Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Ξεκινά η μετα-Τσίπρα εποχή

Η απρόβλεπτα μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές της Κεντροαριστεράς σηματοδοτεί μια σειρά σημαντικών πολιτικών εξελίξεων.

Πριν από όλα, ξεκινά η μετα-Τσίπρα εποχή, πριν καν ο Τσίπρας θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο του Μαξίμου να καταγραφεί ως πολιτικός Αρχηγός κάποιου περίεργου και ασαφούς «κεντροαριστερού χώρου», από το ΠΑΣΟΚ έως το ΚΚΕ.

Είναι η πρώτη φορά που δεν τον ευνοούν οι συγκυρίες και η σκανδαλώδης του τύχη. Η ανίερη και στημένη συμμαχία της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ με την ακροδεξιά του Καμμένου, καταδικάσθηκαν απερίφραστα από τους πολίτες που δηλώνουν Κεντροαριστεροί, και όχι μόνο.

Το προφίλ των ψηφοφόρων (δημοκράτες του Κέντρου, της σοσιαλδημοκρατίας, της μεταρρυθμιστικής και σύγχρονης Αριστεράς, ακόμη και Κεντροδεξιοί) δείχνει μια γενικευμένη και συνειδητή διάθεση των πολιτών να λειτουργήσουν έξω από κομματικές σκοπιμότητες και καιροσκοπισμούς.

Η πολύ μεγάλη συμμετοχή – ενάντια σε όλα τα προγνωστικά - θα επιφέρει ραγδαίες ανακατατάξεις και ζυμώσεις στον κατακερματισμένο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Για την ακρίβεια, θα πυροδοτήσει νέες πολιτικές εξελίξεις και είναι πολύ πιθανόν να ξαναμπούν στο παιχνίδι της πολιτικής, με νέα μυαλά, μια σειρά ικανότατων στελεχών που περιθωριοποιήθηκαν από τις πολιτικές συγκυρίες.

Είναι εμφανές ότι το πολιτικό σύστημα, κυρίως μετά από τις αποκαλύψεις για την εμπλοκή Καμμένου σε σειρά σκανδάλων, προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί. Αυτό αποδεικνύει και η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στις δημοσκοπήσεις , που τον εμφανίζουν σταθερά ως διάδοχο του Τσίπρα στην πρωθυπουργία.

Τώρα πια, αποκτά ιδιαίτερη σημασία το πρόσωπο που θα ηγηθεί και θα οδηγήσει, όσο ενωμένη γίνεται τη νέα παράταξη στην επόμενη εθνική αναμέτρηση.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου