Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Σχέδιο Μάρσαλ. Η Διάσωση της Ελλάδος και η Ανασυγκρότηση της Ευρώπης!

Ορφανισμένα ελληνόπουλα 1947

Η λησμονημένη και η παραποιημένη Ιστορία ... 68 Χρόνια μετά...

Από τον Ιάσωνα

«Δυστυχώς, έχει επικρατήσει ένα μονοπώλιο από εκπροσώπους μιας ομάδας που ονομάζω «η επανάσταση που χάθηκε», οι οποίοι θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να ξαναγράφουν την ιστορία όπως τη βλέπουν αυτοί. Αν είσαι ένας ανεξάρτητος νεαρός ακαδημαϊκός που θέλει να διοριστεί στο ελληνικό πανεπιστήμιο, είσαι αναγκασμένος να επαναλαμβάνεις τα ψέματά τους, αλλιώς είσαι καταδικασμένος. Δυστυχώς, στην Ελλάδα η πραγματική και σε βάθος ακαδημαϊκή έρευνα γύρω από την περίοδο εκείνη είναι πολύ φτωχή. Ο,τι έχει γραφτεί προέρχεται από τους ιδεολογικούς υποστηρικτές της «επανάστασης που χάθηκε». Είναι μια συνεχής και επίπονη προσπάθεια ανάδειξης των σφαλμάτων που έγιναν, και έγιναν μερικά, και πιεστικής υποβάθμισης της σημασίας του σχεδίου για το οποίο δεν χρειάζεται να απαντήσω εγώ, αρκεί όλοι να κοιτάξουν την Ελλάδα του 1947, και στη συνέχεια την Ελλάδα του 1954, και θα διαπιστώσουν μια απίστευτη διαφορά.»
(Τζέιμς Γουόρεν ηγετικό στέλεχος της αμερικανικής οικονομικής αποστολής που υλοποίησε το σχέδιο Μάρσαλ στην Ελλάδα (δείτε εδώ).

***************
Τι προηγήθηκε:
Στις 12 Μαρτίου του 1947 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν, αγορεύοντας στο Κογκρέσο, εξέθεσε το πρόβλημα ως εξής:
«Η Αγγλική κυβέρνησις μας πληροφόρησε ότι λόγω των δικών της προβλημάτων , δεν δύναται πλέον να συνεισφέρει οιονδήποτε οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα μετά την 31η Μαρτίου 1947..Η Ελληνική κυβέρνησι ζήτησε την συνδρομή μας προκειμένου να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά η οικονομική και η όποια άλλη βοήθεια θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στην Ελλάδα….Η Ελληνική κυβέρνησι λειτουργεί σε μια ατμόσφαιρα χάους και εξτρεμισμού. Έχει διαπράξει λάθη..Η επέκτασι της βοηθείας στην Ελλάδα δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ εγκρίνουν οτιδήποτε έχει διαπραχθεί ή θα πραχθή στο μέλλον από την Ελληνική κυβέρνησι…Έχουμε καταδικάσει στο παρελθόν και καταδικάζουμε και τώρα ακραία μέτρα της δεξιάς ή της αριστεράς. Έχουμε κατά το παρελθόν συμβουλεύσει ανοχή και ανοχή συμβουλεύουμε και τώρα. 
Αν όμως η Ελλάδα υποταχθή στον έλεγχο της οπλισμένης μειοψηφίας το αποτέλεσμα στην γειτονική Τουρκία θα είναι άμεσο και σοβαρό. Σύγχυσις και αναταραχή θα επεκταθεί σε ολόκληροι την μέση ανατολή. Επιπλέον η καταστροφή της Ελλάδος ως ανεξάρτητης δημοκρατίας θα έχεα βαθύτατες επιπτώσεις σ΄ όλες τις χώρες της Ευρώπης των οποίων οι λαοί αγωνίζονται με μεγάλες δυσκολίες να διατηρήσουν την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους ενώ επανορθώνουν, τις καταστροφές του πολέμου. 
Πιστεύω ότι η πολιτική των ΗΠΑ πρέπει να υποστηρίζει τους ελευθέρους ανθρώπους που αντιστέκονται στις απόπειρες καθυποτάξεως τους από οπλισμένες μειοψηφίες ή από εξωτερικές επεμβάσεις.Οι σπόροι το ολοκληρωτισμού τρέφονται από την δυστυχία και την ένδεια. Μεταδίδονται και εξαπλώνουν στο κακό έδαφος της πτώχειας και του αλληλοσπαραγμού. Επιτυγχάνουν την πλήρη ανάπτυξι όταν η ελπίδα του λαού για ένα καλλίτερο μέλλον έχει πεθάνει Οφείλουμε να διατηρήσουμε αυτή την Ελπίδα Οι ελεύθεροι λαοί του κόσμου στρέφονται σε μας για την διατήρησι της ελευθερίας των. 
(Απόσπασμα από την αγόρευσι του Πρόεδρου των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν 
στις 12 Μαρτίου του 1947 στην συνεδρία του Κογκρέσου, 
όπου πλειοψηφούσε η αντιπολίτευσι (δείτε εδώ).

Τρείς μήνες αργότερα στις 5 Ιουνίου 1947 (68 χρόνια πρίν) , ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζορτζ Μάρσαλ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ διακήρυξε την εφαρμογή του δόγματος Τρούμαν που τελικώς οδήγησε στην χορηγήσι ενός πακτωλού χρημάτων-εκτεταμένης οικονομικής βοηθείας , ύψους 17 δις δολαρίων ( σημερινής αξίας 130 δις δολ ΗΠΑ), στις 17 ευρωπαϊκές χώρες που απεδέχθησαν την δωρεά,( Αυστρία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Δανία, Γαλλία, Δυτική Γερμανία, Ελλάδα,, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ελβετία, Τουρκία, Αγγλία). Το μήνυμα με τα δικά του λόγια εν περιληψει ήταν το έξης: 
«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να πράξουν ότι είναι δυνατόν να βοηθήσουν στην επιστροφή της κανονικής οικονομικής υγείας στον κόσμο, χωρίς την οποία δεν υπάρχει πολιτική σταθερότητα και εξασφαλισμένη ειρήνη. Η πολιτική μας δεν κατευθύνεται εναντίον οιασδήποτε χώρας ή δόγματος αλλά κατά της πείνας, της πτώχειας της απελπισίας και του χάους. .Σκοπός της είναι η αναβίωση της λειτουργίας της οικονομίας στο κόσμο, που θα επιτρέψει την ανάδυσιη των πολιτικών και κοινωνικών συνθηκών στις οποίες ελεύθεροι θεσμοί μπορούν να λειτουργήσουν. Τέτοια βοήθεια , είμαι πεπεισμένος ότι δεν μπορεί να είναι αποσπασματική όπως αναπτύσσουν οι διάφορες κρίσεις. Μια τέτοια βοήθεια που αυτή η κυβέρνησι θα προσφέρει, θα είναι η θεραπεία και όχι ένα καταπραϋντικό..» (δείτε εδώ).
Τι σήμαινε για την Ελλάδα το σχεδιο Μαρσαλ μας εξηγεί ο προαναφερθείς Τζειμς Γουόρεν που συμμετείχε στην διάσωσι της Ελλαδος ως ηγετικό μελος της Αμερικανικής Αποστολής στην Ελλαδα. (υπεύθυνος όλων των εισαγωγών στην Ελλάδα) που περιγράφει με πικρία και απογοήτευσι την παραποίησι της Ιστορίας «από τους περισσότερους Έλληνες ακαδημαϊκούς που γράφουν με βάση τα ιδεολογικά πιστεύω τους και όχι την αντικειμενική έρευνα και γνώση» εν αντιδιαστολή με την πραγματικότητα που έζησε..

Μεταφέρω μερικά αποσπάσματα από δύο καταχωρημένες συνεντεύξεις του, ώστε οι Νεοέλληνες να κρίνουν ποια σχέσι εχει η αχαριστία με το φιλότιμο και η αλήθεια με την πλάνη.. 

1. Το πρόγραμμα: Ήταν ένα τεράστιο πρόγραμμα. Εάν μεταφράσουμε τα ποσά στη σημερινή τους αξία, το σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη ήταν ύψους 130 δισ. δολαρίων, από τα οποία τα 20 δισ. αφορούσαν την Ελλάδα. Αν προσθέσουμε και τη στρατιωτική βοήθεια, που δεν περιλαμβανόταν στο σχέδιο Μάρσαλ, ήταν άλλα 10 δισ. Μιλάμε για συνολική βοήθεια 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σημερινές τιμές. Αν για την Ευρώπη ήταν ένα πολύ χρήσιμο πρόγραμμα, για την Ελλάδα ήταν καθοριστικό.

2. Η Ελλάδα: Η Ελλάδα, αναδύθηκε από τον πόλεμο σε μια φοβερή κατάστασι. Περισσότερα από 2000 χωριά είχαν ισοπεδωθεί από τις επιδρομές αντεκδικήσεως των Ναζι. Δεν υπήρχε ούτε ένα λιμάνι που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Υπήρχαν μετά βίας μερικοί δρόμοι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μεταφορά τροφίμων στον πληθυσμό που λιμοκτονούσε..Το σιδηροδρομικό δίκτυο ήταν ένα ναυάγιο.. Το κανάλι της Κορίνθου ήταν γεμάτο με βαγόνια που βύθισαν οι Ναζι. Η βιομηχανική δομή της χώρας ήταν σε καλό σχήμα, αλλά οι βασικοί νευρώνες της οικονομίας είχαν καταστραφεί..Η κτηνοτροφία είχε αφανισθή. .Μολις και μετά βίας είχαν μείνει μερικές γέφυρες σε κάποια μέρη της χώρας. Αυτά ήσαν τα αποτελέσματα του πολέμου.. Ενώ οι συνέπειες του εμφυλίου.. Περίπου 700 χιλάδες χωρικοί το 10% του πληθυσμού είχε εγκαταλείψει τα χωριά του που είχαν ερημωθεί από τον εμφύλιο ..

3. Οι πολιτικοί, η κυβέρνησι: Θα μπορούσε κάποιος να πη ότι η κυβέρνησι είχε παραλύσει αιχμαλωτισμένη στο ιστό των φόβων της , σαν μια κότα υπνωτισμένη μπροστά σ ενα φίδι.ΟιΕλληνες πολιτικοί ήταν σαν να χορεύουν στο κατάστρωμα ενός βυθιζόμενου πλοίου. Εθελοτυφλούσαν και απέφευγαν τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων. Έδειχναν να μην ξέρουν τι να κάνουν. Και φυσικά υπήρχε διαφθορά και εκμετάλλευση των απλών ανθρώπων. Έτσι όταν η Αμερική πήγε στην Ελλάδα, πηγε με ένα σχέδιο διασώσεως που ήταν στρατιωτικό, οικονομικό κοινωνικό.

4. Τα έργα: Το φάσμα των έργων που αναλάβαμε περιελάμβαναν ολόκληρο τον χάρτη σε καθε τομέα της οικονομίας. Η πρώτη υποχρέωσι ήταν βεβαίως να ανακατασκευάσουμε το δίκτυο επικοινωνιών και το σύστημα μεταφοράς, σιδηρόδρομους, δρόμους γέφυρες, λιμάνια και όλα αυτά τα κάναμε από την αρχή. Επιπροσθέτως τα μικρότερα επαρχιακά αεροδρόμια και οι τηλεπικοινωνιες στο εσωτερικό της χώρας.. Η δεύτερη προτεραιότητα ήταν η γεωργία, η οποία δεν περιελάμβανε μόνο τα εγγειοβελτικά έργα και την αγροτική οικονομία με εισαγωγή ζώων και την προμήθεια εργαλείων στα χωριά που χρειαζόντουσαν οι χωρικοι για να αναλάβουν τον βιοπορισμό τους με την γεωργία.

Πέραν της γεωργίας και των επικοινωνιών υπήρξε η δημιουργία ενός μοναδικού έργου στην ελληνική ιστορία και αυτό ήταν το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενεργείας με υδροηλεκτρικά φράγματα στα όρη της Πίνδου, στα βουνά της Πελοποννήσου , νέοι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί με καύσιμον τον διαθέσιμο στην χώρα λιγνίτη και διασύνδεσι όλων αυτών .Ήταν ένα ορατό έργο που έκτιζε εμπιστοσύνη στην πρόοδο της χώρας, βλέποντας τους πυλώνες να υψώνονται και να διασχίζουν την χώρα..Υπήρχαν επίσης μεγάλες επενδύσεις σε μεταλλεία ορυχεία τσιμεντοβιομηχανίες βιομηχανίες λιπασμάτων, υφαντουργίας , μεταλλεία βωξίτη πυρίτη, χρωμίτη και μαγγανίου .Όλες αυτές οι βιομηχανίες ανεπτύχθησαν με τεχνική βοήθεια και οικονομική επιδοτησι από το σχέδιο Μάρσαλ.

5. Το εύρος της Επιδοτήσεως: Πραγματικώς δεν υπήρξε τομέας στοιχείο της οικονομίας της Ελλάδος το οποίο να μην επιδοτηθεί και οργανωθεί από το σχέδιο Μάρσαλ. Η αποστολή Μάρσαλ στην Ελλάδα είχε όλα τα επιμέρους οργανωτικές Υπηρεσίες, Υπηρεσία μεταφορών, Γεωργίας, Μεταλλείων, Ηλεκτρικής ενεργείας, Υγείας που καταφερε να εκδιώξει τελείως την ελονοσία από την Ελλάδα και ταυτόχρονα με τα τμήματα αυτά υπήρχαν και άλλα που αφορούσαν σε οργανωτικές δομικές, κοινωνικές και φορολογικές μεταρρυθμίσει. 

6. Ορόσημα: Υπάρχουν δύο ορόσημα . Το 1947, οταν η Αμερικανική Αποστολή ήλθε στην Ελλα α η οικονομία ηταν κατεστραμμένη και η χώρα χρεοκοπημένη. Το άλλο ορόσημο είναι το 1954.Κατα την διάρκεια αυτων των ετών μεσολάβησε το «κεφάλαιο» Σχεδιο Μαρσαλ κατ εφαρμογή του δόγματος Τρούμαν. Βλέποντας πίσω, Θα μπορούσε κάποιος να πη ότι αυτά τα 6 χρόνια η Αμερική έθρεψε, τροφοδότησε, επιδότησε, έντυσε.την Ελλάδα… Θυμάμαι ότι ακόμη και η προμήθεια μουλαριών για την αποκατάστασιτων χωρικών που είχαν εγκαταλείψει τα χωριά τους από τον εμφύλιο και υπερέβαιναν τους 700000 ήταν μεγίστη προτεραιότητα, Έπρεπε να τους δώσουμε εργαλεία άροτρα υλικά να ξανακτίσουν τα σπίτια τους , ζώα, πουλερικά, για να αναπτύξουν την κτηνοτροφία ξανά και όλα αυτά να μεταφερθούν με πλοία που μετατρέψαμε σε πλωτούς στάβλους...

7. Τι ήταν για μένα (τον Τζειμς Γουόρεν): Το το πιο αλησμόνητο μέρος της ζωης μου υπήρξε η συμμετοχη μου στην αποστολή Μαρσαλ στην Ελλάδα. Ειλικρινώς μπορώ να κοιτάξω πίσω μου και να πω ότι όταν φύγαμε , όταν ολοκληρώθηκε στην Ελλάδα το κεφάλαιο Σχεδιο Μαρσαλ, η Ελλάδα ήταν μια νέα Χώρα. Ήταν μια χωρά που λειτουργούσε σ ένα επίπεδο τουλάχιστον 50% υψηλότερο από το προπολεμικό. Ήταν μια οικονομία με μέλλον και εμπιστοσύνη .. Όταν η αποστολή ολοκληρώθηκε και τα έργα τελείωσαν μπορούσαμε να πούμε κοιτάζοντας πίσω ότι μια τιτάνια επιχείρησι διασώσεως είχε εκτελεσθεί που αποδεδείχθηκε κάτι περισσότερο … Μια αναδιοργάνωσι και εκσυγχρονισμός μια ολόκληρης κοινωνίας (όλες οι συντευξεις ---> εδώ). 

Επιλογος:

Θα κλεισω αυτό το συνοπτικό αφιέρωμα του Σχεδίου Μαρσαλ με χαρακτηριστικες δηλωσεις πολιτικών που έζησαν και βίωσαν την Ιστορία, ενώ δεν φοβήθηκαν να ομολογήσουν την Ιστορική αλήθεια για την Αμερική και το σχέδιο Μάρσαλ.

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επεκρίθη, απο τους «ιστορικούς και εκπαιδευτικούς» των ΜΕΜ , διότι, κατα την εκδήλωσι - στην κατοικια του Πρεσβευτη των ΗΠΑ - για την συμπληρωσι 60 χρόνων απο την διακηρυξι του σχεδίου Μαρσαλ (5ην Ιουνίου 2007) μεταξύ άλλων, σημείωσε ευθαρσώς και ειλικρινώς - μόναδικη εξαίρεσι εξ όλων των Ελληνων πολιτευτών- ότι «η Ευρώπη οφείλει την ελευθερία της στην Αμερικανική βοήθεια». Και επιπλέον, οτι «η Ελλαδα οφείλει διπλά στις ΗΠΑ. Οχι μόνο για το τελος του πολέμου αλλα και για την τύχη που θα ειχε, αν είχε χαθεί ο ‘’εμφύλιος’’.Θα είχαμε την τύχη της Αλβανίας και της Βουλγαρίας»

Γεώργιος Παπανδρεου: Δεν θα αδικήσω τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον «Γέρο της Δημοκρατίας» πατέρα του Αντρέα ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και ολετήρες της Ελλάδος , παππού του ανερμάτιστου Γιωργάκη..
«..Η βοήθεια την οποίαν μας παρέχετε αποτελεί ανθρωπιστική εκδήλωσιν της ευγενούς χώρας σας, υπέρ του πάσχοντος λαού μας...Σεις και ημείς είμεθα συστρατιώται ενός μεγάλου αγώνος απο την έκβασιν του οποίου κρίνεται η τύχη του ανθρωπίνου πολιτισμού.. Χωρίς την ιδική σας βοήθειαν η οποία διεδέχθη την πατροπαράδοτον Βρετανικήν συμπαράστασιν , Ελευθέρα και ανεξάρτητος Ελλας , σήμερον δεν θα υπήρχε ..Αυτή είναι η ιστορική σημασία της αποστολής σας.....Ο φιλότιμος Ελληνικός Λαός με βαθείαν συγκίνησιν ανταποδίδει την αγάπην σας και ουδέποτε θα λησμονήση τα μεγάλας υπηρεσίας αι οποιαι του παρεσχέθησαν εις μίαν κρισιμωτάτην ώραν της ιστορίας του. Προπίνω εις υγείαν των ηγετών της Μεγάλης χώρας του Προέδρου Τρούμαν και του Στρατηγού Μάρσαλ. Ζήτω η Αμερική , η σταυροφόρος της Ελευθερίας » 
(Δηλώσεις του Γεωργίου Παπανδρέου στις 19 Ιουλιου 1948, επι την αποχωρήσει του αρχηγού της Αμερικανικής αποστολής εν Ελλαδι, Πολιτικά Θέματα, Γεωργίου Παπανδρέου, Τόμος Γ, Εκδοτ.Οίκος Πετρου Δημητράκου, σελίς 82,83,84) 

Ουινστον Τσωρτσιλ.
«Σχεδιο Μαρσαλ: Η πιο γενναιόδωρη πράξι της Ιστορίας..»

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου