Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Αναζητείται πραγματικός ηγέτης

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 η Βρετανία είχε εξαθλιωθεί. Ο πληθωρισμός ήταν στα ύψη, η ανεργία επίσης, η πολιτική των Εργατικών είχε δημιουργήσει τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα, ενώ οι απεργίες είχαν γονατίσει την οικονομία. Αλλά το κυριότερο είναι ότι οι Βρετανοί είχαν χάσει τελείως την ελπίδα. Και απαιτείτο ένας πραγματικός ηγέτης για να την αναπτερώσει.

Τότε εμφανίσθηκε στο προσκήνιο η Μάργκαρετ Θάτσερ. Κόρη μπακάλη, με σπουδές χημείας στην Οξφόρδη, αλλά με πίστη για το σωστό και με ιδιάζον πείσμα για την επιβολή του, η Θάτσερ κατόρθωσε να εκλεγεί Πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος και στην συνέχεια Πρωθυπουργός της Βρετανίας. Κυβέρνησε επί 11,5 χρόνια και μεταμόρφωσε πλήρως την χώρα της.

Ιδού μερικά επιλεγμένα αποσπάσματα από ομιλίες της, τα οποία ταιριάζουν απολύτως με τις δικές μας ανάγκες ύστερα από 35 χρόνια:

  • Το όραμα μας ξεπερνά την οικονομία. Αλλά εάν αυτή δεν επανεκκινηθεί, θα στερήσουμε από τους πολίτες την ευκαιρία να μοιρασθούν το όραμα και να δουν πέρα από τους στενούς ορίζοντες της οικονομίας.
  • Χωρίς υγιή οικονομία δεν μπορούμε να έχουμε υγιή κοινωνία. Αλλά και χωρίς υγιή κοινωνία, η οικονομία δεν θα παραμείνει υγιής. Δεν είναι το κράτος εκείνο που δημιουργεί την υγιή κοινωνία.
  • Όταν το κράτος διογκώνεται και αυξάνει την επιρροή του, οι πολίτες νοιώθουν ότι δεν υπολογίζονται. Στόχος μας είναι οι πολίτες να αισθανθούν ότι παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην κοινωνία.
  • Κάθε πολίτης πρέπει να αισθάνεται μέλος της κοινωνίας και όχι να ζει μόνο για τον εαυτό του και την οικογένεια του. Οι πολίτες πρέπει να είναι υπερήφανοι για αυτά που προσφέρουν στην κοινωνία.
  • Όσοι ζητούν να ξοδέψουμε περισσότερα χρήματα διότι έτσι θα ενισχυθούν οι ασθενέστεροι, δεν νοιάζονται πραγματικά για αυτούς. Μας ζητούν να επαναλάβουμε αυτά που προκάλεσαν τα προβλήματα.
  • Εάν το να ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα ήταν η απάντηση στα προβλήματα της χώρας, τότε δεν θα είχαμε προβλήματα. Τα χρήματα που σπαταλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, δεν οδήγησαν πουθενά.
  • Για να ξανακτίσουμε την χώρα μας πρέπει να αντισταθούμε σε όσους κολακεύουν τους αδυνάτους, να αγνοήσουμε τις φωνές των εξτρεμιστών και να ενωθούμε ως λαός για να επιτελέσουμε το καθήκον μας.
Αυτά έλεγε και πίστευε η Μάργκαρετ Θάτσερ. Άραγε στην σημερινή Ελλάδα υπάρχει πολιτικός ηγέτης που μπορεί να σηκώσει ανάλογο βάρος; Ακούσθηκε πρόσφατα ότι αυτός ενδέχεται να είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Αμφιβάλουμε, αφού πρόκειται για αδίστακτο λαϊκιστή και δημαγωγό.

Θέλουμε επομένως να ελπίζουμε ότι ο πραγματικός ηγέτης που θα αναπτερώσει το ηθικό των Ελλήνων και θα τους απεγκλωβίσει από την δίνη στην οποία έχουν περιέλθει την τελευταία εξαετία, θα αναδειχθεί στις αυριανές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας. Όποιος και αν είναι…

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου