Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Η ώρα των δικαστών

Πραγματικά, δεν μπορούμε να διανοηθούμε πώς οι εντιμότατοι ανώτατοι δικαστικοί της Ολομέλειας του ΣτΕ θα βγάλουν απόφαση που δεν θα ακυρώνει το νόμο – παρωδία του Παππά. Δεν είναι ούτε παρέμβαση στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ούτε τίποτε άλλο. Είναι η απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος από τη ΔΕΘ είχε πει επί λέξει: «Η δικαιοσύνη θα βγάλει την απόφασή της αλλά δεν δίνω ούτε μια πιθανότητα στο ΣτΕ να ακυρωθεί ο διαγωνισμός».

Αυτό λοιπόν το θεσμικό ατόπημα του πρωθυπουργού, αυτή η ωμή παρέμβασή του στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης έχει πλέον την απάντησή της μετά τα τελευταία γεγονότα.

Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να σταθεί. Που ούτε στη χώρα των Ζουλού δεν θα μπορούσε να ισχύσει.

Έχουμε δύο συμμετέχοντες στον διαγωνισμό οι οποίοι ουσιαστικά φαλκίδευσαν τη διαδικασία. Και ο Καλογρίτσας, που εξ αρχής δεν είχε λεφτά, και ο Σαββίδης που ήταν λαγός για να ανέβει το τίμημα, κατ’ εντολήν προφανώς της κυβέρνησης, έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτο πλήγμα στην αξιοπιστία του διαγωνισμού.

Κατ’ αρχάς αν δεν ήταν αυτοί οι άδειες, κυρίως οι δύο τελευταίες δεν θα «χτυπιούνταν» σε τόσο υψηλά επίπεδα. Και αναρωτιόμαστε γιατί οι Κυριακού και Μαρινάκης που έδωσαν τα περισσότερα δεν καταθέτουν ενστάσεις, δεν κάνουν μηνύσεις ή το βασικότερο: Γιατί δεν καταθέτουν την προσωρινή άδεια που έχουν πάρει; Να μη δεχθούν δηλαδή να γίνουν θύματα της προπαγάνδας και της βρόμικης δουλειάς που έστησε το Μαξίμου;

Αν παραιτηθούν όλοι τι θα χάσουν; Το πολύ την εγγύηση των τριών εκατομμυρίων. Τι θα συνέβαινε άραγε τότε; Θα κατέβαζε η κυβέρνηση τους διακόπτες απ’ όλα τα κανάλια; Ποιος θα τολμούσε να διατάξει κάτι τέτοιο; Ο Παππάς και ο Σπίρτζης; Έκαναν εξαρχής το λάθος να πάνε στο διαγωνισμό και να τον νομιμοποιήσουν. Τώρα μήπως θα έπρεπε να κάνουν αυτό που δεν έκαναν στην αρχή; Να αποχωρήσουν περιμένοντας την απόφαση του ΣτΕ;

Όμως, οι αποκαλύψεις για την οικονομική ανικανότητα του Καλογρίτσα αλλά και κάποιες σαφείς υπόνοιες για τον Σαββίδη, που θα γίνουν σύντομα αποκαλύψεις, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στους δικαστές του ΣτΕ. Μεθαύριο συνεδριάζουν και η απόφαση θα βγει τις επόμενες εβδομάδες, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει ο διαγωνισμός. Αντιθέτως πρέπει να προχωρήσει η συγκρότηση του ΕΣΡ και αυτό να αποφασίσει μετά τι θα κάνει με τις προκαταβολές και τις εγγυήσεις, αν θα κάνει νέο διαγωνισμό με δική του ευθύνη κι όχι του Παππά, αν θα δώσει 4 ή 24 άδειες και με πιο τίμημα.

Εκ των πραγμάτων ο διαγωνισμός που λέγεται «παίζοντας τον Παππά» δεν υπάρχει. Και είναι ξεκάθαρες οι αποστάσεις που έχει λάβει έγκαιρα ο Τσίπρας. Τώρα που βλέπει την γκάφα του φίλου του υπουργού – καναλάρχη, δεν μιλά για να μην εμπλακεί.

Αλλά να κάνουμε κι ένα ακόμη ερώτημα; Αν τις επόμενες ημέρες το Συμβούλιο Εφετών αποφασίσει την προφυλάκιση Μαρινάκη δεν θα εκπέσει κι αυτός από τον διαγωνισμό; Ποιος θα είναι λοιπόν ο επόμενος; Ο Κοντομηνάς για τον Σαββίδη και ο Βαρδινογιάννης για τον Μαρινάκη. Μα τότε πώς μπορεί να αντέξει ο Κυριακού ότι έδωσε 78 εκατ. ευρώ ενώ το Star θα πάρει άδεια με 18 εκατ.;

Είναι λοιπόν η ώρα των δικαστών να αποφανθούν χωρίς φόβο και πάθος. Πρέπει να βάλουν τέλος σε μια υπόθεση που ντροπιάζει την Ελλάδα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου