Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

ΣΥΡΙΖΑ: Ο λαθρομετανάστης της πολιτικής

Δεν περιμέναμε το τελευταίο τραγικό συμβάν στη Μόρια για να αντιληφθούμε το μέγεθος του μεταναστευτικού προβλήματος στη χώρα μας. Δεν περιμέναμε τις τωρινές πολιτικές αντεγκλήσεις για να κατανοήσουμε την κοντόφθαλμη προσέγγιση πάνω στο θέμα. 

Χρειάζεται να επαναλάβουμε τα αυτονόητα; Ότι δηλαδή πέρα από έναν μικρό αριθμό πραγματικών προσφύγων που επέλεξαν να απομακρυνθούν από την εμπόλεμη ζώνη της Μέσης Ανατολής, η συντριπτική πλειοψηφία όσων καταφθάνουν στην Ελλάδα προέρχονται πλέον ακόμη κι από χώρες της Βορείου Αφρικής που περνούν παράνομα και χωρίς καμιά δικαιολογία τα σύνορα μας.

Κι όμως παρά τη δεδομένη αυτή κατάσταση, το 2015 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να αλλάξει πλήρως την εθνική στάση πάνω στο φλέγον ζήτημα. Κατακεραύνωσε την κυβέρνηση Σαμαρά για την πολιτική των κλειστών συνόρων και των κλειστών κέντρων φιλοξενίας. Μιλούσε για κολαστηρίου και τείχη του μίσους, δίνοντας την εντύπωση ότι οποιοσδήποτε εισέρχεται στη χώρες είναι καλοδεχούμενος.

Κι όλο αυτό σε ένα δυσμενές ευρωπαϊκό κλίμα, με τις σκληρές ρυθμίσεις των διαφόρων "Δουβλίνων" και την αναβλητικότητα στην αναλογική κατανομή των μεταναστών να ρίχνουν σε μας δυσανάλογο βάρος στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Με αυτά τα δεδομένα και την Τουρκία να υπόσχεται πολλά και να πράττει λίγα, ως προς την φύλαξη των συνόρων, τον εντοπισμό και την τιμωρία των διακινητών και τον επαναπατρισμό όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για χορήγηση ασύλου, τι περιμέναμε να συμβεί πέρα από τα όσα ανεπίτρεπτα λαμβάνουν χώρα το τελευταία χρόνια ειδικά στα ελληνικά νησιά.

ΝΑΙ λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ επέτρεψε την εκτίναξη των ροών λειτουργώντας ο ίδιος ως πολιτικός λαθρομετανάστης. ΝΑΙ κάποιες ΜΚΟ παίζουν περίεργο και ύπουλο παιχνίδι υποδαυλίζοντας εξεγέρσεις μεταναστών. ΝΑΙ οι Ευρωπαίοι διστάζουν να αναλάβουν ολοκληρωτικά τις ευθύνες του αν εξαιρέσουμε το οικονομικό κομμάτι. ΝΑΙ οι Τούρκοι αξιοποιούν την συμφωνία με την Ε.Ε. για να πιέσουν σε σχέση με την ενταξιακή της πορεία και να αποκομίσουν παραπάνω οικονομικά οφέλη.

Πλέον η διαχείριση της πολύ δύσκολης κατάστασης κληρονομήθηκε στην κυβέρνηση της ΝΔ. Κι οφείλει πέρα από στρογγυλεμένες δηλώσεις, γενικές διαπιστώσεις και φιλότιμες προθέσεις να προβεί σε συγκεκριμένες κινήσεις που αλλάζουν την εντύπωση της χαλαρότητας που καλλιεργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Κλειστά κέντρα φιλοξενίας σε όσους δεν δικαιούνται άσυλο και ταχύτατη διεκπεραίωση για όσους το δικαιούνται.

Κλειστά σύνορα με χρήση όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε η πρόσβαση στην Ελλάδα να μην θεωρείται μια πανεύκολη υπόθεση.

Κλειστή συμφωνία. Άμεσος διαχωρισμός των προσφύγων από τους παράνιοομους μετανάστες κι όταν η Τουρκία δεν δέχεται την επαναπροώθηση τους, η Ε.Ε. θα αναλαμβάνει την διασπορά της στις υπόλοιπες χώρες.


    0 comments:

    Δημοσίευση σχολίου