Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Τέτοιες μέρες το 2015

Η λήθη είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση. Είτε γιατί νεώτερα γεγονότα επικαλύπτουν τα παλαιότερα είτε γιατί ο άνθρωπος θέλει να βλέπει μπροστά. Αυτό που έρχεται.

Όμως καλόν είναι να γνωρίζει πως αυτό που έρχεται είναι άμεσα συνυφασμένο με αυτό που φεύγει. Το μέλλον ορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το παρελθόν.

Έτσι επιβάλλεται να θυμούμαστε τις «ένδοξες» ημέρες που ακολούθησαν την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου 2015. Γιατί η πορεία μέχρι σήμερα είναι ενιαία, ασχέτως των διαφόρων ελιγμών που έγιναν. Ο Α.Τσίπρας ήταν πρωθυπουργός τότε, ο Α.Τσίπρας είναι πρωθυπουργός και σήμερα. Με μια διαφορά. Τότε είχε αποδοχή άνω του 70%, σήμερα έχει κατρακυλήσει, με σπασμένα φρένα, στην πέμπτη θέση δημοτικότητας.

Μου έρχονται στο μυαλό οι επαναστατικές σκηνές των πρώτων ημερών ΣΥΡΙΖΑ. Ακούσαμε τον ύμνο του ΕΑΜ, να τον άδουν υπουργοί σε κατάσταση έκστασης και μέθης. Έπαιρναν την εκδίκηση τους από την Ιστορία. Είδαμε όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη, πριν καν ορκισθούν υπουργοί, να εξαγγέλλουν τα σοσιαλιστικά μέτρα στα σκαλιά των υπουργείων και της βουλής.

Είδαμε και ακούσαμε όλες τις απίστευτες ανοησίες από ανθρώπους που πίστεψαν αυτήν την ομάδα των πολιτικών απατεώνων. Ολα αυτά είναι καταγεγραμμένα. Όπως καταγεγραμμένα είναι και τα σχόλια διαφόρων αρχολίπαρων πνευματικών ανθρώπων που υποκλίνονταν μπροστά στο μεγαλείο Βαρουφάκη. Όλα αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε. Το οφείλουμε κυρίως στα παιδιά μας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, ακόμα και αυτοί που ανήκαν στον φιλελεύθερο χώρο, αγνοούσε πού βαδίζουμε. Απολάμβανε και χειροκροτούσε την ήττα του «παλιού» και τον θρίαμβο του «νέου». Νόμιζε πως θα έχουμε μιαν ομαλή εναλλαγή κυβερνήσεων. Βυθισμένοι μέσα στην άγνοια τους για το τι πιστεύουν και, κυρίως, τι σχεδιάζουν οι πειρατές της εξουσίας, δεν μπορούσαν να φανταστούν αυτό που θα ερχόταν.

Η συνέχεια είναι γνωστή.

Σήμερα, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να ξεχαστούν όλα αυτά. Η αφήγηση να αρχίσει από το 2019. Αν δεν ανακαλούμε στην μνήμη μας τα όσα έγιναν το 2015, και τα όσα είχαν σχεδιαστεί, αλλά τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν, τότε ο Α.Τσίπρας και η παρέα του θα έχουν πετύχει τον στόχο τους. Φραγή μνήμης.

Γιατί η συμμαχία με τα περιτρίμματα της πολιτικής σε αυτό αποβλέπει. Τι νομίζετε; Ο Α.Τσίπρας δεν γνωρίζει τι εκπροσωπούν όλοι αυτοί οι αρχάνθρωποι του ΠΑΣΟΚ; Δεν έχει αντιληφθεί πως όλη αυτή η σαβούρα που θα στοιχηθεί πίσω του εκπροσωπεί το πιο «παλιό από το παλιό;».

Φυσικά και το γνωρίζει. Αλλά θέλει να ξεφύγει από το παρελθόν του. Προτιμά τον Τζουμάκα για να ξεχάσουμε τον Βαρουφάκη. Τραγικό το αδιέξοδο του, αλλά έχει να επιλέξει μεταξύ του κακού και του χείριστου. Και το γνωρίζει.

Εμείς οι υπόλοιποι κανονικοί άνθρωποι δεν πρέπει να ξεχνάμε κάθε ημέρα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ--ΑΝΕΛ. Και κυρίως να μην ξεχνάμε πού θα ήταν η Ελλάδα σήμερα, αν δεν μεσολαβούσε η αποφράδα ημέρα της 25ης Ιανουαρίου 2015.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου