Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Όταν ο Μεταξάς έκανε υπουργό Εργασίας τον αριστερό Αριστείδη Δημητράτο

Όταν ομιλούμε για την 4η Αυγούστου 1936 και τον Ι. Μεταξά, αλλά και για το έργο που επιτελέστηκε επί των ημερών του Εθνικού Καθεστώτος, αναφερόμαστε πάντοτε μόνο στα επιτεύγματα του. Ουδεμία αναφορά γίνετε συνήθως για τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού εκτός ολίγων εξαιρέσεων. 

Ο Ι. Μεταξάς είχε την ικανότητα να επιλέγει του πλέον άξιους μέσω των οποίων απογειώθηκε το έργο του Εθνικού καθεστώτος. Είχε επιλέξει άριστους συνεργάτες οι οποίοι με τις γνώσεις τους αλλά και την εργατικότητα τους εκτέλεσαν στο ακέραιο τις εντολές του Εθνικού κυβερνήτη ώστε να δημιουργηθεί το Νέον Κράτος. 

Ο Ι. Μεταξάς συγκρότησε την κυβέρνηση του με άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του. Δεν έλειψαν όμως και οι εκπλήξεις. Διόρισε υπουργό Εργασίας τον Αριστείδη Δημητράτο έναν κομμουνιστή. Ο Δημητράτος μετά τα γυμνασιακά του χρόνια δραστηριοποιήθηκε στο συνδικαλιστικό κίνημα. Στην δεκαετία του 1920 ανέλαβε ηγετικές θέσεις στην ΟΚΝΕ και το 1925 εκλέχθηκε Γ.Γ. του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα, αποχώρησε από το ΚΚΕ, συντάχθηκε με τις εθνικές δυνάμεις και στράφηκε εναντίον του κομμουνισμού. Ακολούθησε την εθνικόφρονα παράταξη και στην οποία παρέμεινε ως το τέλος της ζωής του. 

Το 1926, μάλιστα, ως εκπρόσωπος της συντηρητικής παράταξης στο 3ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ κατήγγειλε τη Διοίκηση της Συνομοσπονδίας για “υποταγή στον Κομμουνισμό”. Το 1928 εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ και το 1929 μέλος του Ανωτάτου Οικονομικού Συμβουλίου. Όταν o Ιωάννης Μεταξάς ανέλαβε την διακυβέρνηση του έθνους, ο Αριστείδης Δημητράτος θα διοριστεί για πρώτη φορά Υπουργός Εργασίας. Παράλληλα το 1937 θα διοριστεί και στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΕΣΕΕ), όπως είχε μετονομάσει το καθεστώς της 4ης Αυγούστου τη ΓΣΕΕ. Ο Δημητράτος παρέμεινε στη θέση του υπουργού και στην κυβέρνηση Κορυζή, ενώ στην αυτοεξόριστη κυβέρνηση Τσουδερού ανέλαβε και το υπουργείο Γεωργίας μέχρι το 1942. Στις εκλογές του 1946 εκλέχθηκε βουλευτής με την Ηνωμένη Παράταξη Εθνικοφρόνων. Στις εκλογές του 1950 και του 1951 δεν κατόρθωσε να εκλεγεί. Εκλέχθηκε ξανά το 1956 με το ψηφοδέλτιο της ΕΡΕ, ενώ την περίοδο 1958-1961 ανέλαβε εκ νέου υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση του Καραμανλή. Το 1961 εκλέχθηκε για τελευταία φορά βουλευτής. 

Το έργο που επιτελέσθηκε υπέρ των εργατών από το υπουργείο Εργασίας με υπουργό τον Αριστείδη Δημητράτο ήταν πρωτοφανές. Η πολιτική που ακολουθήθηκε για τους εργάτες και γενικά για τους εργαζόμενους ήταν πρωτοποριακή για τα δεδομένα της εποχής. Στις μέρες μας διαπιστώνουμε, ότι όσα λέγουν υποκριτικά στον λαό οι διεθνιστές της αριστεράς, αλλά και οι νεοφιλελεύθεροι της δεξιάς, πήραν σάρκα και οστά επί Εθνικού Καθεστώτος Ι. Μεταξά και περατώθηκαν από έναν υπουργό πρώην κομμουνιστή. Το έργο αυτό καταστρέφουν σήμερα οι εξουσιαστές. 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου