Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Μαξίμου: Η χώρα είναι σε… ανοδική πορεία

Την ώρα που η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας κοιτάνε το μέλλον με ενθουσιασμό και αισιοδοξία, βλέποντας... ψηλά, δεν συνυπολογίζουν τις αντοχές της κοινωνίας, η οποία κατανοεί ότι η πορεία της χώρας είναι αισθητά κατηφορική.
Στην κυβέρνηση έχουν ενστερνιστεί μάλλον τη φράση του Τσώρτσιλ «Επιτυχία είναι να πηγαίνεις από τη μια αποτυχία στην άλλη χωρίς να χάνεις τον ενθουσιασμό σου».

Ήδη χθες άρχισε επικοινωνιακή επιχείρηση αντεπίθεσης. Ο πρωθυπουργός μιλώντας στους οικονομικούς υπουργούς, αναφέρθηκε στην υπέρβαση των φορολογικών εσόδων κατά 812 εκατομμύρια ευρώ απ΄ τον στόχο για τον Σεπτέμβριο και κατά 1,4 δισ. για τους πρώτους εννέα μήνες του ’16. Τα έσοδα αναπτέρωσαν το ηθικό αλλά και έδωσαν το έναυσμα για περεταίρω ενεργοποίηση. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε την επίσπευση κατάθεσης νομοσχεδίων που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ και αφορούν στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, την εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων και τη ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες.

Στελέχη το Μαξίμου συνομιλώντας με το Liberal υποστήριξαν ότι η χώρα βρίσκεται… σε ανοδική πορεία. Ως επιχείρημα δεν αρκούνται μόνο στα έσοδα, για τα οποία πιστεύουν ότι απομακρύνουν το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης», αλλά και στους δείκτες που δείχνουν μείωση της ανεργίας –έστω και αν αυτή είναι κατά πολύ πλασματική, καθώς ναι μεν αυξάνουν οι θέσεις εργασίας, αλλά αυτές είναι ευλύγιστης μορφής και αντικαθιστούν θέσεις σταθερής απασχόλησης.

Υποστηρίζουν δε ότι το πολιτικό σχέδιο που παρουσίασαν κατά τις εκλογές του περσινού Σεπτέμβρη υλοποιείται και πως η μοναδική μεταβλητή είναι ο χρόνος. Αφού, όπως λένε, είδαν ότι δεν μπορούν να σκίσουν τα μνημόνια, αποφάσισαν να τα υλοποιήσουν προκειμένου να τα ξεπεράσουν! Βέβαια η μεταβλητή του χρόνου επιβάλει να μείνουν στην εξουσία ολόκληρη την τετραετία, ώστε να ωριμάσουν οι συνθήκες για να ολοκληρωθεί το έργο τους!

Παράλληλα ασκούν κριτική στη Νέα Δημοκρατία, παραδεχόμενοι μεν ότι ο κ. Μητσοτάκης «έχει μπει με ορμή στο παιχνίδι και κάνει επικοινωνιακές κινήσεις με αξία», ωστόσο κρίνουν ότι το να ζητάει συνέχεια εκλογές τη στιγμή που δεν μπορεί να τις επιβάλλει του αφαιρεί στρατηγικό βάθος και «θα βρεθεί εν κενώ, γιατί προς το τέλος της τετραετίας η εικόνα θα είναι διαφορετική στην Ελλάδα». Μάλιστα!

Επενδύσεις. Νεκρική άπνοια

Φυσικά η ευθύγραμμη ανάλυση περί μιας άνετης ανοδικής πορείας με προοπτική εξόδου από την στενωπό στην τετραετία έχει στοιχεία πολιτικού ευχολόγιου και πολιτικής αφέλειας, καθώς αφενός δεν προσμετρά τις αντοχές της κοινωνίας και ενδεχόμενη αντίδρασή της, αφετέρου το γεγονός ότι η εισπρακτική πολιτική κάνει μονοδιάσταση την εικόνα της Οικονομίας.

Παράλληλα αποκρύβει το γεγονός ότι η χώρα εξακολουθεί να ολισθαίνει ανεπαίσθητα αλλά σταθερά προς τα κάτω, καθώς απουσιάζει το σπουδαιότερο: Οι επενδύσεις. Ο σχετικός δείκτης στον τομέα των επενδύσεων θα μπορούσε να θυμίσει το... εγκεφαλογράφημα ενός νεκρού. Ως εκ τούτου η φορολογική αφαίμαξη δεν μπορεί να συντηρηθεί επ’ άπειρον και η κοινωνική πραγματικότητα τείνει να θυμίσει το ανέκδοτο με τον γάιδαρο του χότζα όταν τον έμαθε να μην τρώει.

Παρά τις προσπάθειες του πρωθυπουργού και υπουργών, με τελευταίο τον Νίκο Παππά στις ΗΠΑ, να προσελκύσουν επενδύσεις, παρά τις διαβεβαιώσεις για σταθερό φορολογικό περιβάλλον, η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί «τρύπα» στη γεωγραφία των διεθνών επενδυτικών σχεδίων. Οι πολιτικές προσεγγίσεις του Αλέξη με την Ankela go home και τον Ολαντρέου, οι κινήσεις περί μετώπου του Νότου ενάντια στον πλούσιο Βορρά ήταν καλές ως κινήσεις τακτικής που βελτιώνουν την πρωθυπουργική εικόνα, αλλά δεν έχουν αποδώσει το παραμικρό στο άνυδρο πεδίο της Οικονομίας.

Ευρισκόμενη σε αδιέξοδο η κυβέρνηση, τα μόνα που της απομένουν είναι: α) Να ρετουσάρει την πρόωρα γερασμένη εικόνα του προσώπου της με τον πολυθρύλητο ανασχηματισμό, αν και στο Μαξίμου φοβούνται ότι τα αποτελέσματα της επιθυμητής διεύρυνσης θα είναι πενιχρά. Η εικόνα του τωρινού ΣΥΡΙΖΑ αποδιώχνει και δεν προσελκύει άτομα αυξημένου πολιτικού βάρους. Ετσι τα όποια ψιμύθια δεν θα μπορέσουν να κρύψουν την εικόνα. β) Να ελπίζει σε μια ευδιάκριτη υπόσχεση περί μείωσης του χρέους, αλλά μετά τον Δραγασάκη, τον Σταθάκη, ήρθε χθες και ο Τσακαλώτος να προειδοποιήσει για το μακροπρόθεσμο της διευθέτησης.

Δεν τους έπιασε ξαφνικά κρίση ειλικρίνειας. Απλώς ίσως μας προετοιμάζουν για τη βίαιη διάψευση όσων υπόσχονταν –και κακώς τα υπόσχονταν γιατί δεν περνούσε από το χέρι τους να τα κάνουν.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η χώρα ανεπαισθήτως προχωρά ανοδικά, αλλά η κοινωνία κατανοεί το αντίθετο. Ότι η κίνηση είναι αισθητά κατηφορική.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου