Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

"Ηχηρό χαστούκι"...

Γατάκια Έλληνες ξεχαστήκατε. Αυτή την εβδομάδα έχει εκλογικό νόμο. Μην ασχολείστε με την Τουρκία και τη Μεσόγειο που φλέγεται. Μην κάνετε τον κόπο να αναλύσετε τις εξελίξεις πίσω από το πραξικόπημα και πόσο κινδυνεύει η χώρα. Σιγά μη χάσει το χρόνο της η κυβέρνηση να δει πώς θα θωρακίσει την Ελλάδα από τις προβοκάτσιες που στήνουν οι Τούρκοι. Θα παραδώσει τους δικούς της… Οτσαλάν, θα πει ο Ταγίπ «ευχαριστώ Αλέξη» και την άλλη ώρα τα τουρκικά μαχητικά θα φτάσουν στο Σούνιο και καμιά 500αριά πρόσφυγες θα έρθουν να λιαστούν στις ελληνικές παραλίες.

Σιγά μη σκάσουμε για όλα αυτά. Έχει… ντέρμπι την Τετάρτη στη Βουλή και θα έχουμε πολύ χρόνο για να χάσουμε. Η κυβέρνηση δεν βρίσκει τους 200 και πλέον, με τα γεγονότα που συμβαίνουν καλό θα ήταν να το σκεφτούν καλά και όσοι θέλουν να ψηφίσουν «ναι» πιστεύοντας ότι έτσι υπηρετούν το ιερό τοτέμ της αριστεράς, την απλή αναλογική.

Πρέπει να πούμε ορισμένες αλήθειες που όλοι τις βλέπουν εκτός από τους κολλημένους της κυβέρνησης και των ψεκασμένων. Ο τόπος καίγεται, η οικονομία είναι σε κρίσιμη καμπή, κανείς δεν ξέρει τι μας ξημερώνει και τι θα φέρει ο… ανατολικός τυφώνας κι όμως η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδίδεται σε τακτικισμούς. Αντί π.χ. να σπαταλήσει το χρόνο της σε μια άνευ ουσίας για τους πολίτες συζήτηση στη Βουλή, γιατί δεν κάνει ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών; Ή μια προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική και για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση με την Τουρκία;

Τι πιστεύει η κυβέρνηση; Ότι δεν κινδυνεύουμε; Ότι δεν πρέπει να υπάρξει συνεννόηση σε βασικά ζητήματα που αφορούν τη χώρα; Και τι είναι πιο σημαντικό άραγε; Να βρούμε λύση για τους 8 που ζητούν άσυλο ή να αποπροσανατολίσουμε την κοινή γνώμη με τις τηλεοπτικές άδειες την Τρίτη και τον εκλογικό νόμο την Τετάρτη;

Υποτίθεται ότι η απλή αναλογική πρέπει να ψηφιστεί ώστε να ενισχυθεί η εθνική συνεννόηση, η «συνάντηση» των κομμάτων, να γίνουν κυβερνήσεις με τα δύο πρώτα κόμματα ή με άλλα. Αυτό δεν πρεσβεύει η αριστερά ασχέτως αν ενδιαφέρεται απλά να μείνει στην εξουσία ή να ψαλιδίσει τον Μητσοτάκη; Αν λοιπόν πιστεύει πραγματικά στην συνεννόηση ας καλέσει τη ΝΔ να συγκυβερνήσουν χωρίς τον Τσίπρα στο Μαξίμου. Να βρουν από κοινού λύσεις που δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τη χώρα. Τουλάχιστον ο Γ. Παπανδρέου όταν αισθάνθηκε ανίκανος να κυβερνήσει είχε το θάρρος να το προτείνει στη ΝΔ και μετά να πάει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ο Τσίπρας που κόπτεται για την απλή αναλογική δεν έχει το θάρρος να το κάνει θέτοντας την Ελλάδα σε κίνδυνο.

Καταλαβαίνουμε την αγωνία του να κατακερματίσει το πολιτικό σύστημα. Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι μόλις 42 ετών και το 2020 που θα έχουμε προεδρικές εκλογές θα είναι μόλις 46 ετών και πολύ θα ήθελε να έχει μια περιζήτητη θέση με αυξημένες αρμοδιότητες. Αυτός ή κάποιο φιλαράκι του.

Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι γιατί στην παρούσα χρονική στιγμή να αλλάξει το εκλογικό σύστημα όταν όλοι βλέπουμε πόσο κρίσιμες είναι οι στιγμές για την Ελλάδα. Όταν όλοι αντιλαμβανόμαστε πως δεν υπάρχει καμιά ανάγκη αυτή τη στιγμή να διαλύσουμε το πολιτικό σύστημα και να ιταλοποιήσουμε την πολιτική ζωή του τόπου.

Τώρα που είναι δεδομένο ότι η συγκυβέρνηση μεγάλων κομμάτων με τρομερές αντιθέσεις είναι απλά συνταγή χάους και επιτάχυνσης της καταστροφής.

Να μας το θυμηθείτε, αλλά ελπίζουμε να μην το δούμε. Η εφαρμογή της απλής αναλογικής από τις επόμενες εκλογές που μπορεί να γίνουν σύντομα θα είναι πραγματικά το κλειδί που θα ανοίξει τις πύλες της κολάσεως. Θα οδηγήσει σε ακυβερνησία, οικονομική κατάρρευση, πιθανή επιστροφή σε εθνικό νόμισμα και ίσως ο… μεμέτης να μας κουνάει μαντήλι από τη Σάμο και τη Μυτιλήνη.

Πρέπει λοιπόν οι βουλευτές να δώσουν ένα ηχηρό χαστούκι στον Τσίπρα και την παρέα του που μόνο παιχνίδια ξέρει να παίζει. Και πρέπει ως πολιτικό σύστημα και ως λαός να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Τη φωτιά που παίρνει η γειτονιά μας, το μεταναστευτικό που θα ξαναφουντώσει, την οικονομία που εξακολουθεί να βρίσκεται στην εντατική. Όλα αυτά πρέπει να τα δουν οι υγιείς πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις γιατί από αυτήν την κυβέρνηση δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτε περισσότερο. Μόνο προδοσία και πορεία προς το άγνωστο.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου