Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Κερδάμε σύντροφοι... Και στην Ισπανία !!!

Oι Ισπανοί σοσιαλιστές κατάφεραν μια αξιοσημείωτη τριπλή νίκη: ήρθαν πρώτοι με μεγάλη διαφορά, γκρέμισαν τα ποσοστά του βασικού τους αντιπάλου της Κεντροδεξιάς και «βύθισαν» τους Podemos, το αδελφό – κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο πιθανότατα θα σχηματίσουν κυβέρνηση.

Το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών, βέβαια, ούτε έχει σχέση με την εγχώρια προεκλογική περίοδο ούτε στέλνει κάποιο «μήνυμα» στην υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς ο ισπανικός λαός καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης ψήφιζε «ανάποδα» από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κορύφωση της κρίσης είχε κερδίσει εκλογές το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, ενώ μόλις φέτος -δυστυχώς- το ακροδεξιό Vox κατάφερε να μπει στη Βουλή.

Και όμως ο Αλέξης Τσίπρας έβγαλε ένα ολόδικό του συμπέρασμα από τις ισπανικές εκλογές. Δήλωσε ότι η επικράτηση των προοδευτικών δυνάμεων στέλνει μήνυμα ότι δεν θα κυριαρχήσει η Δεξιά στις ευρωεκλογές. Βέβαια, κουβέντα για την κατάρρευση των Podemos. Κουβέντα για τον Ιγκλέσιας, που τον έφερνε στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του 2015 στην Αθήνα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έτσι κι αλλιώς είναι συνηθισμένος να αναφέρεται μόνο σε ό,τι θεωρεί πως τον συμφέρει. Κάποτε εκθείαζε τους Podemos τώρα αποθεώνει το ισπανικό… ΠΑΣΟΚ. Kάποτε συμμαχούσε με τον αντιευρωπαϊστή Μελανσόν και καθύβριζε τον… Ολαντρέου και μετά έδινε συγχαρητήρια στον Ολάντ που μας έσωσε από το Grexit. Κάποτε φώναζε «γκόου μπακ, μάνταμ Μέρκελ» και μετά έγινε ο… κολλητός της. Κάποτε είχε φτάσει να υποστηρίζει και τα «Πέντε Αστέρια» του Μπέπε Γκρίλο, που τώρα συγκυβερνούν με τον ακροδεξιό Σαλβίνι. Κάποτε εναντιωνόταν στη συντηρητική νομενκλατούρα των Βρυξελλών και τώρα στάζει μέλι για τον Γιούνκερ. Και κάποτε διαφήμιζε ότι ο Ομπάμα θα κουρέψει το ελληνικό χρέος και έφτασε να γίνει ο καλύτερος σύμμαχος του Τραμπ. Ενώ την ίδια ώρα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να συμμετέχουν στην πορεία του Πολυτεχνείου προς την αμερικανική πρεσβεία.

Τα ίδια όμως κάνει και στο εγχώριο πολιτικό παιχνίδι. Οι κορυφαίοι συναγωνιστές του στην εκλογική νίκη του 2015 έγιναν αποδιοπομπαίοι τράγοι. Ο Βαρουφάκης, η Ζωή, ο Λαφαζάνης τώρα πια αντιμετωπίζονται από το Μαξίμου ως… γραφικοί. Από τη μια καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ που κατέστρεψε τη χώρα και από την άλλη φιλοδοξεί να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ… ΠΑΣΟΚ με μεταγραφές από το διεφθαρμένο ΠΑΣΟΚ.

Και ο πολιτικός παραλογισμός συνεχίζεται. Ο Αλέξης Τσίπρας, που δηλώνει πολέμιος της διαπλοκής, έχει φτάσει στο σημείο να… σφιχταγκαλιάζεται με την επιχειρηματική ελίτ και να τοποθετεί και τον Πέτρο Κόκκαλη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Την ώρα που υποτίθεται πως υποδύεται το μετριοπαθή φιλοευρωπαίο κεντροαριστερό, στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον ακραίο Πολάκη και τις αήθεις επιθέσεις του κατά πολιτικών αντιπάλων.

Ο ΣΥΡΙΖΑς και ο Αλέξης Τσίπρας δεν ακολουθούν πιστά κάποια ιδεολογία. Φιλοσοφία τους είναι η μπαχαλοποίηση του πολιτικού σκηνικού, παλεύουν για να κρατηθούν όσο περισσότερο μπορούν στην εξουσία. Σήμερα λένε και κάνουν κάτι. Αύριο θα λένε και θα κάνουν το ακριβώς αντίθετο. Δεν έχουν ενδοιασμούς, ηθικούς και αξιακούς. Εφτασαν στο σημείο να παίξουν τη χώρα στα ζάρια το 2015. Και τώρα πανηγυρίζουν για την επιτυχία των Μνημονίων. Μιλούσαν για τη χαμένη αξιοπρέπεια των πολιτών. Τελικά, με τις διαρκείς κωλοτούμπες έχασαν τη δική τους…

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου