Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Η κυβέρνηση δίνει μαθήματα ελληνικής δημοκρατίας...


Προχτές ο Γιάννης Στουρνάρας απέρριψε, όπως είχε δικαίωμα, την πρόταση για τη νέα διοίκηση της Τράπεζας Αττικής. Χτες οι Αρχές εισέβαλαν στο γραφείο της συζύγου του (κατ' άλλους στην οικεία του) για... «υπόθεση» της κυρίας Στουρνάρα. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση των κουμπάρων δίνει ρεσιτάλ αυταρχισμού, επιβάλλει την άποψή της στη Δικαιοσύνη, απειλεί τους πολιτικούς της αντιπάλους και υπόσχεται στους Έλληνες ένα εφιαλτικό μέλλον.

Μέρα με την ημέρα η κυβέρνηση αυτή διολισθαίνει όλο και περισσότερο στον κατήφορο του αυταρχισμού. Όποιος διαφωνεί μαζί τους είναι εχθρός και το δόγμα που ακολουθούν είναι «ή αυτοί ή εμείς». Χτες συνέβη το αδιανόητο. Ο κ. Στουρνάρας απέρριψε το βράδυ της Τρίτης την πρόταση του ΤΣΜΕΔΕ για τη νέα διοίκηση της Τράπεζας Αττικής και ενημέρωσε σχετικά την κυβέρνηση. Της τράπεζας που έχει ως ένας από τους βασικούς της πελάτες τον κουμπάρο του κ. Σπίρτζη, τον κ. Καλογρίτσα. Την αμέσως επόμενη ημέρα οι Αρχές έκαναν έλεγχο για μία παλαιότερη υπόθεση της συζύγου του κ. Στουρνάρα.

Μία ημέρα μετά από τον θόρυβο που προκλήθηκε για την... έκπτωση Ντογιάκου, το καθεστώς του Αλέξη Τσίπρα αποφασίζει να δείξει τα δόντια του απέναντι σε όσους θεωρεί εχθρούς του. Και δεν σταματάν εκεί.

Ο κουμπάρος του κ. Καλογρίτσα, με ανακοίνωσή του και με αφορμή την κατάργηση του νόμου του βασικού μετόχου, απειλεί ευθέως τον Τύπο: «Για τα ψεύδη και τα συκοφαντικά δημοσιεύματα τον λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη. Τους βασικούς μετόχους του ψέματος, της διαπλοκής, της συκοφαντίας και της «αλήθειας να λέγεται» τους καταργεί η Κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός». Πρώτη φορά υπουργός «καταργεί» μέσα ενημέρωσης! Ξεχνάει να μας πει για τον νόμο του 2008, για τον οποίο και υπήρξαν τα δημοσιεύματα κι αναφέρεται στον νόμο του 2005, επειδή, προφανώς, αυτό τον συμφέρει. Μόνο στη χούντα συνέβαιναν αυτά. Μόνο στη χούντα η κυβέρνηση καταργούσε μέσα ενημέρωσης. Επίσης, είναι απίστευτο το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη έχει λόγο, κατά τον υπουργό της πρώτης αριστερής κυβέρνησης, για τα όσα έγραψε ο Τύπος για τον βασικό μέτοχο και όχι για όσα κατήγγειλε ένας άλλος υπουργός της εθνοσωτήριας κυβέρνησης, ο κ. Πάνος Καμμένος, για τον κουμπάρο κ. Καλογρίτσα.

Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Είναι σαφές ότι η Δημοκρατία δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα. Κι είναι επικίνδυνο το γεγονός ότι πνευματικοί άνθρωποι και επιστήμονες στέκονται αμήχανοι να παρακολουθούν αυτόν τον ολισθηρό δρόμο. Μία κυβέρνηση διαλύει τους θεσμούς για να μπορέσει να μείνει λίγο καιρό ακόμη στην εξουσία.

Κι όλα αυτά που συμβαίνουν είναι φυσικό να συμβαίνουν από την ώρα που ο εχθρός της Δημοκρατίας, κατά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι οι νεοφιλελεύθεροι. Μάλλον θεωρείτε, κύριε Πρόεδρε, ότι η σημερινή κυβέρνηση δίνει μαθήματα Δημοκρατίας. Κρίμα...

Ο κ. Τσακυράκης για την υπόθεση Ντογιάκου

Ο γνωστός συνταγματολόγος κ. Τσακυράκης έγραψε στο Facebook σχετικά με την περίφημη υπόθεση Ντογιάκου. Το αναδημοσιεύουμε για να αποκτήσουν οι αναγνώστες μία καλύτερη εικόνα για τα τεκταινόμενα:
Ξέρετε ποιο είναι το φοβερό παράπτωμα του Εισαγγελέα Εφετών κ. Ισ. Ντογιάκου; Στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας εισαγγελέων εφετών είχε περιλάβει ως θέμα προς συζήτηση «Εξωθεσμική παρέμβαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου (Βασιλικής Θάνου) στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών». Μετά από πειθαρχική δίωξη της κ. Β. Θάνου το Πειθαρχικό Συμβούλιο του επέβαλε την ποινή της επίπληξης για συμπεριφορά μη συνάδουσα με την ιδιότητα του εισαγγελικού λειτουργού και κατάχρηση εξουσίας ως διεθύνων την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Παρασκευόπουλος θεώρησε την ποινή ήπια και ζήτησε να εξετασθεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό. Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο πράγματι τον δικαίωσε, επέβαλε στον κ. Ντογιάκο ποινή στέρησης μισθού 40 ημερών, η οποία οδηγεί στην έκπτωσή του από το αξίωμα του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, αλλά και στον αποκλεισμό του από τις επικείμενες εκλογές που θα διεξαχθούν το Σάββατο.
Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου επικαλείται για τον εαυτό της το δικαίωμα έκφρασης γνώμης και μάλιστα για πολιτικά ζητήματα, υπό τη θεσμική της ιδιότητα, αλλά φαίνεται να μην αναγνωρίζει το ίδιο δικαίωμα στους υπόλοιπους συναδέλφους της, ασκώντας μάλιστα η ίδια πειθαρχική δίωξη για θέμα που την αφορούσε προσωπικά. Ακόμη πιο λυπηρό είναι να ενδιαφέρεται ο Υπουργός Δικαιοσύνης για την επιβολή αυστηρότερης ποινής σε μια υπόθεση που είχε κριθεί σε πρώτο βαθμό. Κι αυτό την ίδια στιγμή που κωφεύει για την αναγκαιότητα άμεσης εκδίκασης (ή θέσης στο αρχείο) της μήνυσης Βγενόπουλου κατά Θάνου.
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι ένας υποψήφιος που δεν είναι αρεστός στην ηγεσία της κυβέρνησης και της Δικαιοσύνης, διώκεται πειθαρχικά και στερείται το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα τρεις μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές είναι μάλλον προβληματικό για μία δημοκρατία και την ποιότητα της δικαιοσύνης της. Το μοναδικό θετικό στοιχείο στην όλη υπόθεση είναι η ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν τα πειθαρχικά όργανα, μετά το αίτημα του Υπουργού. Άρα, όταν θέλει, μπορεί η δικαιοσύνη να κινηθεί με ταχύτητα. Μια ταχύτητα που καλό θα ήταν να την επιδείξει στη μήνυση κατά της κ. Θάνου, η οποία, σας θυμίζω ασκήθηκε πριν από 4 μήνες.

2 comments:

  1. οταν εισεβαλε στα σπιτια μας η κυβερνηση Σαμαρα τι ελεγες???

    τοση ξευτιλα ρε γιαννιωτη????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πες μου τι έλεγα για να σου απαντήσω.
    Εγώ βλέπεις, ανεβάζω το σχόλιό σου, παρότι με προσβάλλεις

    Να 'σαι καλά

    gianniotis

    ΑπάντησηΔιαγραφή