Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και πότε θα γίνει η Ελλάδα κανονική χώρα

Αποτίμηση του έργου που έχει παρουσιάσει σε ένα μήνα η κυβέρνηση μπορεί να κάνει ο καθένας. Ανάλογα με την πολιτική τοποθέτησή του μπορεί να πει αν ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του είναι πετυχημένοι ή αποτυχημένοι.

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στα social media αυτό που θα διαπιστώσει είναι από τη μια η προσπάθεια αποθέωσης της κυβέρνησης που εξελέγη στις 7 Ιουλίου κι από την άλλη η πλήρης αποδόμησή της.

Οι μεν εμφανίζονται βασιλικότεροι του Βασιλέως και αποθεώνουν σε κάθε τους κίνηση τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς. Κι εμφανίζουν μια εικόνα της χώρας που σε ένα μόλις μήνα μεταμορφώθηκε. Λες και ζούμε σε μια άλλη Ελλάδα όπου τα πάντα άλλαξαν, βγήκαμε από την κρίση, ήρθε η ανάπτυξη, δένουν ξανά τα σκυλιά με τα λουκάνικα και κρατάμε ομπρέλες γιατί βρέχει χρήμα.

Ακόμη και το γεγονός ότι είναι γεμάτα τα μαγαζιά το βράδυ ή ότι έφυγε πολύς κόσμος για διακοπές, εμφανίζεται από τους υποστηρικτές της κυβέρνησης ως μια μεγάλη αλλαγή που συνετελέσθη μέσα σε 25 ημέρες.

Από την άλλη, πληρωμένα troll, εθελοντές του ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη και κορυφαία του στελέχη (πλην του Τσίπρα που είναι κάπου…κουρασμένος κι εξαφανίστηκε) εμφανίζονται ωσάν να μην ήταν αυτοί στην εξουσία επί 4,5 χρόνια.

Και τι δε βλέπεις στις αναρτήσεις ή τις ανακοινώσεις τους. Ότι ήρθε ο σεισμός, ο λιμός και ο καταποντισμός μόλις ανέλαβε ο Κυριάκος. Ότι το μπουρί της νεοφιλελεύθερης σόμπας είναι έτοιμο και θα μας πιει το αίμα.

Ότι στα Εξάρχεια θα γίνει πόλεμος και θα μπουκάρουν τα στρατά του Χρυσοχοϊδη να τσακίσουν τους… φιλήσυχους πολίτες.

Ότι το άσυλο θα καταργηθεί από την κακιά Δεξιά, λες και το άσυλο δεν έχει καταλυθεί όταν οι ίδιοι οι πανεπιστημιακοί και οι φοιτητές αφήνουν πρεζέμπορους να πουλάνε την πραμάτεια τους.

Κι ότι ξαφνικά η Δημοκρατία που με τόσο κόπο είχε «αναστυλώσει» ο ΣΥΡΙΖΑ καταλύεται τώρα από τη ΝΔ.

Έλεος παιδιά. Ας σοβαρευτούμε λίγο. Ούτε η Ελλάδα μεταμορφώθηκε σε Ελβετία, ούτε έφυγε ο ΣΥΡΙΖΑ και κλαίνε οι πολίτες στους δρόμους για το κακό που τους βρήκε.

Η κυβέρνηση αυτό που πρέπει να κάνει είναι απλά τη δουλειά της. Να σκύψει το κεφάλι, να σηκώσει τα μανίκια και να δουλέψει. Χωρίς επικοινωνιακές πομφόλυγες και υποσχέσεις που δεν μπορεί να τηρήσει. Όπως καλή ώρα ότι το θέμα του Ελληνικού θα λυνόταν σε μία εβδομάδα.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν μια ιστορική ευκαιρία να κάνουν την επανάσταση του αυτονόητου. Από το να σβήσουν το τσιγάρο και να απομονώσουν τους «Πολάκηδες» αυτού του τόπου, μέχρι να δώσουν φθηνά κράνη στους ιδιοκτήτες μηχανών, να βελτιώσουν την καθημερινότητα με μειώσεις αχρείαστων φόρων, να φέρουν την κανονικότητα σε ό,τι αφορά τη ζωή των πολιτών στους δρόμους ή στα Πανεπιστήμια.

Αυτά έλεγε το πρόγραμμα της ΝΔ, γι’ αυτό την ψήφισε το 40% των πολιτών, αυτά πρέπει να κάνει. Όχι με το άγχος, όμως, του ανθρώπου που πρέπει να τα κάνει εδώ και τώρα για να επιδείξει έργο, αλλά κινδυνεύοντας να κάνει και τραγικά λάθη.

Και βεβαίως, χωρίς πολλά λόγια, εμφανίσεις και μεγαλοστομίες. Δουλειά, δουλειά, δουλειά με σκυμμένο το κεφάλι.

Από την άλλη στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει πράγματι να είναι σε τραγική ψυχολογική κατάσταση. Οι μισοί έχουν πάθει σοκ που απώλεσαν την εξουσία και κάπου έχουν κρυφτεί και οι άλλοι μισοί νομίζουν ότι κυβερνούν ακόμη.

Ακόμη χειρότερα: Όλοι τους δεν έχουν κάνει μια στοιχειώδη κριτική: «Γιατί βρε παιδιά μας μαύρισε ο ελληνικός λαός; Γιατί φέραμε ξανά τη Δεξιά ενώ είμαστε εμείς ο φορέας ελπίδας και προόδου;»

Ανακοινώσεις της πλάκας, αντιπολίτευση για γέλια, θολή στρατηγική, αμηχανία απέναντι στις πρωτοβουλίες Μητσοτάκη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ακόμη καταλάβει ποια ήταν τα λάθη που τους έφεραν στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Δείτε μόνο πώς εμφανίζεται κάθε λίγο και λιγάκι ο νούμερο 2 άλλοτε της κυβέρνησης, ο Νίκος Παππάς.

Λες και του έκλεψαν το παιχνιδάκι, που δεν ήταν καν δικό του, και διαμαρτύρεται γι’ αυτό. Ας ηρεμήσει κι αυτός και οι σύντροφοί του, η θέση τους πλέον είναι στην αντιπολίτευση και κυρίως στο πώς θα διαμορφώσουν μια νέα πρόταση, πιο πειστική, πιο αληθινή, πιο στέρεη. Ο ελληνικός λαός τους μαύρισε γιατί είπαν ψέματα, κορόιδεψαν, υποτίμησαν τον αντίπαλο και τα προβλήματα, εξευτέλισαν κάθε έννοια δημοκρατικών διαδικασιών. Ποιος; Η Αριστερά. Οποία ήττα.

Η χώρα βρίσκεται σε περίοδο διακοπών, όμως, σε λιγότερο από ένα μήνα ξεκινά ο Σεπτέμβρης, μια δύσκολη χρονιά και για την κυβέρνηση και για όλους. Ελπίδα όλων είναι να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα, όπως αυτή νοείται με πραγματικούς όρους.

Και κανονικότητα είναι ο σεβασμός στους άλλους, η τήρηση των δημοκρατικών ελευθεριών και διαδικασιών, η απόλυτη στήριξη των πολιτών που έχουν ανάγκη, η επιστροφή σε μια οικονομία που θα σέβεται και το τελευταίο ευρώ που πληρώνει ο κόσμος.

Το μεγάλο στοίχημα, όμως, είναι η αλλαγή νοοτροπίας. Αν ο κόσμος δεν κάνει μικρές, καθημερινές επαναστάσεις τότε μην περιμένει πολλά από τους πολιτικούς.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου