Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Armada Colective: Αυτοί είναι οι Ρώσοι χάκερς - "φίλοι" μας, που χτύπησαν τις τρείς Ελληνικές τράπεζες - Ήδη η Wall Street "κατέβασε" από το ταμπλό την μετοχή της ΕΤΕ !


Χάκερ που φαίνεται να προέρχονται από τη Ρωσία απείλησαν να εξαπολύσουν κυβερνοεπίθεση εναντίον τριών ελληνικών συστημικών τραπεζών.

Οι χάκερς που απείλησαν την Τράπεζα της Ελλάδος και άλλες δυο ελληνικές τράπεζες ανήκουν στην ομάδα «Armada Colective».

Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κάνουν λόγο για μία πολύ σοβαρή υπόθεση και για το λόγο αυτό την έρευνα ανέλαβε αποκλειστικά το «Εθνικό Cert» της ΕΥΠ.
«Είναι σοβαρή οργάνωση αλλά μέχρι στιγμής δεν μας φοβίζει σε μεγάλο βαθμό. Και αυτό γιατί έκαναν μία επίθεση προσπαθώντας να ρίξουν τις ιστοσελίδες τραπεζών και να εμποδίσουν τις υπηρεσίες να τρέξουν. Μας απείλησαν όμως χωρίς να μας δείξουν κάποιο δείγμα, όπως γίνεται στις πολύ σοβαρές υποθέσεις. Χωρίς δηλαδή να μας αποδείξουν ότι έχουν πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία ή να μας κάνουν να καταλάβουμε ότι έχουν στα χέρια τους κάτι», λέει αρμόδια πηγή.
Η «Armada Colective» είναι μία από τις πιο γνωστές οργανώσεις χάκερ παγκοσμίως που συνηθίζει να απειλεί οικονομικούς στόχους και να ζητά λύτρα σε bitcoins.
Η «Armada Colective» είναι μία από τις πιο γνωστές οργανώσεις χάκερ παγκοσμίως που συνηθίζει να απειλεί οικονομικούς στόχους και να ζητά λύτρα σε bitcoins. Πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν απειλήσει τουλάχιστον 20 τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Οι υπηρεσίες ασφαλείας εκτιμούν ότι πρόκειται για την … ελίτ των χάκερς που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του κόσμου και επικοινωνούν ηλεκτρονικά για τις επιθέσεις τους.
Στο μήνυμα που απέστειλαν στην ΤτΕ γράφουν ότι «η διορία για την καταβολή λύτρων λήγει τη Δευτέρα (σήμερα). Σε περίπτωση που δεν καταβληθούν 700bitcoins συστημικές ελληνικές τράπεζες θα δεχθούν επίθεση με στόχο την αλλοίωση απόρρητων τραπεζικών στοιχείων».
Με τη συγκεκριμένη ομάδα έχει ασχοληθεί πολλές φορές στο παρελθόν το FBI αλλά και η CIA, ενώ από ελληνικής πλευράς την έρευνα έχει αναλάβει η ΕΥΠ.

Μία από τις πιο εντυπωσιακές επιθέσεις τους έγινε στο δίκτυο του CERN από όπου ζητήθηκαν λύτρα.

Τότε οι χάκερ χτύπησαν τον server μέσω του οποίου λειτουργούσε η ηλεκτρονική αλληλογραφία επιστημόνων που εργάζονται στο πείραμα. Ακόμα και οι «επιστήμονες» που είναι επιφορτισμένοι με την ηλεκτρονική ασφάλεια του CERN έλαβαν πολύ σοβαρά υπόψιν την απειλή γνωρίζοντας με ποιους έχουν να κάνουν και είχε σημάνει τότε συναγερμός.

Η οργάνωση – «φάντασμα» «Armada Colective» χτυπάει τους στόχους της επιλεκτικά.

Συνηθίζει να χρησιμοποιεί αρχικά τη μέθοδο «Distributed Denial ofService attack» (μαζικές επιθέσεις σε μία ιστοσελίδα με σκοπό να βγει εκτός λειτουργίας) για να δείξει τα δόντια της και στη συνέχεια ζητάει λύτρα για να μην συνεχίσει και ολοκληρώσει την επίθεση με κλοπή δεδομένων.

Το σήμα στην ΤτΕ 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σάββατο έφτασε σήμα στην Τράπεζα της Ελλάδας με απειλή να «χακαριστούν» τρεις μεγάλες ελληνικές Τράπεζες, εφόσον δεν καταβάλλονταν στους επίδοξους χάκερς 700 bitcoin.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως το σήμα προερχόταν από τη Ρωσία.

Πηγές από τα τραπεζικά ιδρύματα διευκρίνιζαν πως δεν προκύπτει κανένα ζήτημα ασφάλειας συναλλαγών καθώς η απειλή δεν αφορά υποκλοπή στοιχείων ή λογαριασμών.

Αλλά μαζικά «κλικ» στις ιστοσελίδες των τραπεζών ώστε να «πέσουν» υπό το βάρος της μεγάλης κίνησης.

Ως προειδοποιητικό χτύπημα είχαν προκαλέσει την προηγούμενη Πέμπτη την ολιγόλεπτη διακοπή του internet banking τριών τραπεζών με ομαδικό 

Οι χάκερ «βομβάρδισαν» τα ηλεκτρονικά συστήματα των τριών τραπεζών με χιλιάδες ερωτήματα ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να τα μπλοκάρουν πρόσκαιρα. Παράλληλα ζήτησαν λύτρα σε bitcoins, απειλώντας ότι αν οι απαιτήσεις τους δεν ικανοποιηθούν μέχρι σήμερα Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, θα επαναλάβουν την επίθεσή τους στα ηλεκτρονικά συστήματα των τραπεζών.

Ωστόσο οι Τράπεζες διαβεβαίωσαν ότι τα συστήματά τους είναι απολύτως θωρακισμένα και ασφαλή.

Μπορεί να «σοκάρουν» τους γνώστες και μη γνώστες των Χρηματιστηριακών δεδομένων οι τιμές των 4 Συστημικών Τραπεζών της Ελλάδος που πρόσφατα έκαναν ανά-κεφαλαιοποίηση (η Μετοχή της Εθνικής είναι στα 8 λεπτά του ευρώ), αλλά σοκάρει η ανακοίνωση της Διοίκησης του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης ότι «κατεβάζει» από το ταμπλό της Wall Street τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος»!

Βέβαια η Διοίκηση της ΕΘΝΙΚΗΣ έχει δικαίωμα «έφεσης» κατά της συγκεκριμένης απόφασης αλλά η πραγματικότητα των 8 λεπτών ανά μετοχή δεν…αλλάζει!

Μπορεί να φαντασθείτε τι θα γινόταν εάν έπαιρνε τέτοια απόφαση η Διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών όχι μόνο για την ΕΘΝΙΚΗ αλλά και τις άλλες 3 Συστημικές Ελληνικές Τράπεζες οι τιμές των οποίων βρίσκονται σε πρωτόγνωρα επίπεδα… «ανυπαρξίας»;

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου