Τα μίζερα καλοκαίρια συνεχίζονται.
Τα «μπάνια του λαού», αυτή η - λαϊκίστικη μεν, σωστή δε - φράση του Αντρέα, η οποία αρκούντως λοιδορήθηκε, σήμαινε τον εκ μέρους της Πολιτείας σεβασμό στην ιδιωτικότητα του εργαζόμενου και πολίτη, στην απόλαυση, στην ξενοιασιά του - αυτές τις ελάχιστες μέρες όπου αποτινάσσονται οι έγνοιες, οι υποχρεώσεις οι συμβατικότητες, οι πιέσεις, τα άγχη ενός ολόκληρου χρόνου.
Αυτά όμως ήταν μικροαστικές συνήθειες για την κυβέρνηση των… αριστερών αγωνιστών, που δεν έχουν κατατριβεί στη βιοπάλη και δεν έχουν αίσθηση της κανονικότητας.
Πέρυσι τέτοιον καιρό, έβαζαν τον κόσμο να στήνεται στην ουρά, ντάλα καλοκαίρι, σε μια θλιβερή «λιτανεία» ουρών και ωρών, για να βγάλει το 60ευρο από τα ΑΤΜ. Μετά τον έτρεχε «με περηφάνια» στο πιο τραγελαφικό δημοψήφισμα του πλανήτη, και καπάκι του κήρυξε εκλογές.
Φέτος κατακαλόκαιρο ψηφίζει εκλογικό νόμο, σε μια τόσο παράκαιρη εποχή, την οποία επιμένει να ονομάζει «νεκρό χρόνο», λες και αν είχε αγαθές προσθέσεις, αν δεν προετοιμαζόταν για - ενδεχόμενες - εκλογές το Φθινόπωρο, δεν θα μπορούσε να το ξεκινήσει από Σεπτέμβρη, όταν η κανονικότητα , αυτή η έστω μίζερη κανονικότητα της χώρας, θα επέστρεφε στις ράγες της.
Τις ίδιες μέρες, τέλη Ιουλίου, θα παρουσιαστούν και οι προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Προφανώς η χώρα πηγαίνει σε… κήρυξη πολέμου και δεν θα μπορούσε και αυτό να περιμένει τις δροσιές του Φθινοπώρου.
Όχι σε δημοψήφισμα το σύνταγμα και όχι στην εκλογή προέδρου από το λαό
Τουλάχιστον διαβεβαιώνουν ότι το σύνταγμα δεν θα μπει σε δημοψήφισμα. Κατά την συζήτηση όμως δεν αποκλείεται (μάλλον το πιο πιθανό) να αποφασιστεί η διενέργεια δημοψηφισμάτων για επιμέρους θέματα. «Κάποιος μπορεί να πει εγώ θέλω αλλαγή του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια», μας είπε κυβερνητική πηγή. Διαβεβαιώνουν πάντως - διαβεβαιώνουν προς το παρόν - ότι δεν θα τεθεί σε δημοψήφισμα η εκλογή προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό.
Αυτό το «δεν», αν και θα ήταν συντριπτική η υπερψήφισή του (καθώς κολακεύει τον λαό εάν του δοθεί μια τέτοια δυνατότητα, και υπολογίζεται ότι θα ψήφιζε αναφανδόν ΝΑΙ), οφείλεται στις έντονες αντιδράσεις που προέρχονται από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, και ειδικώς από το μη κρατικοποιημένο στελεχικό του δυναμικό.
Κομματικά στελέχη θεωρούν επικίνδυνο για την δημοκρατία και το θεσμό της λαϊκής αντιπροσώπευσης μια τέτοια μετατόπιση θεσμικού βάρους στο πρόσωπο του Προέδρου. Τονίζουν ότι πέραν των τρεχουσών σκοπιμοτήτων, (το ποιος δηλ θα είναι ο επόμενος πρόεδρος, αν ο Αλέξης «παίξει» με τον φίλο το Καραμανλή, κλπ.), μια τέτοια αλλαγή θα έχει βάθος αρκετών προεδρικών θητειών. Υπενθυμίζουν παράλληλα ότι με τέτοια διαδικασία εκλέγεται η Μαρί Λεπέν, άρα θεωρούν αμφιλεγόμενη η δημοκρατικότητα του μέτρου, αφού εν δυνάμει δύναται να αποβεί επικίνδυνη μια τέτοια ενδυνάμωση του θεσμού.
Δύσκολο φθινόπωρο
Να θυμίσουμε ότι παραδοσιακά, στην πολιτική καθομιλουμένη, είθισται να λέμε «από Φθινόπωρο τα σπουδαία». Η φράση παρέπεμπε κυρίως στην αναμενόμενη επίθεση της αντιπολίτευσης προς τους κυβερνώντες. Φέτος, ωστόσο, το φθινόπωρο μπορεί να μην είναι μια νέα αρχή ή μια αντεπίθεση, αλλά το τέλος μια πορείας.
Η Ε.Ε. θα βρίσκεται σε αναβρασμό από τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο βασίλειο για το Brexit, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θα διαπραγματεύεται τη δεύτερη αξιολόγηση, για την οποία ήδη ο ειδικός επί της σφαγής των εργασιακών δικαιωμάτων, κ. Κατρούγκαλος, κάνει υπερήφανες αντιστασιακές δηλώσεις «no pasaran» - λες και δεν το είδαμε πόσο μετράνε τα no pasaran της κυβέρνησης μέχρι τώρα. Η οικονομική δραστηριότητα καθεύδει στα τάρταρα, οι συνταξιούχοι θα πένονται περαιτέρω, οι άνεργοι θα σβήνονται από τις λίστες ανεργίας και θα μπαίνουν στη λίστα εργασίας, με κακοπληρωμένες part time θέσεις. O πρωθυπουργός στην ΔΕΘ δεν θα αποφύγει να εξηγήσει, γιατί κάθε επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη προκαλεί πλέον ταραχή, και το ωσαννά αντικαταστάθηκε με το ανάθεμα.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου