Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Νόμπελ… κωλοτούμπας!

Δεν είναι και ιδιαίτερα τιμητικό για τη χώρα να… τρολάρεται ο πρωθυπουργός της από έγκυρα μέσα ενημέρωσης παγκόσμιας εμβέλειας ως ο «εξπέρ της κωλοτούμπας».

Βέβαια, ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο δεν δείχνει να ενοχλείται σε επίπεδο προσωπικής ευθιξίας, αλλά αντιθέτως δείχνει πρόθυμος να εξάγει και την… τεχνογνωσία που απέκτησε το καλοκαίρι του 2015. Και δίνει συμβουλές στους Βρετανούς.

ΤΙ γνωρίζουμε για εκείνο το βράδυ της 5ης Ιουλίου; Σύμφωνα με τον Βαρουφάκη και την Κωνσταντοπούλου, ο Αλέξης Τσίπρας τα είχε βάψει μαύρα και δεν μιλιόταν, παρά το γεγονός ότι μόλις είχε θριαμβεύσει στο δημοψήφισμα με 61%.

ΑΥΤΟ που κανείς δεν γνωρίζει είναι αν ο πρωθυπουργός αποφάσισε να κάνει την κωλοτούμπα εβδομάδες πριν ή εκείνη την ημέρα. Αν προκάλεσε το δημοψήφισμα ώστε να αποκτήσει «άλλοθι» για τη στροφή των 180ο ή εκείνο το βράδυ συνειδητοποίησε ότι η χώρα οδεύει προς Grexit και καταστροφή μιλώντας στο τηλέφωνο με τη Μέρκελ και τον Ολάντ. Αυτό μπορεί να το μάθουμε όταν αποφασίσει να εκδώσει την αυτοβιογραφία του στο μακρινό μέλλον, μπορεί και ποτέ!

ΤΩΡΑ όλη η Ευρώπη παρακολουθεί τη βρετανική… παρωδία στην οποία πρωταγωνιστεί όλο το πολιτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου. Ας μην ξεχνάμε πως το δημοψήφισμα για το Brexit διενεργήθηκε στις 23 Ιουνίου του 2016. Πριν από τρία χρόνια. Και μόλις χθες η Βρετανία πήρε παράταση για την υλοποίηση του Brexit έως τα τέλη Οκτωβρίου. Τι δείχνει αυτό; Τα ψιλά γράμματα της συμφωνίας Λονδίνου – Βρυξελλών είναι απλά η αφορμή για τη χρονοκαθυστέρηση. Στην ουσία η πλειοψηφία των πολιτών και πολιτικών της Βρετανίας έχουν πια κατανοήσει πως είναι λάθος η έξοδος από την Ε.Ε. Αλλιώς θα είχαν ήδη αποχωρήσει. Συνεχώς βρίσκουν προφάσεις και δικαιολογίες, ώστε να κερδίσουν και άλλο χρόνο. Κανείς ακόμα και σήμερα δεν μπορεί να προβλέψει πού θα καταλήξει αυτό το σίριαλ. Σε άτακτο Brexit, σε ακύρωση μέσω εκλογών/νέου δημοψηφίσματος ή σε ένα υπερβολικά soft Brexit, με το οποίο ουσιαστικά η Βρετανία θα παραμείνει με το… μισό πόδι στην Ε.Ε.;

ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ όλα αυτά τα τραγελαφικά που συμβαίνουν στο Λονδίνο, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας τη μοναδική σωστή απόφαση που πήρε ως πρωθυπουργός ήταν για την κωλοτούμπα το βράδυ της 5ης Ιουλίου. Μπορεί για αυτό να έχει γίνει παγκοσμίως… ρεζίλι και παράδειγμα προς αποφυγήν. Μπορεί να έμαθαν ως τα πέρατα του κόσμου τι στο καλό σημαίνει… kolotoumba. Αλλά τουλάχιστον έσωσε τη χώρα.

ΚΑΙ αυτό που έσωσε την Ελλάδα από τον γκρεμό του Grexit δεν ήταν η κωλοτούμπα. Αλλά κυρίως η ταχύτητα με την οποία έκανε την κωλοτούμπα ο Αλέξης Τσίπρας. Οταν εκείνο το βράδυ ανακοίνωσε ότι ζητάει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ώστε να υπάρξει στήριξη όλων των κομμάτων για τη διαπραγμάτευση που θα έκανε, τότε έγινε κατανοητό πως ζητούσε σανίδα σωτηρίας για να ακυρώσει με θεσμικό τρόπο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Αν δεν το έκανε άμεσα τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά. Οι ψηφοφόροι του «όχι» έφαγαν την κρυάδα πριν καλά καλά βγουν τα τελικά αποτελέσματα. Διαφορετικά αν ο πρωθυπουργός… καθυστερούσε, τότε στις αμέσως επόμενες ημέρες θα είχε διαμορφωθεί πανηγυρικό κλίμα Grexit σε όλη τη χώρα, το οποίο θα ήταν απίθανο να… μαζευτεί. Και επειδή η Ελλάδα δεν έχει την ισχύ και το μέγεθος της Βρετανίας είναι βέβαιο ότι θα είχαμε αποχωρήσει στο άψε σβήσε και θα τρώγαμε από τα σκουπίδια για πολλά χρόνια…

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου