Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Ιδεοληψίες από τα… άγραφα


Στα Άγραφα, οι κάτοικοι διαμαρτύρονται και αντιστέκονται στη δημιουργία αιολικού πάρκου. Δεν θέλουν να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες στην περιοχή τους. Το ίδιο έχει συμβεί και σε πολλές ακόμα περιοχές της χώρας. Στην Κάρυστο της Εύβοιας και σε πολλά νησιά του Αιγαίου. Στο πλάι των κατοίκων βρίσκονται οικολογικές οργανώσεις που εξηγούν για ποιους λόγους δεν πρέπει να προχωρήσουν τα έργα.

Την ίδια ώρα, το 47% του ρεύματος που καταναλώθηκε στη Δανία για το 2019 είχε παραχθεί από αιολική ενέργεια. Στόχος της σκανδιναβικής χώρας είναι έως το 2035 να παράγεται το 100% του ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μήπως οι Δανοί δεν έχουν οικολογικές ευαισθησίες; Μήπως δεν τους νοιάζει η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος; Πιθανότατα, οι Δανοί δεν είναι τόσο… έξυπνοι όσο εμείς.

Εδώ στη χώρα μας, μάλιστα, ισχύει και το αντίθετο. Πολλοί αριστεροί και οικολόγοι «ανησυχούν» για το τι θα συμβεί στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη όταν κλείσουν τα πεδία εξόρυξης λιγνίτη και τα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος.

Τα ίδια συμβαίνουν εδώ και δεκαετίες και στη διαχείριση των απορριμμάτων. Όλοι θυμόμαστε τη διαβόητη «μάχη της Κερατέας» ή τον πιο πρόσφατο «πόλεμο της Κέρκυρας» για τα σκουπίδια. Καμία πόλη, κανένα χωριό δεν θέλει κοντά του τα απορρίμματα. Έτσι, η χώρα συνεχίζει την πορεία της με τη Φυλή και δεκάδες ακόμα χωματερές.

Την ίδια ώρα, ακόμα και η Σόφια -στη γειτονική μας Βουλγαρία, την οποία πολλοί θεωρούν… υπανάπτυκτη- διαθέτει ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο στο οποίο καταλήγουν όλα τα απορρίμματα, διαχωρίζονται και στη συνέχεια ανακυκλώνονται. Πιθανότατα, ούτε οι Βούλγαροι είναι τόσο… έξυπνοι όσο εμείς.

Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα για να αλλάξουν οι παθογένειες. Ειδικά στον τομέα της παραγωγής ενέργειας και της διαχείρισης απορριμμάτων πρέπει να όλοι οι πολίτες αλλάξουμε συνήθειες και τα κόμματα να αλλάξουν ρητορική. Με σεβασμό στο περιβάλλον μπορεί να γίνει η μετάβαση σε μια εποχή που το ρεύμα θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές και τα σκουπίδια θα ανακυκλώνονται και θα αξιοποιούνται.

Η νέα κυβέρνηση δεσμεύτηκε μια ρηξικέλευθη ενεργειακή μεταρρύθμιση, να κλείσουν όλα -πλην της μονάδας που βρίσκεται υπό κατασκευή- τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη έως το 2023. Παράλληλα, προχωρούν οι απαραίτητες ενέργειες για την κατασκευή δεκαπέντε εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα. Αν όλα υλοποιηθούν όπως έχουν σχεδιαστεί -τότε ναι-, θα μπορούμε πλέον να πούμε ότι η χώρα κάνει βήματα προς το μέλλον. Βήματα προς μια αυτονόητη κανονικότητα την οποία κομματικές και κοινωνικές ιδεοληψίες μπλόκαραν επί δεκαετίες.

1 comments:

  1. Οντως οι ανεμογεννήτριες παράγουν δωρεάν ρεύμα,κυριολεκτικώς.Δέν απαιτούν ΚΑΜΜΙΑ συντήρηση καθότι σέ μηχανισμό μέ ένα επαγώγιμο
    πηνίο καί δύο ρουλμάν έδρασης ,τί διάολο συντήρηση νά χρειάζεται;
    Καί βεβαίως ,λειτουργούν συνεχώς γιατί ο αέρας σέ πολλά βουνά δέν σταματάει ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή