Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Τουρκομάνοι: Το "μακρύ χέρι" της Άγκυρας στη Συρία

Στο κόκκινο βρίσκονται οι σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από τουρκικό F16. Το πρωτοφανές συμβάν προκάλεσε την οργή του προέδρου Πούτιν που έκανε λόγο για «πισώπλατη μαχαιριά από τους συνεργούς των τρομοκρατών», προειδοποιώντας ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις.

Ο ένας από τους δύο πιλότους του ρωσικού SU-24 είναι νεκρός, ο δεύτερος εντοπίστηκε ζωντανός από τις ΕΔ της Συρίας και μάλιστα ζήτησε να επιστρέψει στα καθήκοντά του όσο πιο γρήγορα γίνεται, καθώς το μόνο σίγουρο είναι πως πλέον θα μάχεται όχι μόνο για την πατρίδα του αλλά και για την μνήμη του φίλου του και συνεργάτη, του οποίου το πτώμα δεν σεβάστηκαν οι Τουρκομάνοι, βγάζοντας του από τον λαιμό τις εικόνες της Παναγίας και του Ιησού και εν συνεχεία τον έσερναν πάνω σε μια καρότσα και πανηγύριζαν ευχαριστώντας τον Αλλάχ.

Ποιοι είναι όμως οι Τουρκομάνοι;

Οι Τουρκομάνοι ή Τουρκμένιοι είναι τουρκικό φύλο εγκαταστημένο κυρίως στα κράτη της Κεντρικής Ασίας Τουρκμενιστάν, Αφγανιστάν, και στο βορειοανατολικό Ιράν, τη Συρία, το Ιράκ και το Βόρειο Καύκασο (Περιφέρεια της Σταυρούπολης). Μιλούν την τουρκμενική γλώσσα, η οποία είναι καταχωρημένη ως τμήμα του δυτικού ογουζικού κλάδου της οικογένειας των τουρκικών γλωσσών, μαζί με τα Τουρκικά, Αζερμπαϊτζανικά, Κασκάι, Γκαγκαούζ και Σαλάρ.

Αρχικώς, όλες οι φυλές που δεν αποτελούσαν τμήμα της δυναστικής μυθολογικής παράδοσης των τουρκικών φύλων (για παράδειγμα οι Ουιγούροι, οι Καρλούκοι, οι Καλάχοι και ένας αριθμός άλλων φυλών) ονομάζονταν Τουρκομάνοι. Μόνο αργότερα αυτή η ονομασία πήρε τη μορφή συγκεκριμένου εθνωνύμου. Η ετυμολογία του όρου απορρέει από τη λέξη Τουρκ (Turk) συν το σογδιανής προέλευσης πρόσφυμα για την ομοιότητα, -μανοι (-man) ή -μενοι (-men), και σημαίνει μοιάζοντας με Τούρκο ή συν-τούρκος (δηλ. επίσης Τούρκος).

Ιστορικώς, όλοι οι Δυτικοί ή Ογούζοι Τούρκοι ονομάστηκαν Τουρκμένιοι ή Τουρκομάνοι. Παρόλα αυτά, σήμερα οι δύο αυτοί όροι συνήθως περιορίζονται σε δύο τουρκογενείς ομάδες: τους Τουρκμένιους του Τουρκμενιστάν και όμορων περιοχών της Κεντρικής Ασίας και τους Τουρκομάνους του Ιράκ και της Συρίας.

Κατά τη διάρκεια της οθωμανικής περιόδου, οι νομάδες αυτοί ήταν γνωστοί με τα ονόματα Τουρκμένοι και Γιορούκ ή Γιουρούκ (νομάδας στην τουρκική γλωσσική οικογένεια και κατόπιν παραφθοράς ως Χιρκάν, Χυρκάν, Χιρκάνιοι, Χυρκάνιοι (οι γνωστοί Υρκάνιοι των ελληνικών Χρονικών). Τα ονόματα αυτά χρησιμοποιούνται γενικώς για να περιγράψουν το νομαδικό τρόπο ζωής περισσότερο, παρά την εθνική τους καταγωγή. Παρόλα αυτά, οι όροι αυτοί χρησιμοποιούντο εναλλακτικώς και από ξένους.

Σήμερα, είναι κυρίως συγκεντρωμένοι στα βόρεια της Συρίας, στην ορεινή περιοχή της Λατάκειας, κοντά στα τουρκικά σύνορα, όπως επίσης και στις πόλεις Aleppo, Idlib, Homs, Tartus καθώς και στα προάστια της Δαμασκού.

Ήταν από τους πρώτους που πήραν τα όπλα κατά του Προέδρου Άσαντ, προσέτρεξαν για υποστήριξη στην Άγκυρα και συνέπραξαν με τους αντάρτες του FSA. Ορισμένοι μελετητές υποστηρίζουν ότι οι Τουρκομάνοι αποτελούν κρίκο της Τουρκίας με το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, δηλαδή την οργάνωση Τζαμπάτ αλ Νούσρα.

Επίσης οι Τουρκμένιοι έχουν σχηματίσει 12 πολιτοφυλακές, οι οποίες υποστηρίζονται άμεσα από την τουρκική κυβέρνηση. Μια από αυτές, η Alwiya al-Ashar, ήταν αυτή που φέρεται να κρατούσε τουλάχιστον τη σορό ενός από τους πιλότους του ρωσικού SU-24.

O Διευθυντής του Κέντρου Μελετών της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας, πρώην βουλευτής, ε.α. συνταγματάρχης, Σιμιόν Μπαγκντασάρωφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα VZGLIAD δήλωσε τα εξής για τους Τουρκομάνους:
«Αυτοί ζουν στη Συρία και στο Ιράκ. Οι Τούρκοι, κατά συνέπεια, τους υποστηρίζουν. Αυτοί, με τη σειρά τους, κινούνται ανάλογα με την τουρκική πολιτική. Ανέκαθεν η Άγκυρα εμφανίζεται ως υπερασπίστρια των Τουρκομάνων. Σταθερά υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους, όταν υπάρχει κάποιο ζήτημα. Οι Τουρκομάνοι είναι όργανο της πολιτικής της Άγκυρας».
Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στη Συρία, τα τουρκομανικά φύλα προσανατολίστηκαν προς την Άγκυρα και συγκρούστηκαν με τη Δαμασκό. «Δεν εντάχθηκαν ούτε στο ΙΚ, ούτε στο Μέτωπο Αλ-Νούσρα. Έχουν τις δικές τους εθνικές ομάδες, τις οποίες de-facto καθοδηγεί η Τουρκία. Διεξάγουν ένοπλο αγώνα εναντίον της κυβέρνησης Άσαντ. Για παράδειγμα, οι Τουρκομάνοι έχουν μια αρκετά ισχυρή οργάνωση «Ταξιαρχία του Σουλτάνου Μουράτ». Ζουν στη περιοχή των τουρκο-συριακών συνόρων, και ιδιαίτερα σε αυτά τα 98 χιλιόμετρα που ελέγχει το ΙΚ. Οι Τούρκοι τους στρέφουν πότε κατά του συριακού στρατού και πότε κατά των Κούρδων» συνόψισε ο εμπειρογνώμονας.

Μετά την προκλητική κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από το τουρκικό F-16, η Ρωσία παίρνει το αίμα της πίσω. Την Τετάρτη η ρωσική Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε σφοδρούς βομβαρδισμούς με αεροπλάνα και ελικόπτερα στις θέσεις των Τουρκμένων στα βόρεια της επαρχίας Λαττάκειας.

Τοπικά μέσα εξήγησαν ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν δεν χρειάζεται να εισβάλει στην Τουρκία για να χτυπήσει τον Ερντογάν, αρκεί να σκοτώνει τους Τούρκους που βρίσκονται στη Συρία.

Επίσης σφοδρή επίθεση κατά των Τουρκομάνων εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του προέδρου Άσαντ με στόχο την κατάληψη του Κιζίλνταγ, ενός στρατηγικής σημασίας υψώματος που ελέγχει την πρόσβαση στην τουρκμενική πόλη Μπαγιρμπουτσάκ, στην επαρχία της Λατάκιας, εκεί που καταρρίφθηκε το ρωσικό αεροσκάφος.

Άγκυρα και Τουρκομάνοι «έπαιξαν» και «παίζουν με την φωτιά», το μόνο σίγουρο είναι πως ο Πούτιν δεν θα αφήσει αναπάντητη την τουρκική πρόκληση.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου