Σε εξαιρετικά κρίσιμη φάση εισέρχεται η υπόθεση διάσωσης της Μαρινόπουλος, θέμα στρατηγικής σημασίας για την οικονομία αλλά και τις τράπεζες, εξαιτίας του μεγέθους των οφειλών της εταιρίας, ιδίως προς ιδιώτες προμηθευτές, που σε περίπτωση κατάρρευσης, θα προκαλέσουν φαινόμενο ντόμινο σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την αγορά.
Το βάρος της ευθύνης περνά αυτές τις μέρες στις διοικήσεις των τραπεζών, που καλούνται να εγκρίνουν το αίτημα χρηματοδότησης που περιλαμβάνει η πρόταση διάσωσης εκ μέρους της Σκλαβενίτης.
Η έγκριση της πρότασης θα ανοίξει πλέον τον δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας, κάτι που όμως πρέπει να γίνει ταχύτατα για τρεις βασικούς λόγους, εξηγούν γνώστες των διαπραγματεύσεων.
-Πρώτον, διότι όσο περνά ο χρόνος, τόσο αυξάνονται οι χρηματικές ανάγκες για τη διατήρηση της εταιρίας σε λειτουργία, σε περιβάλλον ελλιπούς τροφοδοσίας αλλά και μειούμενης ζήτησης.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες ενημερώθηκαν ήδη από την πλευρά της Μαρινόπουλος ότι «παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται», η κατάσταση είναι εξαιρετικά πιεστική κι ότι προς το τέλος του μηνός θα δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα στην περαιτέρω λειτουργία της.
-Δεύτερον, διότι όσο συνεχίζεται η υφιστάμενη κατάσταση, μεγαλώνει η απαξίωση στα μάτια του καταναλωτικού κοινού και μειώνεται η προσέλευση στα καταστήματα.
-Τρίτον, διότι η μειωμένη προστασία που προσέφερε προσωρινά το δικαστήριο, αφήνει κενά για νομικές ενέργειες εκ μέρους των ιδιοκτητών μισθωμένων ακινήτων, που όσο περνά ο χρόνος δημιουργούν κινδύνους για το δίκτυο καταστημάτων.
«Οι τραπεζίτες πρέπει να ενεργήσουν γρήγορα, μέχρι το τέλος της εβδομάδος ή τις αρχές της επομένης»,αναφέρει έγκυρη πηγή, «αν θέλουν να διασωθεί η εταιρία. Κι όσοι ενδεχομένως θεωρούν ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση οι τράπεζες δεν έχουν κίνητρο να κινηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά, κάνουν λάθος.
Δεν είναι μόνο το θέμα των θέσεων εργασίας, ή του πλήγματος στην οικονομία. Οι τράπεζες σε αυτή την περίπτωση έχουν μεν σημαντικές εξασφαλίσεις για τα δάνεια που οι ίδιες έχουν δώσει στη Μαρινόπουλος, (σ.σ. κυρίως ενέχυρα μετοχών της φαρμακοβιομηχανίας FAMAR), άρα δεν κινδυνεύουν άμεσα, θα δεχτούν όμως ισχυρότατο πλήγμα από την... πίσω πόρτα!
Διότι οι προμηθευτές της Μαρινόπουλος είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα πελάτες τους. Άρα μεγάλο μέρος των οφειλών, εφόσον καταρρεύσει η Μαρινόπουλος, οπότε μιλάμε για σχεδόν ολοσχερή καταστροφή αυτών των οφειλών, θα μετατραπεί σε πρόσθετες επισφάλειες των τραπεζών, λόγω αδυναμίας πληρωμής και κατάρρευσης μικρομεσαίων -κι ενδεχομένως όχι μόνο- επιχειρήσεων.
Μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, για το μεγαλύτερο κανόνι στην ιστορία της χώρας, αλλά και για χιλιάδες εργαζόμενους που θα μείνουν άνεργοι».
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι την υπόθεση παρακολουθεί από πολύ κοντά και η κυβέρνηση, γνωρίζοντας τα οικονομικά, κοινωνικά, αλλά και πολιτικά απόνερα που θα δημιουργήσει μια κατάρρευση αυτού του μεγέθους.
Οι ευθύνες της οικογένειας Μαρινόπουλου
Χαρακτηριστικό της περιπλοκότητας που έχει η υπόθεση, είναι και το γεγονός ότι έως στιγμής δεν έχει βρεθεί λύση για την ενδιάμεση χρηματοδότηση της Μαρινόπουλος, για το διάστημα που θα μεσολαβήσει -εφόσον ευοδωθούν οι σχεδιασμοί- πριν περάσει στα χέρια της Σκλαβενίτης. Χρηματοδότηση που υπολογίζεται σε 15 εκατ. ευρώ ανά μήνα λειτουργίας.
Στο σημείο αυτό αναδεικνύονται με ένταση από επιχειρηματικούς, τραπεζικούς, αλλά και πολιτικούς κύκλους, οι ευθύνες της οικογένειας Μαρινόπουλου, από την οποία όλοι αναμένουν, όπως δήλωσαν στο Euro2day.gr,να συμμετάσχει ενεργά στην υπόθεση της διάσωσης, αναλαμβάνοντας ένα μέρος του βάρους.
Ιδίως δε σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο κίνησης που θα απαιτηθεί ως την ολοκλήρωση τη συμφωνίας με τη Σκλαβενίτης.
Το γεγονός μάλιστα ότι μόλις στις αρχές του 2016 έγινε «διαμοιρασμός» της περιουσίας της οικογένειας, μεταξύ των μελών της, με αποτέλεσμα σήμερα οι τράπεζες να έχουν απέναντί τους μόνο τον Λεωνίδα Μαρινόπουλο και τον γιο του Δημήτρη, έχει δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις.
«Οι Μαρινόπουλοι, που σήμερα εκπροσωπούν την εταιρία, δηλώνουν ως τώρα ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν, ενώ είναι βέβαιο ότι πολλά σημαντικά περιουσιακά στοιχεία έχουν περάσει στα χέριαάλλων μελών της οικογένειας», αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, με έκδηλη δυσφορία.
Κοινή πάντως είναι η πεποίθηση μεταξύ όσων ασχολούνται με την υπόθεση ότι σε κάθε περίπτωση και η υπόλοιπη οικογένεια δεν δικαιούται να αποστασιοποιηθεί, αφήνοντας πίσω την καταστροφή. Θα υπάρξουν, λένε οι γνωρίζοντες, βαριές ευθύνες και σοβαρές συνέπειες.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου