Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Ρένα Δούρου: "Χρειαζόμαστε πλέον ένα τζαμί στην Αττική, καθώς και νεκροταφεία για μουσουλμάνους και εβραίους"

Την ανάγκη άμεσης ανάληψης νομοθετικών ρυθμίσεων σε συνδυασμό με τη μεταφορά των ανάλογων πόρων, προκειμένου η Τοπική Αυτοδιοίκηση να διαχειριστεί αποτελεσματικά το ζήτημα των προσφύγων, υπογράμμισε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το Προσφυγικό. «Η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε μία διπλή πρόκληση: Την κατοχύρωση της ασφάλειας και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτών και προσφύγων» ανέφερε.

Επιπλέον, αναγκαία περισσότερο από ποτέ, με επίκεντρο το προσφυγικό, χαρακτήρισε τη δημιουργία λατρευτικού χώρου για μουσουλμάνους στην Αττική η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Η συζήτηση έγινε με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, των δημάρχων που «φιλοξενούν» πρόσφυγες, εκπροσώπων συλλογικοτήτων και ΜΚΟ. Ο υπουργός ενημέρωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Προσφυγικό μετά την Σύνοδο Κορυφής και τη δέσμευση της χώρας μας να φιλοξενήσει 50.000 πρόσφυγες.

Σημείωσε ότι η πολιτική που εφαρμόζεται, για να έχει θετικό αποτέλεσμα στους πρόσφυγες θα πρέπει να συμπεριλάβει και την ανάλογη μέριμνα προς τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες καλούνται να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος. Από την 30χρονη εμπειρία που έχει διαμορφώσει σε ανάλογες καταστάσεις ανά τον κόσμο, ο κ Μουζάλας υπογράμμισε τον «καταλυτικό» ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αυτό το θέμα. Σημείωσε ότι ο έλεγχος και η καταγραφή θα έπρεπε να γίνεται στην Τουρκία και όχι στα ελληνικά νησιά και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση όφειλε να έχει ενισχύσει με προσωπικό και πόρους τις περιοχές υποδοχής των προσφύγων. «Η ΕΕ υστερεί απέναντι στη χώρα μας λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων, αλλά όταν η μηχανή αρχίσει να λειτουργεί, όλα θα αποκτήσουν κανονικότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Στις ερωτήσεις που τέθηκαν κυρίως από τους εκπροσώπους των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων, αναφορικά με τις υποδομές για την εγκατάσταση των προσφύγων (Γ. Σγουρός), ή τα ανταλλάγματα που πήρε η χώρα έναντι αυτής της δέσμευσης (Γ. Κουμουτσάκος), ο υπουργός δεν έδωσε απαντήσεις, καθώς όπως σημείωσε, ήταν υποχρεωμένος να φύγει για επικείμενη συνάντησή του με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών.

Στη συνέχεια, διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων για το αν θα έπρεπε να αναβληθεί η συζήτηση προκειμένου να παραστεί εκ νέου ο υπουργός – πρόταση η οποία δεν υιοθετήθηκε, καθώς, όπως επισήμανε η περιφερειάρχης, «οι εξελίξεις τρέχουν, και η Αυτοδιοίκηση θα κληθεί εκ νέου να αντιμετωπίσει περισσότερο σοβαρές καταστάσεις και λόγω του καιρού».

Στην τοποθέτησή της, η κ. Δούρου επισήμανε ότι «παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τα γραφειοκρατικά κωλύματα, η Περιφέρεια ανέλαβε να εκπληρώσει ευθύνες, επιλέγοντας μάλιστα και να υπερβεί τις αρμοδιότητές της προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες». Η περιφερειάρχης διαπίστωσε πως υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να διανυθεί, «για να κερδίσουμε το στοίχημα του Προσφυγικού με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – ένα στοίχημα που θα κερδηθεί μόνο μέσα από συντονισμένη δράση της κεντρικής κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Στην κατεύθυνση αυτή, η κ. Δούρου τόνισε πως ζητά την προετοιμασία μιας νομοθετικής ρύθμισης και μιας μεταρρύθμισης του Καλλικρατικού πλαισίου, προκειμένου η Περιφέρεια Αττικής, ως ο κύριος χώρος υποδοχής των προσφύγων, να έχει τον εποπτικό και συντονιστικό ρόλο που χρειάζεται, καθώς και να συμβάλει αποτελεσματικά στο σχεδιασμό, τον καταμερισμό και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών που αφορούν τη χωρική της αρμοδιότητα. Οι ρυθμίσεις αυτές, θα πρέπει να συνοδεύονται από τη μεταβίβαση και των ανάλογων πόρων, προκειμένου να διασφαλιστεί η υλοποίηση των αποφάσεων και των πρωτοβουλιών – «μία κρίσιμη προϋπόθεση που δεν πρέπει να παραβλέπεται».

Σε ότι αφορά τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και την ασφάλεια, η κ. Δούρου εκτίμησε ότι «χρειαζόμαστε πλέον ένα τζαμί στην Αττική, προκειμένου να επιτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα οι μουσουλμάνοι, όπως χρειαζόμαστε και νεκροταφεία για μουσουλμάνους και εβραίους».

ethnoshellas

1 comments: