Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Συνάδελφε, μόλις έκλεισα το μουσείο!

Αυτό το Σαββατοκύριακο αλλά και το προηγούμενο, τα περισσότερα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι παρέμεναν κλειστοί. Οι υπάλληλοι σύμφωνα με απόφαση του συνδικάτου τους (ΠΕΥΦΑ), αντιδρούν στην ένταξη τους, στο νομοσχέδιο για το «Νέο Μισθολόγιο».

Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωσή τους, από 16ης Δεκεμβρίου, αναφέρει: 
«Συνάδελφοι, Η απόφαση της ΠΕΥΦΑ είναι, κλειστά και μη επισκέψιμα επ’ αόριστον για το κοινό, τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί χώροι τα Σαββατοκύριακα και Αργίες, αρχής γενομένης από το Σάββατο 19 και Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015, μέχρι να λύσουν τα προβλήματα που μόνοι τους και χωρίς λόγο δημιούργησαν… Αντισταθήκαμε σε αυτούς που το έλεγαν και δεν πρόλαβαν να το κάνουν, αντισταθείτε και σε αυτούς που θέλουν να το κάνουν χωρίς να το λένε. Οι αρχαιοφύλακες, όλοι μαζί ενωμένοι θα νικήσουμε, γιατί πολύ απλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχτούμε καμία περαιτέρω μείωση στα εισοδήματά μας. Παρακαλούνται οι Αρχιφύλακες του κάθε χώρου να φροντίσουν, όπως πάντα , για το απαραίτητο προσωπικό ασφαλείας.»
Όλα χτες ήταν κλειστά. Τα μαγαζιά ανοιχτά αλλά οι αρχαιολογικοί χώροι κλειστοί! Όλος αυτός ο κόσμος που έσπευσε να απολαύσει την ηλιόλουστη μέρα και να επισκεφτεί τα μνημεία, βρήκε τις πόρτες σφραγισμένες και τους υπαλλήλους άφαντους. Γιατί; Επειδή κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι έκαναν χρήση της προνομιακής θέσης που το κράτος τους εξασφάλισε, έναντι των άλλων Ελλήνων.

Δύσκολο να κρίνεις αν έχουν δίκιο ή άδικο. Και προφανώς, δεν θα σου απαντήσει κάποιος άνεργος κάτοχος διδακτορικού, «ανάξιος» ιδιώτης. Το βέβαιο είναι ότι χιλιάδες άνθρωποι ταλαιπωρούνται από μειοψηφίες κλειστών συμφερόντων. Ότι χάνονται εκατομμύρια ευρώ από το δημόσιο ταμείο και ότι πάρα πολλές περιοχές της χώρας μένουν αναξιοποίητες εξαιτίας της αδιαφορίας του κράτους να συνδέσει τον πολιτισμό με την τουριστική ανάπτυξη.

Τι έκαναν οι Ιταλοί τον προηγούμενο Ιούλιο, για να λύσουν τα δικά τους προβλήματα; Πήραν σκληρές αποφάσεις με μια παρόμοια αφορμή: Tα συνδικάτα των εργαζομένων αποφάσισαν να συνεδριάσουν εκτάκτως στις 24 Ιουλίου και έτσι έπαυσαν τη λειτουργία του χωρίς καμιά απολύτως προειδοποίηση στο κοινό. Oυρές χιλιάδων τουριστών σχηματίστηκαν κάτω από τον καυτό ήλιο, μπροστά από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Πομπηίας. Και τότε ήταν που ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι αποφάσισε να προκηρύξει έναν διεθνή διαγωνισμό και να προσλάβει ιδιώτες διευθυντές, χωρίς να είναι απαραίτητα Ιταλοί! Η Ιταλία άλλαξε πολιτιστική πολιτική με τον Ρέντζη και τα μουσεία της εκσυγχρονίστηκαν ακόμα περισσότερο. «Η ιδεολογία του άνευ ορίων κρατισμού, της παντοκρατορίας των μαρξιστών διανοουμένων και των συνδικαλιστών καθώς και της απέχθειας προς τις ιδιωτικές χορηγίες έχει υποχωρήσει αισθητά, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά και του μετασχηματισμού της κεντροαριστεράς σε κυβερνώσα δύναμη υπό τον πραγματιστή Ρέντσι. Ο κόσμος αλλάζει και εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε πίσω. Ο μέσος Ιταλός, το έχει συνειδητοποιήσει αυτό. Ξέρει ότι ο πολιτισμός είναι η ταυτότητά του, η εικόνα της χώρας του, ακόμα και μια ευκαιρία οικονομικής ανάπτυξης που δεν πρέπει να πάει χαμένη» δηλώνει ο βετεράνος πολιτιστικός συντάκτης της Κοριέρε Ντε Λα Σέρα, Πάολο Κόντι.

Αν λοιπόν οι Ιταλοί τολμούν τόσο δυναμικά, γιατί όχι κι εμείς; Γιατί το χωριό της Βεργίνας μοιάζει εγκαταλελειμμένο, γιατί δεν εντάσσεται στο φεστιβάλ της Ολυμπίας ο αρχαιολογικός της χώρος, γιατί η Αμφίπολη χρησιμοποιείται μόνο για κρατική προπαγάνδα; Kαι γιατί οι υπάλληλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας δεν φορούν ομοιόμορφες στολές και μοιάζουν με βαριεστημένους νυχτοφύλακες της δεκαετίας του ΄80;

Ξέρω ότι δεν είναι η κατάλληλη κυβέρνηση που θα ακούσει ή θα σκεφτεί τρόπους σύνδεσης του πολιτισμού με την ανάπτυξη και την αγορά. Κάποτε όμως θα πρέπει να ξεφύγουμε από το σύμπλεγμα του κρατισμού και να συνδέσουμε αρμονικά το πολιτισμικό και φυσικό μας κεφάλαιο με την ανάπτυξη και τον ποιοτικό τουρισμό. Αλλά κι αυτό να μην κάνουμε, είναι σοβαρό ζήτημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα να απαγορεύεις την επίσκεψη σε έναν δημόσιο χώρο επειδή σου δόθηκε λάθος εντύπωση ότι είναι δικός σου.

Είναι φασισμός και αναίδεια να βάζεις λουκέτο και να δυσφημείς τη χώρα σου επειδή δεν σου έκαναν το χατίρι να σε εξαιρέσουν από τον κανόνα. Και επιτέλους, θυμήσου λίγο και πως πήρες αυτή τη θέση… Αυτή που χρησιμοποιείς τώρα, τόσο ξεδιάντροπα, για να κρατήσεις ομήρους χιλιάδες εξοργισμένους ανθρώπους.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου