Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Ο "Νέρων" του Πολυτεχνείου σύντροφος Μαρκάτος ΔΕΝ δικαιούται δια να ομιλεί.!

Πατήστε για μεγέθυνση 
Του ..."σύντροφου" Νίκου Μαρκάτου

Το Πολυτεχνείο, είτε το θέλουν είτε όχι, ξένοι και ντόπιοι παράγοντες που επιδιώκουν να κηδεμονεύουν τον τόπο, αποτελεί κορυφαίο γεγονός της νεότερης ιστορίας μας. Είναι συνέχεια των αγώνων της γενιάς της Εθνικής Αντίστασης, του 1-1-4, και αποτελεί την κορύφωση της αντιδικτατορικής πάλης του λαού μας.Τριάντα εννέα χρόνια πέρασαν, τριάντα εννέα χρόνια δεν ξεχνάμε. Η εξέγερση του ΄73 ήταν πράξη χιλιάδων. Η οργή τους έφερε στο Πολυτεχνείο.

Η αντίθεση με τη βία, το φασισμό, τη συνθηκολόγηση, την ανοχή, τον εμπαιγμό. Τότε...

και τώρα το πρόσωπο του Πολυτεχνείου μας πείθει, γιατί κατοχύρωσε στην πράξη το δικαίωμα να σκεφτόμαστε, να εκφραζόμαστε και να δρούμε ελεύθερα. Να κρίνουμε. Να ελέγχουμε. Να Αγωνιστούμε. Να συνυπάρξουμε.

Στη σημερινή πραγματικότητα όμως, της γενικευμένης οικονομικής κοινωνικής και πολιτιστικής κρίσης και απαξίωσης, είναι ισχυρότατες οι δυνάμεις που επιχειρούν να κάμψουν κάθε ατομική ή πολύ περισσότερο συλλογική πρωτοβουλία αυτών που ορθώνουν το ανάστημά τους για διέξοδο από την κρίση, και μάλιστα όταν αμφισβητούν με τη στάση τους τη δυνατότητα των κομματικών μηχανισμών και της υπό κρίση πολιτικής τους, να δώσουν λύσεις μακριά από συλλογικές-κοινωνικές προσπάθειες και ανατάσεις.

Η έξοδος από την σημερινή κρίση, που δεν είναι προνόμιο μόνο της χώρας μας αλλά και των πιο ανεπτυγμένων λαών, δεν μπορεί να βασιστεί σε μία μόνο “πρόταση”. Απαιτεί έναν τρόπο ζωής εκ μέρους της ηγεσίας, μια πολιτική συμπεριφορά, αξίες και σχέσεις που μπορούν να εμπνευστούν από το Πολυτεχνείο και τη γενιά που τις πραγμάτωσε.

Ζητάμε μια αποφασιστική, στιβαρή και έντιμη πολιτική. Αγωνιζόμαστε για ανύψωση του Εθνικού μας γοήτρου, για μια Ειρηνική και δημιουργική ζωή του λαού μας και όλου του Κόσμου.

Φοιτητές και Φοιτήτριες, νέοι και νέες, αντισταθείτε.

Τα ολέθρια προβλήματα που το σύστημα και η ανίκανη κυβέρνηση του, φορτώνει στις πλάτες των νέων μας, κατηγορώντας τους ταυτόχρονα που διαμαρτύρονται, παραμένουν και αυξάνονται καθημερινά..

Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου ενάντια στη βαρετή, διεφθαρμένη, παράλογη και αδιέξοδη κοινωνία στην οποία ορισμένοι μας οδηγούν και επιδιώκουν να ζήσουμε, παραμένουν. Αντισταθείτε!
____________________________________

g: Αυτά μας λέει σήμερα ο "προοδευτικός" πρώην πρύτανης του Ε.Μ.Π. (1991-1997) Νίκος Μαρκάτος, ο οποίος τον Νοέμβριο του 1995 ως πρύτανης της κερδοφόρας "επιχείρησης" Πολυτεχνείο Α.Ε. ξεχνώντας σκοπίμως τα έργα και τις ημέρες της καταστροφικής του παρουσίας στο πολύπαθο Μτεσόβειο ίδρυμα. 
Η εφημερίδα "Μακεδονία" της 20.11.1995 αναφέρει χαρακτηριστικά:

Τραγικός απολογισμός στο Πολυτεχνείο

Σοκ προκαλεί η εικόνα του "βαριά πληγωμένου" Πολυτεχνείου μετά τους βανδαλισμούς των νεαρών κουκουλοφόρων που έφυγαν και άφησαν πίσω τους συντρίμμια.

Ίχνη βιαιότητας και αγριότητας παντού...

Αλλη μία επέτειος θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη μας μόνο για τις τεράστιες καταστροφές που υπέστη ο ιερός χώρος και τα σοβαρότατα επεισόδια που προκάλεσαν οι "αναρχικοί".

Στο "μάτι του κυκλώνα" βρέθηκε ο πρύτανης του ιδρύματος Νίκος Μαρκάτος, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του αλλά δεν έγινε δεκτή από τη Σύγκλητο.

Πολλοί ήταν εκείνοι που κατηγόρησαν τον κ. Μαρκάτο για τα ελλιπή μέτρα περιφρούρησης του Πολυτεχνείου με αποτέλεσμα την εισβολή στο χώρο εκατοντάδων νέων που κατέστρεψαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους.

Η απάντηση του πρύτανη προς τους επικριτές του ήταν άμεση σκληρή και με αρκετή δόση ειρωνείας.

"Λέτε και δεν υπάρχει αστυνομία. Λέτε και οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι είναι αστυνομικοί και πρέπει να κυνηγιούνται με αναρχικούς ή με αγανακτισμένους πολίτες ή ασφαλίτες.

Οφείλαμε και να κρατήσουμε τους 1.000 νεαρούς να μπούνε και να περιφρουρήσουμε όλους τους γύρω δρόμους.

Λέτε και αυτή είναι η υποχρέωσή μας...".

Ο κ. Μαρκάτος ζήτησε απ' όσους τον επέκριναν να απολογηθούν για τη δική τους στάση.

"Οφείλουν να ζητήσουν δημόσια συγνώμη από τη Σύγκλητο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου", ήταν το σχόλιό του.

Ο Πρύτανης του Ε.Μ.Π. εξαπέλυσε και προσωπικές επιθέσεις, ιδιαίτερα κατά του υπουργού Τύπου Τηλέμαχου Χυτήρη ο οποίος το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου είχε εκφράσει την άποψη ότι ο κ. Μαρκάτος πρέπει να παραιτηθεί.

"Ο πρύτανης δεν παραιτείται στον κ. Χυτήρη, αλλά μόνο στη Σύγκλητο", ήταν η απάντηση του κ. Μαρκάτου, που πρόσθεσε: "Εκτός και αν ήθελε να γίνει κάποιος φίλος του Πρύτανης"...

ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ


Μετά από 16 ώρες βανδαλισμού ο χώρος του Πολυτεχνείου παραδόθηκε στις πρυτανικές αρχές. Η επιχείρηση καταστολής είχε πετύχει.

Με το πρώτο φως της 18ης Νοεμβρίου αποκαλύφθηκε το μέγεθος της καταστροφής.

"Ούτε βομβαρδισμένο τοπίο δεν θα ήταν έτσι", ήταν τα πρώτα λόγια των υπαλλήλων του ιδρύματος που κλήθηκαν για να το καθαρίσουν.

Οι καταστροφές είναι εκτεταμένες και υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια δραχμές.

Οι μεγαλύτερες ζημιές σημειώθηκαν στο κτίριο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, όπου καταστράφηκαν ανεκτίμητης αξίας πίνακες, κάηκαν καρέκλες, θρανία, κομματιάστηκαν βιβλιοθήκες και πανεπιστημιακά συγγράμματα που χρησιμοποιήθηκαν ως υλικό για τις φωτιές που άναψαν.

Στο κτίριο της Πρυτανείας όλα έγιναν "γυαλιά καρφιά". Αρχειακό υλικό και συγγράμματα κατεστραμμένα ενώ ηλεκτρονικοί υπολογιστές έγιναν "βίδες". Το γραφείο του Πρύτανη καταστράφηκε ολοσχερώς και οι καρέκλες που υπήρχαν βρέθηκαν στους δρόμους, 20 μέτρα μακριά από το ίδρυμα αφού είχαν εκσφενδονιστεί από το παράθυρο.

Αγάλματα ανεκτίμητης αξίας θρυμματίστηκαν από τα χέρια των κουκουλοφόρων και χρησιμοποιήθηκαν ως "όπλα" εναντίον των δυνάμεων της αστυνομίας.

Οι καταληψίες άφησαν τα σημάδια τους και στους τοίχους των κτιρίων όπου είχαν γράψει συνθήματα και είχαν σχηματίσει το σήμα της αναρχίας.

Σημαντικές ζημιές υπάρχουν και στα κτίρια των μηχανολόγων και πολιτικών μηχανικών. Οι αίθουσες και τα αμφιθέατρα θυμίζουν έρημο τοπίο και έχουν καταστραφεί βιβλιοθήκες, θρανία, σχεδιαστήρια και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ενώ έχουν σπάσει και πολλά τζάμια.

Στον προαύλιο χώρο του Πολυτεχνείου, που λίγες ώρες πριν ήταν γεμάτος από γαρύφαλλα και στεφάνια, το πρωί του Σαββάτου υπήρχαν μόνο πέτρες, ξύλα και αποκαϊδια από δεκάδες θρανία, γραφεία και καρέκλες.

Η ατμόσφαιρα ακόμη και χθες ήταν αποπνικτική από τα δεκάδες δακρυγόνα της αστυνομίας που έπεσαν μέσα στο Πολυτεχνείο.

Το χώρο του ιδρύματος από την πρώτη ώρα της ελευθερίας του, επισκέπτονται δεκάδες πολίτες που θέλουν να δουν το μέγεθος της βαρβαρότητας.
Και όλοι τους βαδίζουν άφωνοι στους διαδρόμους και στα κτίρια του Πολυτεχνείου.

4 comments:

  1. Τα στοιχεία:
    1. Η υπ’ αριθμόν 33437 αναφορά της συγκλήτου του Πολυτεχνείου της11/10/1975, προς τον εισαγγελέα Δ. Τσεβάν, που επιβεβαιώνει ότικανένας σπουδαστής δεν σκοτώθηκε κατά το τριήμερο.
    2. Η μαρτυρία του πρυτάνεως του Ε.Μ.Π. Κωνσταντίνου Κονοφάγουστις 20/1/1975, στο πενταμελές εφετείο Αθηνών, ότι μέσα στο πολυτεχνείο δεν σκοτώθηκε κανείς φοιτητής και τα ίδια βεβαιώνει και στο βιβλίο του "Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου" 1982 με την προσθήκη ότι ούτε κανείς άλλος πολίτης έχασε την ζωή του μέσα στο Πολυτεχνείο.
    3. Μολονότι το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος απεφάσισε, κατόπιν εντολών του τότε υπουργού Δημοσίων Έργων και μετέπειτα Δικαιοσύνης Γ.Α. Μαγκάκη, να απονείμη «τιμητική σύνταξη» στις οικογένειες των σπουδαστών που «έχασαν την ζωή τους στο Πολυτεχνείο», ουδείς δικαιούμενος ή μαυροφορεμένη μητέρα ανευρέθη ή έλαβε την ανωτέρω σύνταξιν, που παρέμεινε τελικώς αζήτητη.
    4. Στην μαρμάρινη πλάκα (την οποίαν απεκάλυψεν ως Πρωθυπουργός το 1988 ο Ανδρέας Παπανδρέου) και η οποία εναποτέθη πλησίον της μεγάλης ασώματης κεφάλας, στο χώρο ..."της θυσίας" στο Πολυτεχνείο, τελικώς έχουν αναγραφή δεκαοκτώ ονόματα με την μισοσβυσμένη πλην όμως αναγνώσιμη, διευκρινιστική περιγραφή, "Φοιτητές που έδωσαν την ζωή τους για τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944". Δηλαδή ελλείψει, ευτυχώς, θυμάτων, στον αποκαλούμενο ..."ιερό χώρο" θυσίας της λογικής και της αλήθειας μάλλον, ή φανταστικών νεκρών αγωνιστών, επιστρατεύθησαν οι φοιτητές του ...1941-1942!!.
    5. Τα ατυχή θύματα των γεγονότων του Νοεμβρίου 1973, που όλα τους σκοτώθησαν έξω και μακριά από το Πολυτεχνείο επιβεβαιώθησαν από το υπ αριθμόν 677/1975 παραπεμπτικό βούλευμα και την υπ αριθμόν 723/1975 απόφαση του πενταμελούς Εφετείου Αθηνών από τα οποία προέκυψε ότι οι πολίτες που σκοτώθησαν κατά το τριήμερο των συγκρούσεων είναι συνολικώς 23.
    6. Όμως με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία κατόπιν εντολής του τότε υπουργού Δημόσιας τάξεως Γ. Σκουλαρίκη επαναφέρθη στην ενεργό υπηρεσία με τα εύσημα του αντιστασιακού και ανέλαβε αστυνομικός διευθυντής ο Γ. Σαμπάνης. Η έρευνα του αστυνομικού διευθυντού Γ. Σαμπάνη κατέληξε στην διαπίστωση ότι κατά το τριήμερο έχασαν την ζωή τους συνολικώς δώδεκα.
    Ιασων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί "ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ" πρέπει να σας τους δώσουν "εντός του οικήματος του Πολυτεχνείου"?????????
    Το ότι η χούντα βγήκε στις 19-11-1973 και ανακοίνωσε ΕΠΙΣΗΜΑ, δια του προϊσταμένου της ιατροδικαστικής υπηρεσίας και δια του υφυπουργού προπαγένδας Ζουρνατζή, ότι από τα συγκεκριμένα επεισόδια, μέχρι εκείνη την ώρα, είχαν νεκροτομηθεί 11 πτώματα ανθρώπων που σκοτώθηκαν από πυροβόλα όπλα στους "πέριξ του Πολυτεχνείου δρόμους" δεν σας αρκεί?????????
    Δείτε σχετικό τύπο της 20-11-1973.
    Από τα ξημερώματα και 18 και 19-11-1973 είχε απαγορευθεί η κυκλοφορία και ο κόσμος λούφαζε τρομαγμένος στα σπίτια του. ΕΠΟΜΕΝΩΣ, η ανακοίνωση της χούντας, ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ, ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ!!!
    Να το επαναλάβω?????????????
    Δεν μιλώ και δεν αναφέρομαι, ούτε στην αξιόπιστη έρευνα και έκθεση του Εισαγγελέα Τσεβά, ούτε σε οποιαδήποτε ανακοίνωση οποιουδήποτε αστυνομικού.
    ΕΧΕΤΕ ΓΝΗΣΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ, 48 ΏΡΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, ΌΠΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΛΕΟΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ, ΕΒΓΑΛΕ ΚΑΤΕΒΑΤΟ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΩΝ, ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΨΑΧΝΕΣΤΕ ΑΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΝΕΚΡΟΙ, ΚΑΙ ΣΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠΗΡΞΑΝ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ "ΚΑΤΑΧΩΡΗΘΕΙ" ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ??????? ΕΙΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ????????
    ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΑΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ, ΕΥΚΟΛΑ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΚΡΟΥΣ ΑΠΟ ΠΥΡΟΒΟΛΑ ΟΠΛΑ, ΠΟΥ "ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΝ" ΣΚΟΡΠΙΣΜΕΝΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ!!!!!!!!!!!!!
    ΑΡΧΙΣΤΕ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ή ΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΓΙΑ ΝΕΚΡΟΥΣ "ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΞ ΔΡΟΜΟΥΣ" ΚΑΙ ΜΕΤΆ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕ ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΙ "ΜΥΘΟΥΣ" ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΦΟΡΤΩΝΕΤΕ ΣΤΗ "ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ" ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΕΤΕ.
    Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ, ΕΝΑΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ, ΜΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ και ΕΝΑΣ ΜΠΙΣΤΗΣ.
    Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2.000.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ή ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ.
    Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΔΙΩΧΘΕΙ ΜΕ ΛΥΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΑΛΙΩΤΗΔΕΣ, ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΑΜΑΝΑΚΕΣ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΠΙΣΤΗΔΕΣ!!!!!!
    Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΤΑΡΗΣΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΓΑΛΑΖΙΟΠΡΑΣΙΝΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ -- ΗΔΗ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΤΡΑΠΑΤΣΑΡΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΛΑΒΩΣΕΙ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι καλε μου ανθρωπε να το διευκρινισουμε ακομη μια φορα.
    Εντος του Πολυτεχνειου ουδεις εφονευθη.
    Οπως επισης ουδεις εφονευθη αγωνιζομενος κατα της Χουντας και της επεμβασεως του στρατου.Οπως επιβεβαιωσε και ο Πρυτανης του Πολυτεχνειο στο πενατ,μελες που αθωωσε τους πρωταιτιους για τα γεγονοτα του Πολυτεχνειο.

    Οι φονευεθεντς οπως διεπιστωθη απο το πορισμα Τσεβα και την ανακρισι του Αστυνομικου διευθυντη Σαμπανη ( τον οποιο τοποθετησε το ΠΑΣΟΚ για να επιβεβαιωση τους εκατονταδςς τωνανυπαρκτων νεκρων που προπαγανδιζε ο μθυθοπλαστης Μπεης) , απεδειξε αυτα που προαναφεραμε.
    Δηλαδη τα ατυχα θυματα εκτος Πολυτεχνειου μη σχετιζομενα με αντιστασι για την ¨λευτερια της Ελλαδος" ησαν απο αδεσποτες σφαιρες
    Ιασων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ιάσωνα..άμα έχεις κάλο στον εγκέφαλο, έχεις..τι να πει κανείς. Πέθαναν, τουλάχιστο, 24 άτομα στα γεγονότα. ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΑΝ εν ψυχρώ. Το κατάλαβες;

    Καταδύτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή