Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Τί να την κάνεις την γραβάτα όταν θα 'σαι χωρίς παντελόνι;

Η Αριστερά δίνει μεγάλη σημασία στους συμβολισμούς. Πιστεύει πως τα σύμβολα και οι εικόνες, επειδή απευθύνονται στο θυμικό του πολίτη, λειτουργούν πολύ πιο αποτελεσματικά από τις νοητικές διεργασίες του ορθού λόγου. Ενας ιδεολογικοπολιτικός χώρος που, σε παγκόσμιο επίπεδο, υποσχέθηκε τον επίγειο παράδεισο, δηλαδή την ουτοπία, είναι λογικό να καταφεύγει στις παραστάσεις και στα σύμβολα για αναπληρώσει την διαρκή ματαίωση του οράματος του.

Η Αριστερά πάντα συμβολοποιούσε τις μεγάλες στιγμές της. Μάλιστα πολλές φορές οι συμβολισμοί δεν δικαιολογούνταν από την εξέλιξη των γεγονότων που προσπαθούσαν έτσι να διαστρέψουν. 

Ο Α. Τσίπρας λοιπόν, αμέσως μετά την νίκη του στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, δήλωσε πως θα φορέσει γραβάτα μόλις ρυθμιστεί το χρέος και εξέλθει η χώρα από τα μνημόνια. Μια, αναμφίβολα, σημαντική στιγμή για την πατρίδα μας θα την συμβολίσει με την αμφίεση του. Σε μια εικόνα θα συμπυκνώσει το τέλος μιας πορείας. Πολύ ισχυρό επικοινωνιακό όπλο, του οποίου είμαι σίγουρος πως θα κάνει χρήση, ανεξαρτήτως της επίτευξης των συγκεκριμένων στόχων ή του κόστους που θα καταβάλει για την πραγμάτωση τους.

Συνεπώς, προς τα τέλη Αυγούστου ας ετοιμαστούμε να απολαύσουμε τον πρωθυπουργό με γραβάτα. Πιθανόν η ΕΡΤ να καλύψει ζωντανά και όλη την διαδικασία του δεσίματος της. Μόνον η εικόνα θα δείχνει αναγκαστικά τον πρωθυπουργό μας από την μέση και πάνω. Γιατί οι εταίροι και οι δανειστές μας θα του έχουν πάρει το παντελόνι.

Ισως ο αναγνώστης να έχει αντιληφθεί πως το «συμπληρωματικό μνημόνιο» των σαράντα σελίδων που συνέταξαν οι δανειστές μας έχει βαρύτατους όρους, που ακυρώνουν τον στόχο της λεγόμενης «καθαρής εξόδου». Και αυτές οι δεσμεύσεις είναι μόνον η αρχή.

Επειδή οι εταίροι μας παρακολουθούν τι λέγεται και τι γίνεται στην πολιτική ζωή του τόπου, πληροφορήθηκαν πως διάφοροι ανεγκέφαλοι υπουργοί άρχισαν να μοιράζουν χρήματα προς πάσα κατεύθυνση. Η λήξη της περιόδου των μνημονίων είναι, για μια σειρά από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η έναρξη της περιόδου των «παχέων αγελάδων». Για να μην πω ότι σχεδιάζουν ήδη την μετάβαση στον σοσιαλισμό.

Ολοι θυμούμαστε τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιανουάριο του 2015, στα σκαλοπάτια των υπουργείων τους, πρίν καν ορκιστούν, να μοιράζουν δισεκατομμύρια, καταργώντας τα μνημόνια. Ανάλογο κλίμα καλλιεργούν και τώρα, αγνοώντας, ανέμελοι, την «μυστική βοή των πλησιαζόντων γεγονότων».

Και όσο πιο πολύ μιλούν, τόσο πιο πολύ εκτίθενται. Το συμπληρωματικό μνημόνιο έχει απομυθοποιήσει πλήρως όλο το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια. Εχει ακυρώσει το αριστερό success story.

Kαι τώρα τι γίνεται σύντροφοι; Ο Α. Τσίπρας δεν έχει κανένα περιθώριο να μην φορέσει την θρυλική πλέον γραβάτα. Θα είναι επικοινωνιακά μια βαριά ήττα. Θα είναι παραδοχή αποτυχίας. Συνεπώς, θα βρεθεί στο δίλημμα είτε να δέσει τον κόμπο της γραβάτας του, ό,τι κι αν συμβεί, είτε να δέσει τον κόμπο του σχοινιού με το οποίο θα κρεμαστεί.

Λογικό είναι να προτιμήσει την πρώτη λύση. Και ας του έχουν πάρει το παντελόνι. Παραμένει ζωντανός, παρά την ήττα του και ελπίζει σε ένα θαύμα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου