Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Θάνος Κατσάμπας: Αμαθείς κυβέρνησαν τη χώρα

Δραματικές αποκαλύψεις του Έλληνα πρώην εκπροσώπου στο ΔΝΤ

Με μεστά και αδρά λόγια, ο κ. Θ. Κατσάμπας, πρώην αναπληρωτής διευθυντής και εκπρόσωπος της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιβεβαιώνει αυτά που γράφαμε, από τις πρώτες διαπραγματεύσεις του κ. Γ. Βαρουφάκη και του επιτελείου του με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ. Υπογραμμίζουμε δε μετά βεβαιότητος ότι ο κ. Θ. Κατσάμπας λίγα λέει. 

Οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον πρώην ΥΠΟΙΚ και τους αμαθείς ανθρώπους της κυβέρνησης Τσίπρα το πρώτο εξάμηνο του 2015 είναι βαρύτατες. Πέρα δε από την δραματική καταστροφή της εικόνας και του κύρους της χώρας, σε απόλυτους αριθμούς υπολογίζονται σε πάνω από 200 δισεκατομμύρια ευρώ –δηλαδή, τα τρία τέταρτα του δημόσιου χρέους μας. Το ποσό αυτό είναι τόσο βαρύ σήμερα, που κανείς πλέον δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ξεφύγει από την οριστική πτώχευσή της, έστω και εντός της ευρωζώνης.

Ας δούμε, όμως, τί αποκάλυψε ο πρώην εκπρόσωπός μας στην συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News. Χωρίς φιοριτούρες, ο κ. Θ. Κατσάμπας κάνει λόγο ότι, παρά το γεγονός ότι είχε απ’ ευθείας εντολή να διαπραγματευτεί με την επικεφαλής του Ταμείου για παράταση της αποπληρωμής της δόσης της 9ης Απριλίου, αναγκάστηκε σε παραίτηση ακριβώς μετά την διήμερη επίσκεψη του τότε ΥΠΟΙΚ στις ΗΠΑ για επαφές με το ΔΝΤ και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Ο λόγος της παραίτησής του, όπως αναφέρει ο ίδιος, ήταν ο αποκλεισμός του από τις συναντήσεις του κ. Γ. Βαρουφάκη –και κυρίως σε αυτή με την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ. Πριν την υλοποίηση του εν λόγω ραντεβού, είχε προηγηθεί μακροσκελής τηλεφωνική επικοινωνία Κατσάμπα-Τσίπρα. 

Σε αυτήν, ο πρωθυπουργός ανέλυσε στον κ. Κατσάμπα τις ελληνικές θέσεις και τού ζήτησε να μεταφέρει στην επικεφαλής του Ταμείου την αδυναμία της Ελλάδας για αποπληρωμή της δόσης της 9ης Απριλίου. Ο Έλληνας αξιωματούχος αναφέρει ότι αποθάρρυνε τον κ. Τσίπρα να υλοποιήσει αυτή την ιδέα γιατί θα έστελνε τα λάθος μηνύματα, όμως ο πρωθυπουργός επέμενε.

Στην συνέχεια, ο κ. Θ.Κατσάμπας είχε δύο συναντήσεις με την επικεφαλής του Ταμείου καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη του, για να καταλήξει σε μία υπεύθυνη στρατηγική την οποία και θα πρότεινε στην κυβέρνηση. Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «προσπάθησα να πείσω τον πρωθυπουργό ότι τουλάχιστον στην επιστολή που θα τής έστελνε να μην το διατυπώσει γραπτώς, ώστε να έχουμε περιθώρια να ζυγίσουμε αντιδράσεις και να καθορίσουμε τις κινήσεις μας». 

Όμως ο πρωθυπουργός δεν άκουσε την συμβουλή. Κατά την συνάντηση του κ. Κατσάμπα με την κυρία Λαγκάρντ για να τής παραδώσει την επιστολή Τσίπρα, την παρακάλεσε να αποτραπεί πάση θυσία η όποια διαρροή, ώστε να μην υπάρξει δημοσιοποίησή της.

Ακολούθησε η επίσκεψη Βαρουφάκη, όπου σύμφωνα με τον κ. Κατσάμπα «όχι μόνον δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αλλά οδήγησε το ΔΝΤ, την ευρωζώνη και τις ΗΠΑ στο συμπέρασμα ότι η διαπραγματευτική ομάδα της τότε κυβέρνησης ήταν αμαθής, απροετοίμαστη και αναξιόπιστη». Τότε ήταν μάλιστα που δημιουργήθηκε στους εταίρους η πεποίθηση ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματευόταν υπεύθυνα. Τρεις εβδομάδες μετά, στο Eurogroup της 24ης Απριλίου και αφού είχε προηγηθεί και δεύτερη επίσκεψη Βαρουφάκη στο ΔΝΤ (όπου η ελληνική πλευρά ακολούθησε την ίδια τακτική), έγινε αντιληπτό ότι η αρχή του τέλους του Έλληνα ΥΠΟΙΚ είχε ξεκινήσει, αναφέρει ο κ. Κατσάμπας.

Ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, αξιολογώντας τα πρόσωπα που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο, χαρακτηρίζει τον Γ.Βαρουφάκη «εντελώς ακατάλληλο για τον ρόλο που τού ανέθεσε ο κ. Τσίπρας», καθώς ήταν υπερφίαλος, ανταγωνιστικός και υποστήριζε πολιτικές, πρόσωπα και τακτικές που είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επεδίωκε.

Ο κ. Κατσάμπας θεωρεί τον πρωθυπουργό «ευφυή, αλλά άπειρο πολιτικό» στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, ο οποίος έπεσε θύμα ημιμαθών συμβούλων, συμπεριλαμβανομένων και μελών του υπουργικού συμβουλίου. «Όλα κατέρρευσαν με την επιμονή του να διατηρήσει τόσο καιρό στην θέση τον κ.Βαρουφάκη, ενώ γνώριζε τουλάχιστον από τον Μάρτιο ότι δεν τον παίρνουν στα σοβαρά στο ΔΝΤ και την αμερικανική κυβέρνηση», λέει.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι επιλογές του κ. Αλ. Τσίπρα, τότε και τώρα, είναι απολύτως συνειδητές και συμβατές με τους σχεδιασμούς του. Υπήρξε δε πρωτοφανής και η δική του αμάθεια στους περισσότερους τομείς της οικονομίας και της διακυβέρνησης, γεγονός που κάνει πλέον καταστροφική την παραμονή του στην εξουσία. Όσο για το μέγεθος αυτής της συνολικής καταστροφής, θα γίνει πολύ σύντομα αισθητό σε ποικίλα επίπεδα. 

Το ερώτημα όμως είναι πόσοι το καταλαβαίνουν αυτό και σε ποιον βαθμό.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου