Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Το τυράκι των υποσχέσεων και η φάκα των επώδυνων μέτρων

Μικρή σημασία έχει πλέον το ύψος των παροχών που θα υποσχεθεί σήμερα το απόγευμα κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας. Το παιχνίδι μιας εξαιρετικά πιο ομαλούς μετάβασης σε μεταμνημονιακή εποχή χάθηκε για τη χώρα το 2015. Ενώ το κομματικό παιχνίδι για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη χαθεί, καθώς ύστερα από διαρκή και επαναλαμβανόμενα ψευδοαφηγήματα η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών πλέον δεν… τσιμπάει.

Για μια ακόμη φορά ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να παρουσιάσει μια εικόνα που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων προς την εφορία και τα Ταμεία συνεχίζουν να αυξάνονται. Τα κόκκινα δάνεια συνεχίζουν να αποτελούν βραχνά για εκατομμύρια νοικοκυριά αλλά και τις τράπεζες. Η «κανονικότητα» της εποχής ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει αναγκάσει σχεδόν 700.000 εργαζομένους να δουλεύουν για 350 ευρώ το μήνα. Οι επαγγελματίες «πνίγονται» από το παρανοϊκό κοκτέιλ φόρων – εισφορών. Το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων κινείται στο απαγορευτικό για έξοδο στις αγορές ύψος του 4,5%, ενώ το χρηματιστήριο δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Η ιδιωτική πρωτοβουλία και οι επενδύσεις συνεχίζουν να βρίσκονται «χαμένες στο διάστημα» της γραφειοκρατίας και των ιδεοληψιών.

Και οι 9 στους 10 πολίτες, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis για τη ΓΣΕΕ, πιστεύουν ότι οι πολιτικές λιτότητας θα συνεχιστούν εξαιτίας των συμφωνιών που υπέγραψε η κυβέρνηση για πολλά χρόνια μετά την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης του τρίτου μνημονίου. Αλήθεια, πόσο μακριά απέχει ο πλανήτης του… Μαξίμου από την πραγματικότητα; Ή μάλλον για πόσο καιρό ακόμα πιστεύει το πρωθυπουργικό επιτελείο πως θα συνεχίζει να πουλάει προπαγανδιστικό σανό στην κοινωνία;

Τρέχει και δεν φτάνει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Αλέξης Τσίπρας να παγώσει τις μειώσεις των συντάξεων, να μειώσει κάποιους φόρους και εισφορές. Σοβαρά, τώρα το σκέφτηκε, μόλις οκτώ μήνες πριν από τις κάλπες; Όταν ο ίδιος και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη ψήφιζαν στη Βουλή τα πολυνομοσχέδια των αξιολογήσεων, γιατί πανηγύριζαν; Εκείνοι δεν ισχυρίζονταν πως δεν υπήρχαν πρόσθετα μέτρα; Ο τότε υπουργός Eργασίας Κατρούγκαλος δεν υπερηφανευόταν για την κοινωνικά δίκαιη ασφαλιστική μεταρρύθμιση; Ο υφυπουργός Eργασίας Πετρόπουλος δεν έλεγε πως τον αποθεώνουν οι επαγγελματίες στον δρόμο για τις χαμηλές εισφορές; Ο Τσακαλώτος δεν δεσμευόταν πως θα δήλωνε παραίτηση αν επρόκειτο να μειωθεί το αφορολόγητο;

Τώρα είναι αργά για αριστερά… δάκρυα. Τώρα είναι πολύ αργά για υποσχέσεις τύπου νέου προγράμματος Θεσσαλονίκης. Τώρα η ζημιά έχει ήδη γίνει. Όσα τυράκια και να δώσει προεκλογικά στους ψηφοφόρους ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ, η φάκα με τα επώδυνα μνημονιακά μέτρα έχει ήδη στηθεί από τον ίδιο. Κι ας πανηγυρίζει κι ας φοράει γραβάτες κι ας μιλάει για… Ιθάκες. Οι πολίτες πλέον γνωρίζουν. Όσα περισσότερα υποσχεθεί ο πρωθυπουργός για να περισώσει τα εκλογικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ που καταρρέουν τόσο μεγαλύτερη θα είναι τελικά η πολιτική τιμωρία για την τετραετή κοροϊδία στις κάλπες.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου