Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Φορολογία σοβιετικού τύπου

Όταν ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ επιχείρησε να θεσπίσει ανώτατο φορολογικό συντελεστή 75% για τα εισοδήματα των Γάλλων, ξεσηκώθηκαν και οι πέτρες με αποτέλεσμα να τον αποσύρει. Κανένας πολίτης δεν αποδέχεται να εισφέρει στο κράτος τα ¾ του εισοδήματος του, από όπου και αν προέρχεται αυτό. Πολλώ δε μάλλον αν είναι προϊόν της προσωπικής εργασίας του.

Όμως αυτό που έχει σημασία εν προκειμένω, είναι ότι ο εν λόγω συντελεστής 75% θα ίσχυε για το εισόδημα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ ετησίως! Ουδέποτε διενοήθη ο Γάλλος Πρόεδρος ή οιοσδήποτε άλλος σοσιαλιστής ηγέτης – τουλάχιστον στην Ευρώπη – να φορολογήσει με ποσοστό άνω του 50% το ετήσιο εισόδημα των 50 ή των 60 χιλιάδων ευρώ.

Στην Ελλάδα του κ. Τσίπρα, οι έχοντες μεσαία ή υψηλά εισοδήματα θα τα μοιράζονται υποχρεωτικώς με το κράτος. Και αυτό διακηρύσσεται με τρόπο απροκάλυπτο. «Οι πλούσιοι θα πληρώσουν», διαλαλούν οι κυβερνώντες με περισσή χαιρεκακία. Όπου «πλούσιοι» θεωρούνται όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ, το οποίο ήδη φορολογείται με 42%.

Η πρόταση της Κυβέρνησης Τσίπρα, η οποία έχει κάνει τους εκπροσώπους της Τρόϊκα να τραβούν τα μαλλιά τους, ισοδυναμεί με δήμευση μεγάλου τμήματος του εισοδήματος που πραγματοποιούν οι Έλληνες πολίτες. Διότι εκτός από τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, η Κυβέρνηση θέλει να προσθέσει και ασφαλιστικές εισφορές ανάλογες με το εισόδημα.

Έτσι, ένας επαγγελματίας που πραγματοποιεί ετήσιο εισόδημα 60.000 ευρώ, θα καλείται να καταβάλλει σε φόρους και εισφορές τα 40.000 ευρώ και θα του απομένουν μόνον τα 20.000. Αυτή είναι η λογική πάνω στην οποία στηρίζεται η Κυβέρνηση Τσίπρα. Να εργάζονται σκληρά περίπου 2 εκατομμύρια Έλληνες για να συντηρούνται 5 εκατομμύρια συνταξιούχοι και άνεργοι.

Μάλιστα εκτός από τον φόρο εισοδήματος και τις εισφορές, στην Ελλάδα έχουμε και την δημευτική φορολογία της ακινήτου περιουσίας. Με το κόλπο των αντικειμενικών αξιών, ένας ιδιοκτήτης φθάνει να πληρώνει για ΕΝΦΙΑ ακόμη και πάνω από το μισό εισόδημα του. Αν έχει πολύ χαμηλό εισόδημα, τότε μπορεί να πληρώνει και πάνω από το 100% του εισοδήματος του!

Επομένως στην Ελλάδα ο τελικός συντελεστής φόρου είναι υψηλότερος από το 75% που προσπάθησε να επιβάλει ο Φρανσουά Ολάντ στην Γαλλία. Διότι αν συνυπολογισθούν οι έκτακτες εισφορές, η προκαταβολή φόρου, ο φόρος επιτηδεύματος, οι ασφαλιστικές εισφορές και ο ΕΝΦΙΑ, ο συντελεστής αυτός θα ισχύει για εισόδημα της τάξεως των 50 ή 60 χιλιάδων ευρώ!

Η Κυβέρνηση Τσίπρα θέλει να επιβάλει φορολογία σοβιετικού τύπου. Στην πραγματικότητα αποτρέπεται η δημιουργία ατομικού εισοδήματος και πλούτου. Όποιος το πραγματοποιεί, τιμωρείται. Αυτά δε, σε μία χώρα όπου η φοροδιαφυγή οργιάζει. Όπως στην Σοβιετική Ένωση λειτουργούσε παράλληλη μαύρη αγορά, έτσι και εδώ προβλέπεται ότι θα ενισχυθεί η μαύρη οικονομία.

Εφημ."Εστία" στις 06.02.2016 / via freewill

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου