Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Το αποτέλεσμα μιας ουάου διαπραγμάτευσης

Το πρόγραμμα στήριξης τελείωνε, όσον αφορά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τον Δεκέμβριο 2014. Έμενε μόνο το πρόγραμμα ΔΝΤ, το οποίο παρείχε πόρους για αναχρηματοδότηση χρέους. Όσον αφορά την τρόικα, η πέμπτη αξιολόγηση έπρεπε να καταλήξει σε προϋπολογισμό με μέτρα τέτοια που το 2015 να βγαίνει χωρίς πρόσθετη βοήθεια. 

Αντίστοιχα, το μνημόνιο με το ΔΝΤ (το φορέα που θα παρέμενε ως χρηματοδότης), απαιτούσε κάποια διαπραγμάτευση, εντός του 2015, για να καταλήξουμε σε προϋπολογισμό για το 2016 που θα έβγαινε χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση από τους εταίρους. Αποφοίτηση απ' τα Μνημόνια!

Έχοντας από την άνοιξη 2014 μερική πρόσβαση στις αγορές, κάθε βελτίωση της οικονομικής πορείας της χώρας σήμαινε δυνατότητα ανάκτησης του ελέγχου του προϋπολογισμού. Αν βελτιωνόταν η πρόσβαση στις αγορές, λόγω του υψηλού επιτοκίου (3.8%) του ΔΝΤ και της σχετικά σύντομης εξόφλησής του, ήταν προνομιακή η αντικατάσταση των χρηματοδοτήσεων ΔΝΤ με χρήματα από τις αγορές. Για να τα λέμε όλα, η υπό την επήρεια του λαϊκισμού τελευταία κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, με την παράλογη πολιτική της "καθαρής εξόδου" για πρόωρη μνημονιακή αποφοίτηση, έδωσε χτύπημα στις προοπτικές της χώρας - οι αγορές δεν έστερξαν! Με λίγη καθυστέρηση (στο ρυθμό απεμπλοκής από το ΔΝΤ) η κατάσταση ήταν ανατάξιμη μέχρι τον Δεκέμβριο, πάντως - στη χειρότερη θα γινόταν η εκτέλεση του Μνημονίου ΔΝΤ κατά τις προβλέψεις. Πάλι για να τα λέμε όλα, το πιθανότερο είναι πως τα μέτρα στο mail Χαρδούβελη δεν επαρκούσαν για την απεμπλοκή από τους Ευρωπαίους χρηματοδότες (που όπως είπαμε προηγείτο της απεμπλοκής από το ΔΝΤ).

Τι κατάφερε η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου; Ας το δούμε από το διαφαινόμενο αποτέλεσμα:

  1. Διέλυσε κάθε προοπτική πρόσβασης, έστω και μερικής, στις αγορές για ένα τουλάχιστον χρόνο ακόμη, πιθανότατα τρία χρόνια.
  2. Η χρηματοδότηση-μπαλαντέρ, που είχε αναληφθεί από το ΔΝΤ, έγινε απελπιστικά αναγκαία.
  3. Το ΔΝΤ δεν μπορεί να συνεχίζει να συμμετέχει οικονομικά στο πρόγραμμα (μέχρις ότου αλλάξουν οι συνθήκες). Οπότε οι χρηματοδοτήσεις έπρεπε να αναληφθούν από άλλους. Οι Ευρωπαίοι είχαν γίνει εν τω μεταξύ από εταίροι-υποστηρικτές "ναζί, τοκογλύφοι, κλπ". Ο μόνος που μένει να τσοντάρει είναι ο Έλληνας φορολογούμενος.
  4. Ό,τι και να επιχειρείται από την επικοινωνιακή διαχείριση, η πραγματικότητα είναι πως η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, εγκλωβισμένη στον ακραίο εθνολαϊκισμό της, αυτοϋποχρεώθηκε να καταφύγει η ίδια σε ακραία και βάναυση λιτότητα. Κι από πάνω να εκχωρήσει για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμη τον απόλυτο έλεγχο του προϋπολογισμού στον Ντάισελμπλουμ και τον Βίζερ.
  5. Όλα αυτά με άδεια κρατικά ταμεία, με άδεια ταμεία των οργανισμών του δημοσίου, με την εσωτερική στάση πληρωμών να απλώνεται απειλητικά, με τις καταθέσεις σε ασφαλή λιμάνια ή στα στρώματα, χωρίς τράπεζες!
Η βαρβαρότητα που η ίδια η κυβέρνηση προτείνει στους εταίρους (φαίνεται να απαιτείται ακόμη βαθύτερη λιτότητα) είναι ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗ - πιθανώς όχι από σχεδιασμό, σίγουρα όμως ως αποτέλεσμα της πιο ουάου διαπραγμάτευσης στην ιστορία.

1 comments:

  1. Νομίζω οτι ο πόλεμος που εξαπέλυσε το Βατικανό το 1054, με το σχίσμα, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Πόλεμος κατά της ορθοδοξίας, με την πολιτικοοικονομική έννοια και όχι την δογματική.
    Ο πόλεμος αυτός, είναι καλυμμένος, δεν εμφανίζεται το Βατικανό, να επιτίθεται, αλλα διαφορα κατασκευάσματα του, οπως ο σιωνισμος.
    Ο σιωνισμος, είναι μια οργάνωση προώθησης της πολιτικής του βατικανού, κρυμμένος μέσα στους εβραίους. Οι εβραίοι, είναι ο,τι ο άμαχος πληθυσμος για τους τζιχαντιστές. Μια ασπίδα. Κρύβεται μέσα σε εναν λαο κυνηγημένο, χωρίς πατρίδα με ολοκαυτώματα κλπ κλπ, πράγμα που δεν επιτρέπει σε κανέναν να τον ακουμπήσει. Την ίδια ώρα πίσω απο τον σιωνισμό κρύβεται το Βατικανό! Αυτό και αν είναι συνομωσία. Ο ενας και μοναδικος εχθρός του βατικανού είναι η ορθοδοξία. Η ορθοδοξία σαν σύστημα εξουσίας, λεηλατήθηκε απο το Βατικανό το 1204. Οσο όμως παραμένει πιθανότητα επιστροφής της ορθοδοξίας, σαν σύστημα εξουσίας πάντα, το Βατικανό δε μπορεί να ησυχάσει. νοιώθει οτι κινδυνεύει. Αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα. Μια Ρωσία με διακηρυγμένο στόχο την δημιουργία μιας ένωσης ορθοδόξων κρατών, κάνει την ζωή του βατικανού, εφιάλτη. Ετσι λοιπόν τα Βατικανό, δια του σιωνισμού, ο οποίος ελέγχει τον δυτικό τουλάχιστον κόσμο, προσπαθεί πάντα να διαλύσει τις ορθόδοξες χώρες.
    Ναπολέων, Μπολσεβικισμός, ναζισμός, δεν κατάφεραν να διαλύσουν την Ρωσία. Η τουρκοκρατία δεν κατάφερε να σβήσει τον ελληνισμό. Σήμερα νομίζω οτι κορυφώνεται αυτή η επίθεση, διότι ο χρόνος εχει αρχίσει να μετρά δραματικά κατά του βατικανού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός οτι η Ρωσία μετα την μπολσεβικική-σιωνιστική δικτατορία, εκτινάσσεται σαν ελατήριο, με πλήρη συνείδηση για τα αίτια και τους δράστες ολων των επιθέσεων που έχει δεχτεί μέχρι σήμερα. Ετσι λοιπόν συνειδητά, η Ρωσία ισχυροποιείται. Κτίζει πανίσχυρες συμμαχίες με Κίνα και Ινδία, προωθεί προγράμματα εκσυγχρονισμού του οπλοστασίου της, και δίνει προστασία στις ορθόδοξες χώρες που δέχονται επίθεση από το Βατικανό. Αυτό συμβαίνει οταν απένατι του έχει μια χρεωκοπημένη δύση, με μια φθίνουσα παραγωγή λόγω μεταφοράς της στην Κίνα.
    Αρα το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ένα. Ο χρόνος είναι πλέον ασφυκτικά λίγος για το Βατικανό. Αυτός είναι ο λόγος που θέλει επειγόντως παγκόσμιο πόλεμο. Αυτός είναι ο λόγος που θέλει να διαλύσει την Ελλάδα, ωστε να αποτρέψει την Ρωσία να κάνει συμμαχία- άξονα μαζι της.
    Αρα οι λόγοι της οικονομικής κρίσης στη χώρα έχουν πολύ βαθιά αίτια. Η κρίση αυτή δεν είναι οικονομική αλλά είναι μέρος μιας επίθεσης που αποβλέπει στην πλήρη καταστροφή του πληθυσμού αυτής της χώρας. Στόχος τους είναι, σε λίγα χρόνια να μην υπάρχουν έλληνες πολίτες με ορθόδοξη και φιλορωσική συνείδηση.
    Ολα τα παραπάνω οδηγούν στην ανάγκη να κρίνομε και να αξιολογούμε τους πολίτες και τους πολιτικούς, όχι με κομματικά κριτήρια, αλλά με κριτήρια την ελλάδα, την ορθοδοξία και τα φιλορωσικά αισθήματα. πάντα την ορθοδοξία με την κοσμική της διάσταση. Σαν σύστημα, δεμένο με τις πλατωνικές αρχές, το οποίο εξασφαλίζει ισχυρότατες συμμαχίες στη χώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή