Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Πάμε για Proti Fora (αριστερή) Oikoumeniki?

Τα προ απαιτούμενα ψηφίστηκαν από τη βουλή με την ισχνή πλειοψηφία των 153 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Φυσικά ο Τσίπρας προβληματίζεται πολύ σοβαρά με το επόμενο πακέτο των προ απαιτούμενων που πρέπει να ψηφιστεί και θα είναι το πλέον επονείδιστο. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες τουλάχιστον πέντε από την ομάδα των 53 κάνουν νερά και ίσως εμφανιστούν ακόμη περισσότεροι που θα διαφοροποιηθούν και θα καταψηφίσουν. Ήδη άρχισαν να φουντώνουν τα σενάρια περί σχηματισμού οικουμενικής κυβερνήσεως με πρωθυπουργό πρόσωπο, που θα προέρχεται από την αριστερά. Οι ίδιες πηγές λένε ότι, ο Τσίπρας θα μπορούσε να συζητήσει για μια τέτοια κυβέρνηση αλλά με πρωθυπουργό τον ίδιο. Εάν συμβεί αυτό ακόμη μία φορά θα πέσει έξω στη δέσμευση του όταν δήλωνε ότι: «οικουμενική κυβέρνηση με εμένα πρωθυπουργό δεν πρόκειται να υπάρξει». 

Η πρόσφατη επίσκεψη του στον Παυλόπουλο δεν είχε μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα για το πρόσφατο ταξίδι του στην Τουρκία. Πίσω από τις κλειστές πόρτες ίσως να συζητήθηκε και το θέμα της οικουμενικής, προκειμένου να δοθεί κάποια λύση στα τεράστια προβλήματα που του έχουν δημιουργηθεί με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και των προ απαιτούμενων. Ο Τσίπρας κάλεσε τον Πρόεδρο να συμβάλλει, προκειμένου να υπάρξει πολιτική σύμπνοια στα μεγάλα ζητήματα όπως το κυπριακό, το προσφυγικό, το σκοπιανό, και τα κοινωνικά θέματα. Ιδιαίτερα το τελευταίο είναι το μείζον που δημιουργεί τριγμούς στη κυβέρνηση του. Ο Πρόεδρος του απάντησε ότι, «θα βοηθήσει γιατί αυτό επιτάσσει ο θεσμικός του ρόλος». Η δήλωση αυτή μπορεί να επιδέχεται πολλές ερμηνείες. «Θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι στα μεγάλα θέματα», συμπλήρωσε. 

Επομένως ο Παυλόπουλος θα ζητήσει σύμπνοια όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, στα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με υπαιτιότητα της κυβέρνησης της αριστεράς και του ιδίου του Τσίπρα. Το πρόβλημα είναι εάν θα εισακουστεί από την αντιπολίτευση και εάν αυτή θα βάλει πλάτη για να τον ξελασπώσει. Το Euro working έδωσε το ΟΚ για την εκταμίευση των 2 δις ευρώ, αφού διαπίστωσε μετά τη ψήφιση των προ απαιτούμενων ότι, πληρούνται οι όροι για την αποδέσμευση τους και θα αποδεσμευτεί και το ποσό των 10 εκ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών. Βέβαια υπάρχουν κάποιες ακόμη μικρές λεπτομέρειες σε εκκρεμότητα, που θα ξεπεραστούν δίχως να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα όπως διατείνεται η κυβέρνηση.

Βέβαια η θετική αυτή εξέλιξη ουδόλως καθησυχάζει τον Τσίπρα διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι, πίσω ακόμη είναι τα δυσκολότερα. Το δεύτερο πακέτο των προ απαιτούμενων θα πρέπει να ψηφιστεί από τη βουλή πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων και θα είναι ο μπουναμάς της αριστερής κυβέρνησης προς τον λαό. Στη συνέχεια ο πρώτος επίσημος έλεγχος των «θεσμών» θα μεταφερθεί για τις αρχές του 2016. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να φουντώνουν τα σενάρια περί οικουμενικής όπως προαναφέραμε. Ο νέο εισελθών στη βουλή τηλεπρόεδρος Λεβέντης κατά τη διάρκεια της συζήτησης των μέτρων, δήλωσε, ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα διότι είναι προϊόν εκβιασμού εκ μέρους των δανειστών και ζήτησε την συγκρότηση οικουμενικής κυβερνήσεως, διότι ο Τσίπρας μόνος ακολουθεί μάταιο δρόμο. Και συνέχισε λέγοντας από το βήμα της βουλής ότι, ο πολιτικός έχει σαπίσει, δεν έχει αξιοπρέπεια και αξιοπιστία. Οι δηλώσεις αυτές του Λεβέντη πέρασαν στα ψιλά, αλλά εμείς συμφωνούμε. 

Θέλει λοιπόν κυβέρνηση οικουμενική, διότι θα ζητηθούν από το λαό ευθύνες για τα όσα συμβαίνουν στη πατρίδα μας από τους πολιτικούς και η μισή βουλή θα βρίζει την άλλη μισή. Από την άλλη μεριά ο Τσίπρας πραγματοποιεί ανοίγματα ζητώντας ευρύτερες συναινέσεις για τα καυτά ζητήματα που πρόκειται να έλθουν προς ψήφιση και ζητά από την αντιπολίτευση πολιτικό διάλογο με επιχειρήματα, προσπαθώντας να εκτονώσει το άσχημο πολιτικό κλίμα που υπάρχει από τον λαό, για τον ίδιο και την κυβέρνηση του.

Ακόμη θέλοντας κυβερνητικοί κύκλοι να διασκεδάσουν τα σενάρια περί οικουμενικής δηλώνουν πως: «Τα σενάρια περί οικουμενικής κυβερνήσεως δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από ευσεβείς πόθους συγκεκριμένων κέντρων που ήθελαν να ελέγξουν την κυβερνητική πολιτική, ιδιαίτερα στα ζητήματα της διαφθοράς». Και συνεχίζοντας επιμένουν πως: « Η κυβέρνηση διαθέτει την κοινοβουλευτική και κοινωνική στήριξη που χρειάζεται για να υλοποιήσει τον άμεσο και το μακροπρόθεσμο πολιτικό της σχεδιασμό, χωρίς κανενός είδους υπαναχωρήσεις». 

Η δε προεδρία της δημοκρατίας μέσω κύκλων της χρειάστηκε να διευκρινίσει ότι: «Οι θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ανάγκη της πολιτικής σταθερότητας είναι πάγιες από την επομένη των εκλογών, έχουν εκφραστεί κατά καιρούς και δεν αποτελούν κάτι καινούργιο». Εμείς το μόνο που έχουμε να παρατηρήσουμε είναι ότι, όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά και κάπου εκεί θα τελειώσει και η πρώτη φορά αριστερά. 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου