Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

...εντελώς Καμμένος! Και ...ψεκασμένος!

Μπορεί κάποιος πολιτικός να εκφράζει ταυτόχρονα δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις; Δύσκολο έως απίθανο, εκτός αν είναι ο Πάνος Καμμένος.

Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. καταγγέλλει συνωμοσίες συμφερόντων ώστε να γίνουν αποστασίες βουλευτών και να πέσει η κυβέρνηση, αλλά ακριβώς την ίδια στιγμή ισχυρίζεται πως όταν έρθει η συμφωνία για το Σκοπιανό στη Βουλή θα ρίξει την κυβέρνηση, δηλαδή θα… αποστατήσει!

Ουσιαστικά τι θέλει να πει ο συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα; Πως αν κάποιος άλλος ρίξει την κυβέρνηση είναι «προδότης», ενώ αν τη ρίξει ο ίδιος θα είναι «πατριώτης».

Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι εντελώς διαφορετική. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πέσει, τουλάχιστον χωρίς να το θέλουν οι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος. Στο σχεδιασμό τους έχουν τρία σενάρια γύρω από το Σκοπιανό. Είτε να μη φέρουν τη συμφωνία για ψήφιση στη Βουλή έως του χρόνου τον Μάιο που θα στηθούν οι κάλπες. Είτε να τη φέρουν στη Βουλή λίγο καιρό πριν ώστε και ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει στη «γραμμή» του και οι ΑΝ.ΕΛ. να κάνουν ηρωική έξοδο από την κυβέρνηση και να οδηγήσουν «προσυμφωνημένα» σε πρόωρες εκλογές την ερχόμενη άνοιξη. Είτε να «προκαλέσουν» την αποχώρηση κάποιων στελεχών, να καταγγείλουν «αποστασία» και να προσφύγουν σε κάλπες νωρίτερα εν μέσω πόλωσης και διαπλοκολογίας. Θεωρούν πως και τα τρία σενάρια θα είναι win win. Αλλά αν και οι Τσίπρας – Καμμένος συνεχίζουν τις ίδιες ψηφοθηρικές τακτικές ο σανός δεν είναι ευπώλητος όπως πριν από τρία χρόνια.

Γιατί ό,τι κι αν πει πια ο Πάνος Καμμένος δεν έχει καμία αξιοπιστία. Πριν από τις εκλογές του 2015 ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. δεσμευόταν πως θα αποχωρήσει από την πολιτική αν έρθει στη θέση να ψηφίσει Μνημόνια. Οι ΑΝ.ΕΛ. κατηγορούσαν τα τότε κυβερνητικά στελέχη ως γερμανοτσολιάδες, προδότες που χρειάζονταν… κρεμάλες και ο Πάνος Καμμένος βροντοφώναζε από το βήμα της Βουλής πως ψηφίζουν στα… τέσσερα τα Μνημόνια. Παράλληλα οι ΑΝ.ΕΛ. ισχυρίζονταν πως η χώρα δεν χρεοκόπησε αλλά πως έπεσε θύμα διεθνούς… συνωμοσίας από συμφέροντα που ήθελαν να «κατακτήσουν» την Ελλάδα.

Τελικά υπέγραψαν τα πάντα και εδώ και τρία χρόνια είναι συγκυβερνήτες της πιο σκληρής μνημονιακής κυβέρνησης της οκταετίας. Αλλά και στην έως τώρα κυβερνητική θητεία ο Πάνος Καμμένος συνεχίζει να… ψεκάζει με διάφορες θεωρίες. Εδώ και δύο χρόνια ισχυρίζεται πως έχει βρει τους… κωδικούς του προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη μισθολογική αποκατάσταση των ενστόλων, αλλά η υπόθεση κολλάει κάπου στο υπουργείο Οικονομικών. «Εσκιζε τα ρούχα του» πως δεν θα αυξηθούν οι συντελεστές του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, αλλά ψήφισε πανηγυρικά την αύξησή τους. Επαναλαμβάνει τώρα πως βγαίνουμε από τα Μνημόνια, κάτι που ισχυριζόταν από το Πάσχα του 2016 οπότε και σύμφωνα με τα λεγόμενά του θα ερχόταν και η… ανάσταση της οικονομίας.

Αυτός είναι, όμως, ο Πάνος Καμμένος. Μπορεί να υποσχεθεί τα πάντα. Μπορεί να μιλάει επί ώρες κατηγορώντας τους πάντες. Μπορεί να εφευρίσκει απίστευτες θεωρίες… ψεκασμού για όλα τα θέματα. Χάρη σε αυτή τη στρατηγική έφτασε έως το 10% και έγινε συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα. Αλλά είναι η ίδια στρατηγική που θα τον οδηγήσει και στην πολιτική εξαφάνιση…

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου