Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

Αναζωπύρωση της… βλακείας


Κάποιοι δείχνουν με τη συμπεριφορά τους και όσα γράφουν στα social media πως δεν θα ησυχάσουν αν δεν συμβεί μια νέα εθνική τραγωδία. Φαίνονται σαν να περιμένουν με τρομερή ανυπομονησία να υπάρξουν θύματα. Πολλά θύματα. Αν είναι δυνατόν να είναι και 103 τα θύματα για να ξεπεράσουν τους 102 νεκρούς της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι.

Με το πληκτρολόγιο στο χέρι -σαν να έχουν το δάχτυλο στη σκανδάλη- περιμένουν. Πού θα πάει, θα γίνει μια μεγάλη καταστροφή. Προφανώς και το βλέπουν κομματικά το ζήτημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ στα τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνησης έκανε ακριβώς τα αντίθετα από όσα έλεγε και υποσχόταν. Δεν γίνεται να υποδύονται τους αντιμνημονιακούς πια. Και τι αντιπολίτευση να κάνουν; Να καταγγέλλουν τις μειώσεις φόρων; Εντάξει, βρήκαν για λίγο το πανεπιστημιακό άσυλο, για να δημιουργήσουν μια ιδεολογική κόντρα. Αλλά για πόσο καιρό;

Μια τραγωδία «πουλάει» πολύ περισσότερο. Και διαβάζει κανείς τα διάφορα τρολ στο διαδίκτυο. «Γιατί έστειλαν τόσα πολλά μηνύματα από το 112 το Σάββατο;», γκρινιάζουν επειδή ξεκίνησαν οι ειδοποιήσεις της Πολιτικής Προστασίας. Αλήθεια δεν θέλουν να λειτουργεί το «112»; «Θα δίνουν ένα σωρό λεφτά στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας από την τσέπη μας», άλλο ένα fake news που «έπαιξε» πολύ μέχρι που ανακοινώθηκε επίσημα πως δεν υπάρχει καμία χρέωση για τα μηνύματα. «Τι έγινε στην Ελαφόνησο, γιατί δεν έσβησε σε μισή ώρα η φωτιά στον Υμηττό;», κάποιοι έγραψαν ότι «βρέθηκε και άτομο χωρίς τις αισθήσεις του»!

Πρέπει να ξεκαθαριστεί κάτι. Για την εθνική τραγωδία στο Μάτι ευθύνεται κατά κύριο λόγο η Πυροσβεστική και συνολικά ο κρατικός μηχανισμός, όχι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Για το μπάχαλο στο κράτος, βέβαια, ευθύνονται όλες οι -πρώην, νυν και… επόμενες- κυβερνήσεις.

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, όμως, ευθύνεται για κάτι άλλο. Για την επικοινωνιακή διαχείριση της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι. Γιατί «έστησαν» ένα τηλεοπτικό σόου με εκείνη τη live ενημέρωση του τότε πρωθυπουργού στο Συντονιστικό. Γιατί «έκρυψαν» για κάποιες ώρες τον αριθμό των νεκρών, μέχρι να δείξουν ότι «ελέγχουν» την κατάσταση. Γιατί παρουσίασαν δορυφορικές φωτογραφίες από τις οποίες υποστήριζαν ότι έγινε εμπρησμός, ενώ δεν υπήρξε. Γιατί μιλούσαν για «ασύμμετρες απειλές» και «σκοτεινά συμφέροντα» ενώ η πυρκαγιά είχε ξεσπάσει γιατί ένας ανεγκέφαλος πήγε να κάψει ξερόχορτα με οκτώ μποφόρ. Γιατί υποστήριζαν ότι δεν μπορούσε να γίνει εκκένωση της περιοχής. Γιατί στο τέλος έριξαν τις ευθύνες στα ντουβάρια των αυθαίρετων κτισμάτων.

Το ζητούμενο είναι να μην ξαναζήσουμε παρόμοια τραγωδία όπως στο Μάτι. Να μη θρηνήσουμε τον άδικο χαμό ούτε ενός συμπολίτη μας. Όποιος κι αν κυβερνάει, είτε είναι η Ν.Δ. είτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και το «112» να λειτουργεί κάθε στιγμή και με κάθε κυβέρνηση. Αυτό πρέπει να είναι ο στόχος. Αυτό θα είναι το κέρδος για τους πολίτες.

Αυτό είναι μάλλον δύσκολο να το κατανοήσουν διάφοροι φανατικοί των κομμάτων και τρολ που βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία. Περιμένουν ελπίζοντας σε μια καταστροφή για να κατηγορήσουν τους αντιπάλους τους. Η χώρα κινδυνεύει περισσότερο από την αναζωπύρωση της κομματικής… βλακείας παρά από τις πραγματικές πυρκαγιές.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου