Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Αποστάτες, αποστασίες και βρώμικα παιχνίδια

Κάτι τρέχει στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι συμβαίνει στον Αλέξη Τσίπρα. Να είναι αγωνία για την βιωσιμότητα της κυβέρνησής του; Ενδεχομένως. Τόσες δεκαετίες έκανε να κυβερνήσει η Αριστερά και θα αφήσει το μαγαζί τώρα που το στρώνει στα μέτρα της; Να χάσει ο μπάρμπα Αλέκος τον φραπέ ή το δωμάτιο στο πολυτελές ξενοδοχείο του κέντρου και να ξαναγυρίσει στα Εξάρχεια και την Κουμουνδούρου; Ή να χάσει ο Αλέξης τα μεγαλεία στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον ;

Μήπως ο πρωθυπουργός βλέπει να έρχονται τα δύσκολα και είναι αγχωμένος; Μήπως να έχει καταλάβει από πού ξεκίνησε και πού βρέθηκε; Πού είσαι νιότη που' λεγες πως θα γινόμουν άλλος; Πιθανότατα. Δεν είναι και λίγο να καταπίνεις αμάσητα τα μνημόνια, να γίνεσαι κολλητός με τον ψεκασμένο Πάνο και ταυτόχρονα να γίνεσαι το ντελίβερι μπόι του Λεβέντη για λίγα ψίχουλα αγάπης... κι όχι πίτσας.

Η ουσία είναι ότι οι επικοινωνιολόγοι αποφάσισαν να βγάλουν μπροστά τον Τσίπρα για να σώσει ξανά την παρτίδα. Με τους απίστευτους τύπους σαν τον Αποστόλου, τον Μάρδα ή τον Σπίρτζη ή με τους υπουργούς που δεν μπορούν να πάρουν ούτε μια σοβαρή απόφαση, η μόνη ελπίδα συσπείρωσης στον ΣΥΡΙΖΑ είναι να βγαίνει όλο και περισσότερο ο Τσίπρας.

Συνεχείς δηλώσεις, ομιλίες και παρεμβάσεις ενώ ανακοινώθηκε και η συνέντευξη που θα δώσει την Πέμπτη στις 10 το βράδυ στην αγαπημένη του και απόλυτα ελεγχόμενη ΕΡΤ. Με τέσσερις δημοσιογράφους που δεν θα τον πιέσουν και πολύ. Απλά θα του κάνουν πάσες για να πει αυτά που θέλει.

Ούτε τυχαία είναι η βλακώδης διαρροή για τη συνομιλία που είχε με τον Ολάντ που δήθεν του είπε ότι το ΠΑΣΟΚ πήγε ξανά με τη ΝΔ και τώρα τι θα κάνει ο κακόμοιρος ο Αλέξης και πώς μπορεί να τον βοηθήσει. Αυτά είναι αστεία πράγματα, κατασκευασμένες κουβεντούλες για να χαζεύει ο άσχετος οπαδός.

Μίλησε μέχρι και σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ανέλυσε τη στρατηγική του για να βγει η χώρα από την ύφεση και ζήτησε να σταματήσει η καταστροφολογία. Όλη αυτή η κινητικότητα δείχνει έναν πρωθυπουργό που βλέπει να έρχονται τα σκούρα και προχωρά σε επιχείρηση συσπείρωσης των απογοητευμένων βουλευτών του. Κυρίως των απογοητευμένων οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ που μαζικά «κόβουν το χέρι» με το οποίο ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές. Στους «κοψοχέρηδες» στρέφεται ο Τσίπρας για να βρει στηρίγματα διότι μπορεί τα δύσκολα μέτρα να περάσουν στη Βουλή, στο δρόμο όμως τι θα γίνει; Θα τολμάνε να περπατήσουν άνετοι κι ωραίοι οι υπουργοί;

Ο Τσίπρας καταλαβαίνει ότι όσο δεν έχει αντίπαλο, με τη ΝΔ να πελαγοδρομεί, έχει τον κυρίαρχο ρόλο στο πολιτικό πεδίο. Αν πέσει θα πέσει από βλακεία και δεν θα έχουμε εκλογές αλλά μια άλλη κυβέρνηση με αυτόν ή χωρίς αυτόν στην πρωθυπουργία.

Έτσι, λοιπόν, ξεκινά την διπλή εκστρατεία. Η πρώτη κατεύθυνση είναι το «μάντρωμα» των Συριζαίων που ξέχασαν τη συνείδησή τους στο σπίτι και παίζουν το ρόλο των υπάκουων προβάτων. Η δεύτερη είναι η άλωση των άλλων κομμάτων του κέντρου. Ο Τσίπρας βλέπει ότι προγραμματικές συμφωνίες με άλλα κόμματα δύσκολα θα πετύχει γι' αυτό και προχωρά στο plan B. Δηλαδή τους αποστάτες. Θα ψάξουν στο παρασκήνιο να βρουν τους «αδύναμους κρίκους» σε κάθε κόμμα. Από το Ποτάμι υπάρχουν ένας – δύο (ή μία – δύο) που θα έφευγαν για τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την Ένωση Κεντρώων δεν είναι και δύσκολο καθώς είναι ένα κόμμα που δεν έχει ισχυρούς συνεκτικούς δεσμούς. Κομματάκι δύσκολο από το ΠΑΣΟΚ αλλά όλα είναι ανοικτά, όπως και στη ΝΔ να βρεθούν αποστάτες που θα κάνουν «αέρα» στον Αλέξη.

Έτσι λοιπόν, θα μπορέσει να ενισχύσει την πλειοψηφία στη Βουλή, να περάσει τα δύσκολα μέτρα μέχρι την άνοιξη και στη συνέχεια να ελπίζει για έξοδο στις αγορές, αναδιάρθρωση χρέους, επενδύσεις και λεφτά από Γιούνκερ και Ντράγκι.

Για σκεφτείτε πώς θα αισθάνονται οι «επιρρεπείς» βουλευτές των άλλων κομμάτων του κέντρου όταν ο Τσίπρας τους υπόσχεται μια καθαρή τετραετία σε κυβερνητικές θέσεις. Δεν είναι και λίγο για ορισμένους που θα ήθελαν να λιγδώσει το αντεράκι τους, οικονομικά και πολιτικά.

Αυτό είναι το σκηνικό των επόμενων ημερών. Θα δούμε πολλά μέχρι τα Χριστούγεννα. Και αποστάτες και αποστασίες και βρώμικα παιχνίδια. Όποιος θέλει, πάντως, να γλείψει εκεί που φτύνει ο Αλέξης είναι ελεύθερος. Ο δρόμος είναι ελεύθερος και τα σκυλιά δεμένα. Και δεν ουρλιάζουν...

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου