Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

Το "φθηνό νερό" και οι μπαρούφες που… πληρώνονται ακριβά!

Οι μπαρουφολογίες πολιτικών αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο. Ας μην νομίζουμε ότι είναι μόνο ελληνικό προνόμιο.

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες πολιτικών. Εκείνοι που προσέχουν τι λένε αλλά κάποια στιγμή τους ξεφεύγει μια ατάκα, κάτι που είναι λογικό. Εκείνοι που είναι αμετροεπείς και πετούν συχνά κοτσάνες. Και εκείνοι που δουλεύουν πιο «μεθοδικά» και εκφράζονται εκ προμελέτης με τέτοιο τρόπο ώστε να απασχολούν διαρκώς την επικαιρότητα και να γίνονται trendy στα social media.

Είναι βέβαιο, λοιπόν, πως και η νέα κυβέρνηση, όπως και όλες οι παλαιότερες, θα ταλαιπωρηθεί αρκετά από διάφορες μπαρουφολογίες που θα εκτοξεύονται από υπουργικά και κομματικά στελέχη.

Είναι επίσης βέβαιο πως δεν υπάρχει ουσιαστικό αντίδοτο για τη συγκεκριμένη «ασθένεια». Δεν γίνεται να κλειδώσεις τους πολιτικούς σε ένα δωμάτιο. Οταν κάποιοι εξ αυτών καθημερινά παίρνουν το λόγο στη Βουλή και συγχρόνως δίνουν συνεντεύξεις σε δυο-τρία ραδιόφωνα και τηλεοράσεις είναι μοιραίο πως θα πουν κάποια… εξυπνάδα.

Το πρόβλημα έχει τις ρίζες του στην έπαρση και την αλαζονεία των πολιτικών. Κάποιοι υποδύονται τους παντογνώστες. Θέλουν να δείξουν πως έχουν μια λύση για κάθε πρόβλημα. Καταλήγουν, όμως, να δημιουργούν ένα πρόβλημα για κάθε λύση.

Κάπως έτσι την έριξε την μπαρούφα του και ο βουλευτής Μπάμπης Παπαδημητρίου λέγοντας πως «το νερό είναι απαράδεκτα φθηνό». Και μετά έτρεχε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Κάτι εξαιρετικά σύνηθες σε αυτές τις καταστάσεις. Πετάει μια μπαρούφα κάποιος πολιτικός. Τον κράζουν στα μέσα ενημέρωσης, τον «μαζεύουν» από την κυβέρνηση ή το κόμμα. Βγαίνει στη συνέχεια για να πει είτε ότι διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις του είτε για να παραδεχθεί ότι πέταξε κοτσάνα, αλλά δεν εννοούσε ακριβώς αυτό που έλεγε, πως ήθελε να πει κάτι… άλλο.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς. Το «θα πληρώσουμε με αέρα το χρέος» του Φλαμπουράρη; Το «θα το ρισκάρουμε με την Τουρκία» του Μπαλάφα; Το «οι μετανάστες λιάζονται στις πλατείες» της Τασίας; Το «ασφαλιστικό θα λυθεί με φυσικό τρόπο (σ.σ.: θα πεθάνουν οι συνταξιούχοι)» του Τσίπρα; Το «ασφαλιστικό Πινοσέτ» του Καραγκούνη; Το «θα μπουν τανκς στην ΕΡΤ» του Μπογδάνου; Ολόκληρο βιβλίο μπαρουφολογίας γράφεται.

Χωρίς καμιά συναίσθηση ο Παπαδημητρίου είπε πως «το νερό είναι απαράδεκτα φθηνό». Εντάξει, δεν έγινε και καμιά πολιτική καταστροφή. Αλλά χθες ήταν το «φθηνό νερό», αύριο μπορεί να είναι κάτι άλλο. Οι πολιτικοί πρέπει να έχουν μέτρο. Η υπερέκθεση σε μέσα ενημέρωσης και κοινωνικά δίκτυα προκαλεί προβλήματα. Ας μιλούν για όσα γνωρίζουν. Δεν είναι ζήτημα κομματικής γραμμής και πειθαρχίας. Είναι απλά ζήτημα λογικής. Ας μην εκστομίζουν κάθε ιδέα που τους φαίνεται «έξυπνη», γιατί συνήθως λένε μπαρούφες. Και ας θυμούνται τη σοφή ρήση πως «η απόσταση από το σοβαρό στο γελοίο είναι μικρή. Η απόσταση, όμως, από το γελοίο στο σοβαρό είναι τεράστια».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου