Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Πού το πάει αυτός ο τύπος;

 
Απίστευτο κι όμως αληθινό. Ο υπουργός Παιδείας της αριστεράς που δεν έχει καν πτυχίο, επικρίνει τους γονείς και τη σχολική κοινότητα που αφήνουν τα παιδιά να παίρνουν μέρος σε διαδηλώσεις κατά της κατασκευής hotspots. Αυτή η γκεμπελική μέθοδος ή μάλλον μια διαδικασία που συναντά κανείς στα ολοκληρωτικά καθεστώτα έχει και μια άλλη πτυχή.

Είναι αυτή που λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Νίκος Φίλης καθορίζουν το πότε και για ποια θέματα θα πρέπει να βγαίνουν στους δρόμους οι πολίτες, μεγάλοι ή μαθητές. Αν για παράδειγμα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση δεν θα είχε πρόβλημα ο υπουργός να κλείνουν τους δρόμους και να διαμαρτύρονται για το μνημόνιο. Ή για την Αμυγδαλέζα ή ακόμη για κάποιον ανεπάγγελτο ψευτοεπαναστάτη που κάνει απεργία πείνας γιατί τον τιμώρησαν που έβαλε βόμβες.

Λέει λοιπόν ο Φίλης σε μια δήλωση – μνημείο ανοησίας και ανευθυνότητας από έναν υπουργό που θα έπρεπε να προάγει την ελευθερία του ανθρώπου να υπερασπίζεται αυτό που πιστεύει:

«Μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει η εμπλοκή και η χρησιμοποίηση της σχολικής κοινότητας από τοπικούς φορείς που διαμαρτύρονται για τη δημιουργία Κέντρων Μετεγκατάστασης προσφύγων. Στη χώρα που γέννησε και διέδωσε τον ιερό θεσμό του Ασύλου, το κλείσιμο σχολείων και η παρουσία μαθητών σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι ανεπίτρεπτη.

Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές της χώρας, οι άνθρωποι που διδάσκουν Όμηρο, Αισχύλο, Ευριπίδη και Σοφοκλή, οφείλουν να μπουν και πάλι μπροστά και όπως έπραξαν και πράττουν όλο αυτό το διάστημα, να γίνουν ανάχωμα στη ρητορική του μίσους, των διακρίσεων, των προκαταλήψεων, της μισαλλοδοξίας. Να διδάξουν μαζί με τα σπουδαία μαθήματα που μας έδωσαν οι μεγάλοι αοιδοί και τραγωδοί και το σύγχρονο παράδειγμα ανθρωπισμού: Αυτό που επέδειξε η γιαγιά Αιμιλία στη Μυτιλήνη και τόσοι άλλοι άνθρωποι απ' τα νησιά μας που με απόλυτη ανιδιοτέλεια έσπευσαν να αγκαλιάσουν τον βασανισμένο και κυνηγημένο συνάνθρωπό τους, προσφέροντας ως άσυλο την αγκαλιά τους.

Το παράδειγμα των ανθρώπων αυτών πρέπει να περάσει σε κάθε σχολική τάξη και να εμπνεύσει τα παιδιά μας, γιατί είναι συμφορά μεγάλη, που λέει και ο ποιητής, «ενώ είσαι καμωμένος για τα ωραία και μεγάλα έργα», κάποιες φωνές να δηλητηριάζουν ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει η κοινωνία μας, σπέρνοντας το μίσος και τον ρατσισμό.

Το υπουργείο Παιδείας και οι εκπαιδευτικοί της χώρας δεν θα επιτρέψουν καμία ενέργεια που χρησιμοποιεί τους μαθητές ως όργανα της ρητορικής του μίσους και του διχασμού. Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας θα στηρίξει και -μέσα από τον Εθνικό και Κοινωνικό Διάλογο- θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης και του σχολείου, εμπνεόμενο από τη φράση της Νομπελίστριας Ειρήνης, Μαλάλα Γιουσαφζάι, ότι «Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα μολύβι και ένα βιβλίο μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο».
Δηλαδή σύμφωνα με τον Φίλη, αν δεν θες τα hotspots στην περιοχή σου, αν διαμαρτύρεσαι για την τραγική πολιτική της κυβέρνησης στο Προσφυγικό είσαι ρατσιστής και μισαλλόδοξος. Δεν μπορεί δηλαδή να συμπονάς τους μετανάστες, να βοηθάς τους πρόσφυγες και ταυτόχρονα να αγαπάς και την πατρίδα σου; Να απαιτείς να σοβαρευτεί η κυβέρνησή σου που έκανε τη χώρα μπάτε σκύλοι αλέστε; Να ζητάς λύσεις, διεξόδους στα αδιέξοδα που δημιούργησε η ανεύθυνη πολιτική; Και κυρίως, να προστατεύσεις την πατρίδα σου όχι από τις αθώες ψυχές που φεύγουν από τις πατρίδες τους αλλά από τις εγκληματικές τακτικές που εφαρμόζει η παρέα του Φίλη;

Η δήλωση του υπουργού είναι απαράδεκτη και δείχνει απλά τη φασιστική, σταλινική νοοτροπία που κυριαρχεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Κι εν πάση περιπτώσει αν θέλουν να κάνουν υποδείξεις για τους μαθητές, περιμένουμε να κάνουν το ίδιο και για τότε που έβγαιναν στους δρόμους με τους Αγανακτισμένους, που έριχναν πέτρες για την Αμυγδαλέζα, που έκαιγαν την Αθήνα για τον Γρηγορόπουλο ή για τον Ρωμανό.

Α λα καρτ ανθρωπιά και δημοκρατία ζητά ο Φίλης. Δεν θα του περάσει!
 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου