Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Θύτες, θύματα ή απλά ηλίθιοι;

Είμαστε οι πολίτες θύματα ή θύτες; Μπορούμε να κατατάξουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς; Σαν έθνος η αλήθεια είναι ότι διατηρούμε πολιτικό φρόνημα και έχουμε άποψη. Συγχρόνως παρατηρούμε ότι και τα εξωσυστημικά blogs έχουν ισχυρή απήχηση. Αυτό αποδεικνύει ότι οι Έλληνες ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει στην πολιτική, αυτό σημαίνει επίσης ότι η αποχή από τις εκλογές ήταν εν γνώσει των πολιτών και όχι αποχή αδράνειας και αδιαφορίας.

Τι αποτελέσματα όμως έχουμε απ' όλα αυτά; Στο κάδρο που διαμορφώνεται μέχρι τώρα, έχουμε τον Σύριζα «καβάλα στ’ άλογο», νομιμοποιημένο για την εφαρμογή του σκληρού μνημονίου. Μέτρα ανακοινώνονται, Ένφια, φόροι, συνταξιοδοτικό, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, σοβαρά εθνικά ζητήματα με πρώτο την κατάσταση στο Αιγαίο, μεταναστευτικό. Ο Σύριζα αποφασίζει σε θέματα που όλοι θεωρούσαμε πριν μερικά χρόνια πως οι κεντροδεξιές και κεντροαριστερές παρατάξεις δεν τα άγγιζαν διότι έκαιγαν, δεν τολμούσαν να τα βάλουν με το λαό.

Ο Σύριζα 10 χρόνια πριν φάνταζε ως ο μοναδικός πολιτικός σχηματισμός που θα ανακάτευε αυτά τα ζητήματα με βούληση αντίθετη απ' αυτή του μέσου όρου του ελληνικού λαού και πράγματι το κάνει. Άρμα του η οικονομική κρίση, η τρόικα και τα μνημόνια. Οι Τούρκοι πλησιάζουν, τα θρησκευτικά και η ιστορία στην παιδεία αλλοιώνονται και τα χαρακτηριστικά των Ελλήνων τείνουν να αλλοιωθούν κι αυτά.
Ως άλλος δούρειος ίππος ήρθε ο Σύριζα λοιπόν, αντιμνημονιακός, να σκίσει τα μνημόνια, να ελαφρύνει το λαό, να κλείσει φυλακή τους καταχραστές του δημοσίου χρήματος αλλά τελικά εξάντλησε τις δυνάμεις του ελληνικού λαού με το δημοψήφισμα και τον έσυρε, με πρόσφατη εντολή του ίδιου του ελληνικού λαού, στην εφαρμογή του κατάπτυστου μνημονίου. Άραγε θύμα ή θύτης ο ελληνικός λαός; Ναι μεν όχι στο δημοψήφισμα, αλλά δύο μήνες μετά, ναι στην εφαρμογή του μνημονίου με την εκλογή του Σύριζα στις 20 Σεπτέμβρη.
Απ' την άλλη, εφόσον ο λαός δημοκρατικά δεν έχει δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί πριν τις επόμενες εκλογές, ποιος έχει αυτό το δικαίωμα, τη στιγμή που τα …“βαρίδια» του Σύριζα πήγαν στο σπίτι τους, όπως Βαρουφάκης, Κωνσταντοπούλου, Μακρή, Λαφαζάνης και πολλοί άλλοι; Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ έχουν μπει σε μια εποχή μεγάλης εσωστρέφειας και απομένει μία, πιο μεγάλη παράταξη από αυτούς, αλλά ουσιαστικά αποδυναμωμένη ΝΔ. Η ΝΔ έπρεπε δια του αποτελέσματος του Ιανουαρίου να είχε κάνει εσωκομματικές εκλογές με άμεση παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά.

Σήμερα με τις ανακοινώσεις των νέων μέτρων κατά της αγροτικής παραγωγής, του Ένφια και του ασφαλιστικού, η ΝΔ θα έπρεπε να ήταν το εφαλτήριο της αντίδρασης και διαμαρτυρίας του ελληνικού λαού, όπως επίσης και για τα πρόσφατα νέα, με τα σχέδια για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο με τους Τούρκους.

Ποιος ελέγχει λοιπόν τους Συριζαίους και κατ' επέκταση τα σχέδια της τρόικα; Η απάντηση είναι ουδείς. Διότι δεν υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση. Και μετά την εκλογή του νέου αρχηγού, ποιος θα προβάλει αντίσταση; Μητσοτάκης, Άδωνις, Μεϊμαράκης; Μνηστήρες για τον αρχηγικό θώκο της ΝΔ και οι τρεις πρώην μνημονιακοί υπουργοί θα ενωθούν τη δεύτερη Κυριακή για να νικήσουν τον άγνωστο Απόστολο τζιτζικωστα που τόλμησε να μην υπακούσει αρκετές φορές σε κομματικές εντολές. Τους ενώνει το 2ο μνημονιο που άριστα υπηρέτησαν τα προηγούμενα χρόνια για να εισέλθουμε περίτεχνα στο 3ο και φαρμακερό!

Πως θα μπορέσει ο λαός να εκφράσει τη δυσαρέσκεια του όταν τα συνδικάτα, που είχαν μνημονιακή στάση για καιρό, σήμερα έχουν αδρανοποιηθεί και οι πρώην υπουργοί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήταν υπηρέτες τυφεκιοφόροι της τρόικα; Άλλοτε ως θύτες και άλλοτε ως θύματα, οι πολίτες σίγουρα ευθύνονται. Η μπάλα μόλις έφυγε από το γήπεδό τους και αργεί να ξανάρθει σε αυτούς. Τώρα μιλά η ψήφος που έδωσαν, τώρα μιλούν τα παιχνίδια και τα σχέδια της τρόικα, τώρα μιλούν τα μνημόνια !

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου