Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Κυβερνητικό θέατρο βορείου Ελλάδος

Δεν περιμένει κανείς αποκαλύψεις ούτε φυσικά να προκύπτει κάποια είδηση από την παραδοσιακή συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Είναι απλά μια παράσταση, κάποιες φορές με κακή σκηνοθεσία, καλή ώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αναγκασμένος να παίξει το ρόλο του, να πει με δικά του λόγια ότι «λεφτά υπάρχουν» και «θα σκίσουμε τα μνημόνια», μια διασκευή όσων οι πολίτες έχουν ακούσει ξανά από τους προηγούμενους. Δική του συμβολή στο μονόπρακτο ο διχασμός, όπου και με όποιους μπορεί. Τα λαϊκά σπίτια και τα λαϊκά στρώματα έχουν προτεραιότητα, σαν να είναι μόνο αυτά που έχασαν την ποιότητα της ζωής τους, σαν να είναι μόνο αυτά που αδυνατούν να επιβιώσουν.

Ο φόρος ακινήτων θα μειωθεί σταδιακά, κυρίως για τα λαϊκά στρώματα. Έτσι είπε. Τα κόκκινα δάνεια θα τύχουν φροντίδας, όχι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, όσοι αδυνατούν πραγματικά να ανταπεξέλθουν, δηλαδή τα λαϊκά στρώματα. Αυτό που αποσιωπά ο πρωθυπουργός είναι ότι όλοι ζουν όπως αυτά που αποκαλεί «λαϊκά στρώματα». Οι πανεπιστημιακοί, οι ένστολοι, οι δικαστικοί, στους οποίους προτίθεται να μοιράσει ένα δισεκατομμύριο, ζουν σε κατάσταση ένδειας. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν χρέη από εισφορές που αδυνατούν να καλύψουν στον αιώνα το άπαντα.

Ο πρωθυπουργός χαρίζει, προσφέρει, υπόσχεται, αρθρώνει τα μεγάλα λόγια όπως οφείλει κάθε ηθοποιός που συμμετέχει στο έργο της διεθνούς έκθεσης. Χρειάζεται άραγε να του δίνει κανείς σημασία; Εφόσον ποτέ δεν προκύπτει είδηση από αυτή τη συνάντηση με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αφού ποτέ δεν μπαίνουμε στην ουσία της διακυβέρνησης, ποτέ δεν ανακοινώνονται αληθινά και εφαρμόσιμα μέτρα. Είναι πάντα το ίδιο σκηνικό, όπου ορισμένοι εκπρόσωποι μέσων ενημέρωσης έχουν ρόλο κλακαδόρου.

Θα έπρεπε ίσως οι δημοσιογράφοι να απαξιώσουν αυτήν την παράσταση, πριν απαξιωθούν οι ίδιοι. Ίσως αυτή τη φορά να έπρεπε να αποχωρήσουν, ειδικά τα μέσα ενημέρωσης που είναι ιστορικά ή έχουν μεγάλο κοινό. Αναγκάστηκαν να περιμένουν σε μια γωνίτσα χωρίς δικαίωμα λόγου. Ας άφηναν τον πρωθυπουργό εκεί να μονολογεί χωρίς κοινό, χωρίς τους δημοσιογράφους και χωρίς τα πλήθη των αναγνωστών και ακροατών που εκπροσωπούν με την παρουσία τους.

Είναι προφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να αξιολογήσει σωστά τις καταστάσεις ούτε τι συμβαίνει με τους πολίτες ούτε ποιοι είναι σημαντικοί και άξιοι συνομιλητές στο πεδίο της ενημέρωσης. Είναι δική του επιλογή να απομονώνεται, να στήνει φράχτες γύρω του.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου