημάτων που χρωστά στους Έλληνες πολίτες, και δημιουργεί το σπιράλ της ύφεσης που κλείνει τη μια επιχείρηση μετά την άλλη αυξάνοντας την ανεργία και την ανέχεια, για να επιμένει ότι οι μισθοί και οι συντάξεις θα πληρώνονται κανονικά, όταν όλοι ξέρουν ότι οι πετσοκομμένοι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα δεν πληρώνονται καν, γιατί οι τράπεζες είναι άδειες (το περιβόητο μαξιλαράκι του ELA κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας 3 δισ. ευρώ δεν θα καλύψει ούτε το 2% των καταθέσεων σε περίπτωση bankrun) και το δημόσιο έχει κάνει παύση πληρωμών στους ιδιώτες. Και η πλάκα είναι ότι τα παπαγαλάκια υποστηρίζουν ότι «δεν αυξήθηκε ο ELA γιατί δεν το ζητήσαμε» και ότι με τα 3 δις δεν υπάρχει κίνδυνος κεφαλαιακών περιορισμών!!! Μα έτσι και αλλιώς τα μόλις 3 δις στα τραπεζικά χρηματοκιβώτια είναι κεφαλαιακός περιορισμός. Οι τράπεζες είχαν στόχο να δανείσουν 11 δις φέτος και αυτά που έχουν στα χρηματοκιβώτια είναι όλα και όλα 3 δις, γιατί τα αγόρασαν έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, και τα υπόλοιπα οι καταθέτες τα «επένδυσαν» στους απορροφητήρες τους. Την Παρασκευή έφυγε 1 δις από τις τράπεζες, τώρα θα ζητήσει ELA η κυβέρνηση ή θεωρεί ότι οι τράπεζες πρέπει να δώσουν άδεια διακοπών στους ταμίες τους;

Και ο ευρωβουλευτής κ. Χρυσόγονος πιστεύει ότι ένα ντου στα σπίτια θα απέδιδε 55 δις για το κράτος, όταν το νόμισμα σε κυκλοφορία στην Ελλάδα δεν ξεπερνά τα 23 δις. Πού θα βρει τα υπόλοιπα 32 δις; Το χρήμα είναι αέρας όταν αφορά το δημόσιο χρέος, αλλά όταν είναι να τα αρπάζουμε από τις καταθέσεις αποκτά ύλη. Ε δεν γίνεται, το χρήμα είναι αέρας, το πραγματικό χρήμα είναι 23 δις, μας βολεύει δεν μας βολεύει. Αλλά ακόμη και αν υπήρχαν 55 δις για ποιο λόγο θα τα χρειαστεί το κράτος; Για να τα πετάξει, όπως τα προηγούμενα;

Η πρώτη επιλογή του πρωθυπουργού και του αρχηγού του κόμματος θα έπρεπε να ήταν να πάει την όποια συμφωνία στη Βουλή, να θέσει κομματική πειθαρχία ακόμη και αν την κατάγγελλε στο παρελθόν και να διαγράψει όσους δεν βάλουν πλάτη. Το πρόβλημα είναι ότι στο παρελθόν έχει κάνει δηλώσεις όπως «είναι απαίτηση του λαού να σωθεί ο τόπος από τον Καιάδα του τρίτου Μνημονίου» και τώρα το νέο προσωρινό «μνημόνιο» θα κάνει τον καιάδα να μοιάζει με τόπο διακοπών. Οι βουλευτές του Σύριζα δίνουν το 40% του μισθού τους στο κόμμα και ο Τσίπρας τούς προσφέρει μια λύση win win για αυτούς, γιατί αν τους διαγράψει θα κρατάνε το σύνολο της βουλευτικής αποζημίωσης και θα είναι και μάγκες που δεν προσκυνούν το μνημόνιο και η συμφωνία θα έχει ψηφιστεί από τους υπόλοιπους και θα έχει περάσει.

Αν δεν έχεις κολλήσει ούτε ένα ένσημο στη ζωή σου πιστεύεις ότι όλα είναι εύκολα. Να σκίσεις τα μνημόνια, να επιβάλεις στους δανειστές τους όρους σου. Κάποια ημέρα ξυπνάς και καταλαβαίνεις ότι έκανες λάθος. Τότε ή εγκαταλείπεις, γιατί δεν έχεις την ικανότητα να τα φέρεις εις πέρας, ή συνεχίζεις και τα κάνεις μαντάρα. Δεν μαθαίνεις στις πλάτες άλλων. Μαθαίνεις στη δική σου πλάτη, και αν τα καταφέρεις τότε ζητάς την εμπιστοσύνη των υπολοίπων. Δεν παίζεις με τις ζωές των άλλων. Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι ίδια με αυτήν, θα ψηφίσει τα 4 δις μέτρα για την ολοκλήρωση του υπάρχοντος προγράμματος, αλλά ακόμα χειρότερα για αυτήν θα πρέπει να τρέξει και το νέο μνημόνιο που θα ζητά τη χρηματοδότηση για την αποπληρωμή 20 δις ευρώ του χρέους και των τόκων για το 2016.

Κάναμε το παιχνίδι μας, ρίξαμε τη ζεϊμπεκιά στην πίστα και τώρα ήρθε ο λογαριασμός. Όμως οι πολίτες είμαστε που δημιουργούμε την πολιτική. Δεν πρέπει να ακολουθούμε ουραγοί, όπως πιστεύουμε ότι μας βολεύει ως αθώοι του αίματος. Δεν πρέπει να μπαίνουμε στην ουρά, αλλά μπορούμε να αναστρέψουμε την πορεία και να βρεθούμε στην κορυφή της πορείας. Κάποια στιγμή θα το καταλάβουμε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου