Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Το απατηλό δίλημμα του… 2015 ! Φτου κι' απ' την αρχή!


Τα κόμματα μπαίνουν στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές. Μόλις έξι ημέρες απέμειναν έως τις κάλπες. Και αφού όλα τα ψευδοαφηγήματα του Αλέξη Τσίπρα και των συντρόφων του κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της τετραετούς διακυβέρνησης, ο πρωθυπουργός καταλήγει να πορεύεται στις κάλπες θέτοντας στους πολίτες το ίδιο δίλημμα που είχε θέσει και το 2015! Μοιάζει απίστευτο αλλά είναι αληθινό!

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κοζάνη; «Οι πολίτες έχουν δύο επιλογές: ή θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στα μέτρα ελάφρυνσης ή θα επιλέξουν την κατάργησή τους» και συνέχισε λέγοντας πως «η ατζέντα και το πρόγραμμα της Ν.Δ. είναι η ατζέντα και το πρόγραμμα του ΔΝΤ».

Χρειάζεται απύθμενο θράσος να επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός τα όσα έλεγε το 2015. Και τότε υποσχόταν πως θα ελαφρύνει τους πολίτες σκίζοντας τα Μνημόνια και καταργώντας τα επώδυνα μέτρα. Τελικά, αφού με τους τραγικούς χειρισμούς του παραλίγο να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρωζώνης, υπέγραψε ένα αχρείαστο Μνημόνιο και επέβαλε μέτρα ύψους 13 δισεκατομμυρίων.

Τα μέτρα αυτά πληρώθηκαν από τη μεσαία τάξη και τα πιο ευάλωτα οικονομικά στρώματα. Οι μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων και η υπέρμετρη αύξηση άμεσων και κυρίως έμμεσων φόρων χτύπησαν τους μη έχοντες. Αντιθέτως, η κυβέρνηση προχώρησε σε θεαματική μείωση φόρων προς τα καζίνο, τα τηλεοπτικά κανάλια και τους εφοπλιστές, ευνοώντας την ελίτ που υποτίθεται πως… μάχεται και καταγγέλλει.

Και τώρα, κυριολεκτικά στο παρά πέντε των εκλογών, θυμήθηκε να μειώσει τον ΦΠΑ εστίασης και τροφίμων στα επίπεδα που ήταν το 2015 και να δώσει ένα επίδομα… κάλπης στους συνταξιούχους, το οποίο βάφτισε «13η σύνταξη». Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να επισπεύσει και την πληρωμή της μηνιαίας σύνταξης κατά 4-5 ημέρες ώστε οι συνταξιούχοι να πάνε με «γεμάτες» τσέπες στις κάλπες.

Είναι προκλητικό ο Αλέξης Τσίπρας να επαναφέρει το δίλημμα του 2015, ύστερα από τέσσερα χρόνια που κυβερνούσε ο ίδιος, επιχειρώντας να δημιουργήσει και πάλι τις ίδιες… αυταπάτες!

Όλα αυτά βέβαια έχουν μια πολύ απλή και λογική εξήγηση. Προκαλούνται από την απόγνωση που κυριαρχεί στο Μαξίμου εν όψει της επερχόμενης ήττας στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές κάλπες. Την ερχόμενη Κυριακή το βράδυ θα διαψευστούν και τα τελευταία αφηγήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Πως η κυβέρνηση έχει το «αλάθητο», πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι «λαοπρόβλητος», πως η κοινωνία τη στηρίζει. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι εκκωφαντικό και το μήνυμα της πολιτικής ξεκάθαρο.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου